Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
65 komentara

Girl power! Blizanke na Rebru oporavljaju se u naručju 'teta'

Bebe rođene kao sijamske blizankinje 14 sati je operirao tim od 14 kirurga i anesteziologa na Rebru. Uspjeli su ih razdvojiti i spasiti im život u jednom od najvećih pothvata u povijesti hrvatske medicine

Foto: Anamarija Mlačak/24sata
65 komentara

Sijamske blizanke Kristina i Valentina, koje su liječnici i medicinske sestre KBC-a Zagreb uspješno razdvojili ušavši u povijest hrvatske i svjetske medicine, odlično se oporavljaju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas imaju četiri mjeseca, a rodile su se dva mjeseca prije termina sredinom siječnja ove godine. Nakon konferencije za novinare na kojoj su liječnici predstavili tijek uspješne operacije, dr. Ruža Grizelj, pročelnica zavoda za neonatologiju, povela je novinare na odjel intenzivne njege gdje se djevojčice oporavljaju. S njima je bio i dio njihovih 'teta', medicinskih sestara koje se od siječnja brinu o njima od "nula do 24".

Foto: Anamarija Mlačak/24sata

Valentina i Kristina se fantastično oporavljaju iako su bile spojene jetrom i dijelom crijeva, zbog čega je vođa tima dr. Tomislav Luetić danima pažljivo planirao operaciju. Trajala je 14 sati i završila uspješno.

Bebe su prema svemu sudeći svjetski fenomen i spadaju u rijetke slučajeve da su sijamski blizanci preživjeli tako kompliciranu operaciju.

Foto: Anamarija Mlačak/24sata

Djevojčice se nalaze na odjelu intenzivne njege, svaka u svojoj sobici, no nisu daleko. Svega su nekoliko metara jedna od druge. Guguću, smješkaju se, ali i zaplaču kada požele pažnju sestara koje im u svom zagrljaju spremno pružaju utočište.

Roditelji ih često posjećuju no kako doma brinu o još dvoje malodobne djece, a i nisu iz Zagreba, ne mogu cijelo vrijeme biti s njima.

OPERACIJA SIJAMSKIH BLIZANKI Ovo su svi naši heroji s Rebra: 'Curice smo morali oživljavati!'

Vrhunski tim liječnika i sestara uspio je spasiti ova dva krhka života.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message