Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Ovo su svi naši heroji s Rebra: 'Curice smo morali oživljavati!'

Tim od 14 liječnika 15 je sati 2. ožujka na Rebru operativno razdvajao sijamske blizanke. Zahvat je bio jako zahtjevan u svim segmentima, ali uspješno smo ga uspjeli privesti kraju, rekli su liječnici.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
23 komentara

Sestre su na intenzivnoj njezi već četiri mjeseca. Odličnog su zdravlja te su izvan životne opasnosti, ali još imamo puno rada s njima. Dugo smo se spremali jer smo se bojali hoćemo li uspjeti spasiti njihove živote, ali smo uspjeli - rekla je dr. Ruža Grizelj. 

U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Presretni smo da smo dobili priliku i da smo vlastitim snagama, bez ičije pomoći obavili ovaj zahvat. Zahvat je bio jako zahtjevan u svim segmentima, ali uspješno smo ga uspjeli privesti kraju - rekli su liječnici s KBC-a Zagreb, koji su uspješno izveli operaciju razdvajanja sijamskih blizanki, u srijedu u obraćanju javnosti. 

DR. TOMISLAV LUETIĆ Šef operacije sijamskih blizanki je zagrebački dečko s Harvarda

- Drago mi je da su bebe dobro i da će, nadam se, takve i otići iz bolnice. Vrlo sam ponosan što sam dobio priliku sudjelovati u ovom povijesnom događaju. Na kraju, hrvatska medicina može i zna i to vrhunski samo kada se zauzme pristup koji je temeljit, sveobuhvatan i multidisciplinaran i da nema granice - rekao je dr. Danko Mikulić.

Operacija je bila 2. ožujka, a trajala je 15 sati te je u njoj sudjelovalo 14 liječnika. Djevojčice su rođene dva mjeseca prijevremeno, sa spojenom jetrom i crijevom te međublizanačkom transfuzijom. Morale su biti oživljavane, otkriveno je na presici.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Jednom ste u životu i u karijeri u situaciji da možete voditi anesteziju kod razdvajanja sijamskih blizanca od dvije kile i to tako dugo, 14 sati, jedna od najdužih anestezija u Hrvatskoj! To je bio veliki izazov, dugo je trajalo. To je umijeće, posebice jer smo to napravili vlastitim snagam. Trebamo se zahvaliti i našim mladim kolegama koji su bili tu, sedam anesteziologa je sudjelovalo u tome - objasnio je anestezilog prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene i tim, ja sam kardijalni kirurg. Hvala doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić - kazao je Anko Antabak.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, sestre su rođene vezane trbušnim organima i jetrima, dakle bile su povezane u donjem dijelu prsnog koša, dobrim dijelom probavne cijevi, kožom i mekim tkivima. Ali hrvatski liječnicu su uspješno prvi put u našoj zemlji odradili iznimno rijetku operaciju.

Goran Jakuš/Pixsell ČESTITKE TIMU KBC-A ZAGREB! Razdvojili su sijamske blizanke: 'Oporavak traje, ali su dobro!'

Blizanke su rođene prije vremena. Miješao im se krvotok, a imale su i ozbiljnih problema sa srcem, mokrenjem. Upravo su ovi ozbiljni problemi bili razlog za operaciju u ranoj fazi njihova života. Ovaj veliki zahvat, na sreću, bio je uspješno.

Inače, ovo je prvi put u Hrvatskoj da su blizanci bili povezani trbušnim organima i da su ih uspješno razdvojili.

Javnosti su se obratili: prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, prim.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, prof.dr.sc. Tomislav Luetić, doc.dr.sc. Ruža Grizelj, prof.dr.sc. Slobodan Mihaljević, prof.dr.sc. Anko Antabak, dr. Dražen Belina, prim.dr.sc. Sanja Konosić, doc.dr.sc. Krešimir Bulić, dr. Danko Mikulić.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message