Obavijesti

News

Komentari 39

Glas naroda: 'Učiteljima je teško i kad ih ne ponižavaju'

Glas naroda: 'Učiteljima je teško i kad ih ne ponižavaju'
1

Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Jedan od udara na zdrav razum u ovoj zemlji je i odluka Ministarstva obrazovanja da neće plaćati dnevnice učiteljima i nastavnicima koji budu vodili djecu na izlete u druga mjesta.

Mogu razumjeti da je kriza, da država nema novca, da sve polako staje. Ali, pokušavam poći od sebe, a to ne rade birokrati u ministarstvu. Roditelj sam, ne bavim se obrazovanjem i nije mi jasno gdje je granica nekog poštenja. Primjerice, nastavnici škole u zagrebačkom prstenu odbili su vodili učenike sedmih razreda na maturalno putovanje, jer im nitko nije osigurao dnevnice. Doduše, ponudili su se roditelji djece da im plate dnevnice, ali su oni odbili. Dakle, društvo i država tjeraju nastavnike da preuzmu odgovornost za sigurnost i za živote te djece, a s druge strane im to nitko od struktura ne želi platiti. Ni ja ne bih pristao na to da sam na mjestu tih nastavnika. Posao im je ionako težak i zahtjevan i još da ih se tako ponižava mislim da je previše. A ovi ‘gore’ neka se malo zamisle.

Martin

Neki ravnatelji u školama služe politici umjesto djeci

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znamo kako sustav u nas funkcionira. Dakle u većini slučajeva ravnatelji u škole dolaze voljom politike. Znači treba njima služiti.

Pored toga politika daje novac za investicije u školstvu, tko ih ne sluša neće dobiti ‘lovu’. ‘Pravi’ ravnatelj će zaklopiti oči i ako nešto košta 50.000 kuna, može to 100.000, glavno da škola dobije. Ako ima savjesti i pobuni se, njegova škola više neće dobivati novac, a onda nema podršku za idući mandat. Sada kada nema investicija u osiromašenoj zemlji kapital su - radna mjesta. 

učitelj

Neki predmeti su djeci bespotrebni

Istina je da imamo problem s rasporedom satnice. Tako u srednjoj školi (općoj gimnaziji) djeca uče predmete poput glazbenog i likovnog, tj. teoriju tih predmeta četiri godine.

Naravno da su neke stvari važne za opću kulturu, ali ti su sati samo opterećenje. Imamo zanimljive predmete čija je teorija još i primjenjiva u stvarnosti tipa sociologija itd. No najvažnija stvar je to što fali satnice za predmete poput matematike ili fizike. Nitko ne kaže da svi trebaju biti stručnjaci za atomsku fiziku, ali to su predmeti čiji zadaci zahtijevaju vježbu. No predmeti poput povijesti koji je ponovno bubanje teorije imaju 2-3 sata tjedno, a svode se na ‘potrošnju’ sati. Tek kada se ovaj problem s rasporedima satnice riješi, možemo govoriti o smanjenju ili unaprjeđenju gradiva.

Green Day

Djeca u siromašnim sredinama imaju puno teži početak

Da smo pravo društvo, svako dijete bi imalo jednake startne pozicije u školstvu. Ovako, djeca u siromašnim sredinama nemaju uvjete školovanja kao ona u bogatim.

Dado

Čim završim školu, odoh u Dansku za boljim životom

Evo završavam srednju školu i namjeravam putem Danske na jesen. Barem na fakultet, samo da odem iz ove zemlje koja ljude vuče samo prema dolje, nažalost.

MaliOdPalube

Prosvjetu ostavimo stručnjacima, a to su prosvjetari

Svi bi se miješali u obrazovanje i puni su ideja. Kad bi se prosvjetari miješali u druge struke i objašnjavali im kako raditi, pala bi odmah tolerancija i ljubaznost.

BrotherBobo184

Treba mijenjati i kadar koji uči djecu po špranci

Nužno je uz reformu školstva, reformirati i kadar jer ovaj sjedilački kadar koji pušta korijene i radi po špranci ne može provoditi edukaciju djeci.

Bernarda Jug

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...