Obavijesti

News

Komentari 2

Glas poduzetnika: 'Centar novog života' u Petrinji je prilika za oporavak i obnovu

Glas poduzetnika: 'Centar novog života' u Petrinji je prilika za oporavak i obnovu

Stambeno/poslovno kontejnerski naselje koje je već u izgradnji, osmislili su Odbor za graditeljstvo i arhitekturu Udruge glasa poduzetnika u suradnji s gradom Petrinjom i Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo

VIDEO

'Centar novog života' - stambeno/poslovno kontejnersko naselje u Petrinji inicijativa je Udruge Glas poduzetnika (UGP) i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI), a uključivati će sto stambenih i sto poslovnih kontejnera te je primjer funkcioniranja javno-privatnog partnerstva, izvijestili su u četvrtak iz UGP-a. 

UGP i HCPI su potaknuli ideju 'Centra novog života' kako bi spasili barem dio poslovanja poduzetnika iz područja pogođenog potresom, a o tomu su danas razgovarali i s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem. 

Centar, koji je već u izgradnji, osmislili su, pokrenuli i isprojektirali Odbor za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a na čelu s Mislavom Bašićem, a u suradnji s gradom Petrinjom i Krunoslavom Komesarom iz HCPI-ja, navodi se u priopćenju.

Želja je da centar bude pokretač razvoja te društveno-poslovni centar županije, a u UGP ocjenjuje da će povoljna lokacija (Staro sajmište) utjecati na uspješnost cijelog projekta, s obzirom da se nalazi 20 minuta od Siska i od Gline, sat vremena od Zagreba i 40 minuta od Hrvatske Kostajnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ideja privremenog poduzetničkog centra, pojašnjavaju iz UGP-a, nastala je zato što su mnogim poduzetnicima i obrtnicima oštećeni objekti te mehanizacija. Pritom, kratkoročni su ciljevi formiranja takve zone stambeno zbrinjavanje građana te osiguranje prostora za obavljanje djelatnosti, dok su dugoročni ciljevi usmjereni na sprječavanje daljnje depopulacije pogođenog kraja, ali i poticanje revitalizacije ekonomskih aktivnosti.

Za opstanak Petrinje kao urbane sredine bitno je formirati zonu u kojoj građani imaju sve potrebno za nastavak života i rada. 'Centar novog života' omogućio bi da su obitelji, susjedi i suradnici na okupu, na sigurnom, dok se domovi obnavljaju u neposrednoj blizini, objašnjavaju iz UGP-a.

Ocjenjuju da će ta zona donijeti poslove, poslovne prilike i privući poslovne subjekte iz šireg područja. Pritom, poslovni će dio sadržavati trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore kao što su sobe za sastanke i kuhinje. Izvan radnog vremena centar može nuditi različite kulturne događaje, radionice, tržnice za lokalne OPG-ove i sportske aktivnosti, dodaju iz UGP-a.

Projekt je primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo

Koordinator Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a Mislav Bašić smatra da je projekt primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo.

- UGP i HCPI kao volonterske udruge dale su inicijativu i ideju, donirale projekte te u rekordnom roku isporučile ovako zahtjevan projekt. No, realizacije projekta ne bi bilo da Grad Petrinja nije dočekala inicijativu otvorenih ruku i da zaposlenici iz gradske uprave nisu bili danonoćno dostupni i kooperativni. Rekao bih da smo vrhunski tim i da smo napravili kvalitetan temelj za gradnju novih projekata - ističe Bašić u priopćenju. 

Krunoslav Komesar iz HCPI-ja podsjeća da su se inženjeri HCPI-a od samog početka aktivno uključili u pomoć građanima stradalog područja te osim poslova procjena oštećenja i stanja uporabljivosti građevina, djeluju i kao inženjerska interventna služba koja je angažirana na više lokacija u Petrinji.

- Na ovoj lokaciji preuzeli su koordinaciju projektiranja, koordinaciju nabave dijela kontejnera, nabave materijala i izvedbe radova. Predviđeno trajanje radova je 20-ak dana, a bit će angažirane tvrtke iz cijele zemlje. Stambeno naselje imat će svu potrebnu infrastrukturu, svaki kontejnerski objekt ima priključke na vodu, struju, kanalizaciju - izjavio je Komesar.

Petrinjski gradonačelnik Dumbović se zahvalio UGP-u na konkretnoj ideji, kao i pokazanom senzibilitetu te donacijama stambenih kontejnera.

- Došli su ljudi koji pripadaju najsamostalnijem sloju društva, koji 'guraju' novac u državni proračun. Artikulirali su probleme svih poduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije koji su ostali bez svoga radnog mjesta. Ovaj projekt će sufinancirati Grad Petrinja, a uključiti će se vojska i država. Sama ideja i početak je odličan - izjavio je Dumbović u priopćenju, izražavajući i zadovoljstvo jer su dio prve ovakve suradnje javnog i privatnog sektora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)