Obavijesti

News

Komentari 32

Glasanje o proračunu: Plenkiju ide 200 milijuna kuna više, a najviše je srezano zdravstvu

Glasanje o proračunu: Plenkiju ide 200 milijuna kuna više, a najviše je srezano zdravstvu

Manje rezove pretrpjet će Ministarstvo obrane, i to 283 milijuna kuna, Ministarstvo branitelja raspolagat će s 49 milijuna kuna manje, a Ministarstvo turizma i sporta s 18 milijuna kuna manje

VIDEO

Saborski zastupnici danas glasaju o Vladinu prijedlogu proračuna za 2022. godinu, za koji parlamentarna većina ima dovoljno ruku, pa bi izglasavanje trebalo proteći bez problema.

Od 475 amandmana najavljeno je prihvaćanje njih devet, od čega je pet oporbenih, vrijednih 11 milijuna kuna, ali to smatraju “kikirikijem”, pa su najavili kako proračun neće podržati. Prihvaćeni su amandmani SDP-a, IDS-a, HSS-a, Zeleno-lijevog bloka, Suverenista, no nije prošao niti jedan amandman Mosta, a u toj stranci stava su kako je to rezultat osobne netrpeljivosti.

Dobitnici i gubitnici

Državnim proračunom u idućoj godini predviđaju prihode od 164,5 milijardi i rashode od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a. Vlada je proračun temeljila na projekciji gospodarskog rasta od 4,4 posto u 2022. godini te 3,7 posto u 2023. i 3,1 posto u 2024. godini. Oporba je upozoravala kako se iz proračuna ne mogu iščitati reformske smjernice. Stava su da je nerealan te da u uvjetima pandemije ne može biti ostvariv, no vladajući su suprotnog stava.

Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski
Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski

Najveći dobitnici u relativnim pokazateljima su Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zbog planiranih povećanih rashoda za obnovu od potresa ministarstvu je proračun više nego udvostručen, s 1,3 na 2,8 milijardi kuna, a Središnjem uredu uvećan je gotovo tri puta, s 300 na 790 milijuna kuna, jer vladajući žele da se taj proces konačno ubrza.

U apsolutnim brojevima najveći je dobitnik Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a proračun mu raste za 2,9 milijardi kuna. Među dobitnicima su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje će raspolagati s 1,8 milijardi kuna više, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u plusu je za 1,5 milijardi kuna, Ministarstvo financija za 861 milijun kuna, Ministarstvo poljoprivrede za 552 milijuna, a Ministarstvo kulture i medija za 475 milijuna.

Osjetno je povećan budžet Vlade i Sabora, što je najvećim dijelom povezano s predstojećim troškovima obnove zgrada. Kabinet Andreja Plenkovića raspolagat će s 200 milijuna kuna više nego ove godine, a rashodi Sabora udvostručeni su, s ovogodišnjih 144,5 milijuna kuna na planiranih 297 milijuna kuna.

Peović: Umjesto u zdravstvo, mi ulažemo u obranu. Pavić oštro: 'Prestanite obmanjivati javnost'
Peović: Umjesto u zdravstvo, mi ulažemo u obranu. Pavić oštro: 'Prestanite obmanjivati javnost'

Za šest ministarstava predviđeno je rezanje proračunskih rashoda. Najveći se rez odnosi na Ministarstvo zdravstva, čiji bi se rashodi trebali smanjiti za 6,4 milijarde kuna. Budžet Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike srezan je za 3,9 milijardi kuna, a Ministarstvu unutarnjih poslova za 690 milijuna kuna.

Obrani manje novaca

Manje rezove pretrpjet će Ministarstvo obrane, i to 283 milijuna kuna, Ministarstvo branitelja raspolagat će s 49 milijuna kuna manje, a Ministarstvo turizma i sporta s 18 milijuna kuna manje. Ministar Marić naveo je kako obrana dobiva zrakoplove te je i njih pribrojio dobitnicima, kao i zdravstvo zbog povećanja plaća. Rashodi za zaposlene kojima se plaća isplaćuje iz proračuna veći su za milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, a dio se odnosi i na zdravstvene ustanove u državnom vlasništvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa