Obavijesti

News

Komentari 45

Peović: Umjesto u zdravstvo, mi ulažemo u obranu. Pavić oštro: 'Prestanite obmanjivati javnost'

Peović: Umjesto u zdravstvo, mi ulažemo u obranu. Pavić oštro: 'Prestanite obmanjivati javnost'

Ako govorimo o avionima, prestanite obmanjivati javnost, govoriti koliko se moglo napraviti vrtića i škola. Odgovor je nula. Mi smo članica NATO-a i moramo 2% BDP-a ulagati u obranu, rekao je Pavić

VIDEO

Marko Pavić (HDZ), Katarina Peović (Radnička fronta), Dario Hrebak (HSLS) i Mirela Ahmetović (SDP) razgovarali su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno o proračunu za idući godinu. 

Pavić je poručio kako je proračun rađen na projekcijama da će Hrvatska imati devet posto rast BDP-a. Rekao je kako je proračun za zdravstvo 700 milijuna kuna veći nego 2020. godine te da su to sve rezultati rada Vlade. Vjeruje da će se dobar rast nastaviti i iduće godine te da će biti sredstva za razvoj i za borbu s pandemijom.

Ahmetović je kritizirala što u emisiji nije bio ministar financija Zdravko Marić

'Žao mi je što nema ministra Marića' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Žao mi je da nema ministra Marića da obrani ovakvu ludost od proračuna - rekla je. Napomenula je da je Hrvatska iz Fonda za solidarnost dobila pet milijardi kuna, a uspjela povući samo 43 milijuna. 

-  Imamo još šest mjeseci da povučemo 99% sredstava - rekla je, na što joj je Pavić odgovorio da ne razumije europske fondove. 

Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski
Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski

- Trošak se knjiži u onoj godini kada nastane, a novac stigne u godini kad Bruxelles nama vrati sredstva. Čitajte malo bolje proračun - rekao joj je. Ahmetović mu je na to odgovorila da se njegovo znanje o fondovima može iščitati iz toga da nije ministar u tom resoru. 

- Ne pokušavajte glumiti i obmanjivati javnost, nego govorite o brojkama. Ministar Marić zato i nije ovdje - rekla je. 

Hrebak je rekao da je Hrvatska "mali brodić u velikom oceanu koji živi nemirno". 

'Novac treba iskoristiti' 

- Nismo nikakav otok, živimo u turbulentnom vremenu. Proračun je za mene umjereno realan. Ministar Marić je pokazao da zna s financijama, da nam je stabilizirao brojke. Vanjske financijske agencije nas gledaju nas kao ozbiljnu zemlju s uređenim financijama. Dobro je da je dostupnost europskog novca ovdje, mislim da smo dobri u povlačenju. Mogli bi biti i bolji. Kako dolazimo do kraja 2023., mislim da ćemo biti otprilike na nuli. Mislim da ćemo povući sve što smo ugovorili. Nama će se povijesno dogoditi da ćemo imati 186 milijardi kuna europskog novca na raspolaganju. Slažem se s kolegicom Ahmetović da trebamo upregnuti sve da taj novac iskoristimo - rekao je. 

Osijek: Izglasan dosad najveći proračun od preko milijardu kn
Osijek: Izglasan dosad najveći proračun od preko milijardu kn

Peović je komentirala ulaganje u obranu. Poručila je da se neprestano slučaju brojke o rastu BDP-a, izvoza, investicija i plaća, no tvrdi da su to sve "teške statističke manipulacije". 

Peović: Umjesto u zdravstvo, mi ulažemo u obranu 

- Kada govorimo rastu BDP-a nikada ne govorite da u zadnjih 9 godina naš BDP raste najsporije po glavi stanovnika u odnosu na ostale u Europi. Kada govorimo o izvozu, ne govorite o strukturi izvoza, a tu se radi većinom o turizmu. Ne govorimo o izvozu industrije, zatvaramo Brodarski institut i one institucije koje bi nam mogle pomoći da imamo visokosofisticirani izvozni proizvod - rekla je i dodala kako je Hrvatska treća najsiromašnija zemlja u Europi. 

- Mi umjesto da ulažemo u zdravstvo, mi ulažemo u obranu. Dvije i nešto milijarde kuna ćemo svake godine izdvajati za avione. Kupili smo ih jer nam je to navodno ulaznica za Schengen - rekla je. 

EP izglasao proračun - prioriteti su klima, zdravlje i mladi
EP izglasao proračun - prioriteti su klima, zdravlje i mladi

Smatra kako Hrvatska ne bi trebala uvesti euro kao valutu. 

- Ako dođemo u poziciju da zemlju vodi neka progresivna Vlada, ona će izgubiti i zadnju polugu te autonomne i monetarne politike - smatra. 

Pavić: Prestanite obmanjivati javnost 

Uzvratio joj je Pavić. 

- Ako govorimo o avionima, prestanite obmanjivati javnost, govoriti koliko se moglo napraviti vrtića i škola. Odgovor je nula. Mi smo članica NATO-a i moramo 2% BDP-a ulagati u obranu. Vi zagovarate zapravo da izađemo iz NATO-a, a onda će pasti kreditni rejting, doći će do pada sigurnost i svega. To je vaša politika - rekao je. 

Peović je dodala kako dva posto nije obaveza Hrvatskoj, već preporuka. 

- Mislim da nećemo nešto posebno izgubiti što se tiče prelaska na euro. Hrvatska može imati samo koristi, pogotovo izvoznici. Na mikrorazini od nekoliko godina će sigurno biti turbulencija, s druge strane kada se to stabilizira, ja ne vidim da u primjerice Sloveniji postoje neki problemi zbog uvođenja eura - rekao je Hrebak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'
STIŽE PROMJENA VREMENA

DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'

Pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure