News

Komentari 70

Glavni grad SAD-a se sprema na najveći prosvjed ikad: Večeras se očekuju deseci tisuća ljudi!

Glavni grad SAD-a se sprema na najveći prosvjed ikad: Večeras se očekuju deseci tisuća ljudi!

Neki aktivisti na društvenim medijima pozvali su da se na prosvjedu okupi milijun ljudi, no mediji očekuju desetke tisuća. Načelnik policije misli da će ovo biti možda jedan od najvećih prosvjeda protiv rasizma

U Washingtonu se u subotu očekuje velik prosvjed protiv rasizma i policijske brutalnosti, možda jedan od najvećih ikad, zbog nedavnog policijskog ubojstva Georgea Floyda, rekao je načelnik policije.

Neki aktivisti na društvenim medijima pozvali su da se na prosvjedu okupi milijun ljudi.

Ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je masovne prosvjede i nasilje širom zemlje koji traju već 12 dana zaredom, a prosvjeduje se i u mnogim gradovima svijeta.

George Floyd (46) ubijen je 25. svibnja u Minneapolisu. Ubio ga je bijeli policajac pritiskajući mu vrat koljenom devet minuta dok se nije ugušio.

„Imamo puno javnih informacija koje sugeriraju da bi skup ove subote mogao biti jedan od najvećih koje smo ikad imali u gradu”, rekao je načelnik policije Peter Newsham za mjesne medije, dodajući da će veći dio središta grada biti zatvoren za promet.

Newsham nije rekao koliko očekuje prosvjednika, no mediji očekuju desetke tisuća.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper naredio je da sve zastave na državnim institucijama budu u subotu spuštene na pola koplja u čast Floydu, koji je rodom iz grada Fayettevillea u toj državi. U gradu će biti organizirana i memorijalna služba koju će prenositi televizija.

Prosvjedni skupovi u petak su među ostalima održani u Atlanti, Los Angelesu, Minneapolisu, Miamiju, New Yorku i Denveru, a prosvjednici su se ponovno u velikom broju unatoč kiši okupili i ispred Bijele kuće.

Noćni prosvjedi bili su pretežito mirni, ali situacija je i dalje jako napeta premda više lokalnih vlasti poduzima mjere u cilju reforme policijskog postupanja.

Savezni sudac u Denveru naredio je, primjerice, gradskoj policiji da više ne koristi suzavac, gumene metke i drugo neubojito oružje protiv prosvjednika.

„Ovdje je riječ o mirnim prosvjednicima, novinarima i liječničkim ekipama koji su postali mete ekstremnih taktika za gušenje pobuna, a ne prosvjeda”, istaknuo je sudac R. Brooke Jackson u presudi.

Demokratski čelnici Minneapolisa izglasali su zabranu korištenja zahvata koljenom i gušenja, dok je guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao da će zabraniti obuku policijaca za zahvate slične onom koji je primijenjen na Floydu.

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti, demokrat koji je u travnju predložio povećanje financiranja za policiju, ovaj je tjedan promijenio stajalište i kazao da će tražiti da se gradskoj policiji smanji proračun za 150 milijuna dolara.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da bi njegova država trebala predvoditi u usvajanju reformi pod nazivom „Izgovorite njihovo ime”, koje predviđaju među ostalim da policijska dokumentacija o disciplinskim postupcima bude javno dostupna te zabranu zahvata gušenjem.

„Floydovo ubojstvo bila je prekretnica”, rekao je demokrat Cuomo. „Ljudi govore da je bilo dosta”.

Prosvjedi se u subotu očekuju i u mnogim gradovima širom svijeta.

Najčitaniji članci