Obavijesti

News

Komentari 84

'Glavni ravnatelj želi eliminirati sve koji su mu na putu da HRT-om vlada kao osobnom prćijom'

'Glavni ravnatelj želi eliminirati sve koji su mu na putu da HRT-om vlada kao osobnom prćijom'

Jasno je, navodi HND, kako glavni ravnatelj HRT-a brutalnim pritiskom na pravosuđe, ne birajući sredstva nastoji eliminirati sve one koji svojim djelovanjem stoje na putu da javnim dobrom vlada kao osobnom prćijom

VIDEO

Hrvoju Zovku je otkaz dao u utorak, 9. ožujka 2021., putem medija, a dva dana kasnije novinarki Maji Sever, predsjednici Sindikata novinara Hrvatske, uručio je "upozorenje pred mogući otkaz" zbog razgovora objavljenog u tjedniku Nacional, navodi u priopćenju Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

"Budući da je Zovku sada oktroiran otkaz za slične optužbe zbog kojih je 2018. godine dobio izvanredni otkaz, a koji je pravomoćnom sudskom presudom proglašen protuzakonitim pa je vraćen na posao, jasno je kako glavni ravnatelj HRT-a ne poštuje odluke hrvatskih sudova. Brutalnim pritiskom na pravosuđe, ne birajući sredstva, on nastoji eliminirati sve one koji svojim javnim i profesionalnim djelovanjem stoje na putu da javnim dobrom vlada kao osobnom prćijom, što potvrđuje i 'upozorenje pred mogući otkaz' predsjednici SNH Maji Sever", ističu u HND-u.

HRT zbog razgovora u Nacionalu dao Sever opomenu pred otkaz
HRT zbog razgovora u Nacionalu dao Sever opomenu pred otkaz

Navode i kako su glavnom ravnatelju državne televizije "mete za odstrel očito svi oni koji su se usudili javno progovoriti o teškim optužbama za seksualno uznemiravanje i mobbing koje je na račun ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislava Stipića iznijela jedna zaposlenica (a potom ih posvjedočilo još dvoje ljudi). Bačić je navode pokušao zataškati, da bi potom svog bliskog suradnika Stipića poput velmože amnestirao svake krivnje". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HND traži očitovanje Vlade i resornog ministarstva

HND traži hitno očitovanje Vlade i Ministarstva kulture i medija "zbog nečuvenog progona novinara i ugrožavanja medijskih sloboda svojstvenog diktatorskim režimima, a ne zapadnoeuropskim demokracijama".

Bačić je, navodi HND u priopćenju, na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije 1. ožujka 2021. "obmanuo članove i hrvatsku javnost tvrdeći kako se postupci na HRT-u provode 'sukladno zakonu i internim aktima'. Rekao je da to čini četvero za to zaduženih povjerenika, a paralelno je on sam vodio istragu protiv Zovka, bez mogućnosti da se on osobno izjasni o optužbama i pozove svoje svjedoke".

HND također od saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije taži osnivanje neovisnog povjerenstva koje će ispitati sve prijave i postupke na HRT-u.

Novinar Hrvoje Zovko opet je dobio otkaz na HRT-u
Novinar Hrvoje Zovko opet je dobio otkaz na HRT-u

Budući da na HRT-u vladaju dvostruki kriteriji, a kroji ih Kazimir Bačić, koji je istodobno i isljednik i porota i sudac, ali i na to da se dvije prijave odnose upravo na glavnog ravnatelja, smatramo kako je to jedini mogući način da se, uz zaštitu žrtava, transparentno i bez pritisaka, utvrde sve činjenice, neovisno o kome je riječ, poručuju u priopćenju.

Vladu, Ministarstvo kulture, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije te Nadzorni odbor HRT-a HND poziva da preispitaju način upravljanja javnim nacionalnim servisom koji je "nečinjenjem nadležnih postao leno jednog čovjeka i njegove interesne skupine". 

Kao novinari i građani jedne od članica EU ne možemo pristati da se u najutjecajnijoj medijskoj kući u Hrvatskoj ugledni novinari i urednici zbog svog profesionalnog i javnog djelovanja proganjaju, zastrašuju i tjeraju na ulicu. Takvo stanje neodrživo je u društvima koja žele biti demokratska i hitno ga treba zaustaviti. Nema slobodnog društva bez slobodnih medija. HND se uvijek zalagao za slobodu mišljenja i protiv bilo kakvog i bilo čijeg nasilja, pa ni sada neće ostati gluh i slijep na progone s HRT-a, poručuje se u priopćenju HND-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje