News

Komentari 28

Glumca iz ‘Hitne službe‘ terete za milijunsku prevaru pa sad traži politički azil u Hrvatskoj

Glumca iz ‘Hitne službe‘ terete za milijunsku prevaru pa sad traži politički azil u Hrvatskoj

Uhićeni glumac iz ‘Hitne službe‘ našao se na tjeralici Interpola jer ga SAD traži zbog milijunske prijevare...

Na tjeralici Interpola našao se Don Victor Cisternino, kako prenosi Jutarnji list, jer ga SAD traži zbog milijunske prijevare s dodjelom potpora za zaposlenike tvrtki pogođenih pandemijom

"Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil." Rekao je to u svojoj obrani Don Victor Cisternino (45), američki glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji "Hitna služba", kojega je hrvatska policija uhitila na osnovi američke međunarodne tjeralice kad je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Iskoristio potpore

Ured državnog odvjetnika iz Orlanda tereti ga se da je pronevjerio 7,2 milijuna američkih dolara državnog zajma za potpore tvrtkama pogođene pandemijom koronavirusa preko svoje tvrtke MagnifiCo koja se bavi konzultantskim poslovima u filmskoj industriji i umjetnosti.

Cisternino je na osnovi krivotvorenih podataka izdvojio zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova tvrtka ima 422 zaposlenika dok su zapravo imali samo dvoje - Cisternina i njegovu suprugu.

Njegova porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi njegovi djelatnici plaćali isti porez na dohodak - 3,356 dolara mjesečno. S obzirom da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je iznimno sumnjivo da čak 400-tinjak djelatnik plaća identičan porez.

Temeljita provjera Cisterninove prijave ustanovila je da su među navodno zaposlenima bile i tri preminule osobe, a neki su brojevi socijalnog osiguranja bili nepostojeći - u stvarnosti, za MagnifiCo su vjerojatno radili samo Cisternino i njegova djevojka, Lori Quasky.

Cisternino, koji iza sebe ima epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji "Hitna služba", u proteklih je pet godina naveden i kao producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma. No, ako je vjerovati njegovoj LinkedIn stranici, Cisternino je uz zanimanje stručnjaka za filmski biznis, još i stručan za informacijske tehnologije, odnose s javnošću, projektni management, pravo i nekretnine, financijske analize...

 

 

Najčitaniji članci