Obavijesti

News

Komentari 9

Godinama bili u zatvoru: Pod pritiskom dali lažna priznanja

Godinama bili u zatvoru: Pod pritiskom dali lažna priznanja
6

Ovo su priče o ljudima koji su pod pritiskom policije dali lažne iskaze. Godinama su bili u zatvoru zbog ubojstava koje nisu počinili. Kasnije su svi oslobođeni

VIDEO

Bračni par Morris i Ruth Gauger pronađeni su mrtvi u travnju 1993. na farmi u Illinoisu . Netko im je prerezao grkljane. Pronašao ih je sin Gary koji je tada imao 40 godina.

Istražitelji su brzo počeli sumnjičiti Garyja. Tijekom ispitivanja lagali su mu da nije prošao detektor laži i da su u njegovoj sobi našli oružje. Gary je na kraju priznao ubojstvo. Osuđen je na smrtnu kaznu koju su kasnije pretvorili u doživotnu kaznu zatvora.

U ožujku 1996. godine žalbeni sud je poništio njegovo priznanje, a budući da nije bilo drugih dokaza protiv Garyja, pušten je na slobodu. Godinu dana kasnije članovi bande James Schneider i Randall Miller su uhićeni i optuženi za ubojstvo. Miller je tajno snimljen kako priznaje ubojstvo. Garyju su se vlasti ispričale.

screenshot/YouTube

Priznao nakon dva dana ispitivanja

Lesley Molseed je u studenom 1975. imao 11 godina. Otišao je iz kuće u Rochdaleu u Engleskoj i nestao. Tri dana kasnije njegovo je tijelo pronađeno u susjednom  Rippondenu. Bio je seksualno zlostavljan i izboden na smrt.

Istraga se fokusirala na Stefana Kiszka kojeg su optužile dvije lokalne tinejdžerice. Iako su se njihovi iskazi pokazali lažnima, policija je dalje ispitivala Stefana. Ispitivali su ga dva dana i na kraju je priznao.

VIDEO

Dobio je doživotnu kaznu zatvora. Kasnije je tvrdio da su ga maltretirali na ispitivanju i ispitivali bez majke i odvjetnika. Povukao je iskaz. U zatvoru je bio 16 godina, a onda je sudu prezentiran ključan dokaz.

Na tijelu ubijenog dječaka pronađena je sperma, a Kiszka je bio sterilan. Pušten je na slobodu 1992. U manje od dvije godine umro je od srčanog udara. Imao je 4 1 godinu.

2007. je DNK dokazao da je dječaka ubio Ronald Castree , koji je policiji bio otprije poznat po seksualnim zločinima. Dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Otac priznao da je ubio sina

Adrian Thomas je u rujnu 2008. godine imao 26 godina i tada je svojeg sina starog četiri mjeseca odveo u bolnicu u New Yorku jer je dijete bilo bez svijesti. Dječak Matthew je proglašen klinički mrtvim i liječnici su posumnjali na tešku ozljedu mozga.

Policija je ispitivala oca. Ispitivali su ga deset sati i na kraju je u kameru priznao da je u naletu bijesa dječaka bacio na krevet. Optužen je za ubojstvo. Tijekom ispitivanja istražitelji su mu rekli da bi njegovo priznanje moglo spasiti dječaku život i da će njegova žena priznati zločin ako neće on .

No liječnici su kasnije zaključili da dječak nije umro od ozljede mozga nego od sepse. No snimka je na sudu bila tako čvrst dokaz da je Adrian dobio 25 godina zatvora . Kasnije je o njemu snimljen dokumentarni film. Slučaj je kasnije razmatrao viši sud u New Yorku. Konačno je oslobođen 2014. godine.

Screenshot/YouTube/CBSN

Ubojicu još nisu našli

Crystal Champagne je nestala u srpnju 1996. godine. Imala je 14 godina. Otišla je iz stana u Louisiani. Sljedeće jutro njezino su mrtvo tijelo našli osam kilometara dalje od stana. Netko ju je zadavio.

Damon Thibodeaux (21) rođak djevojke je bio u posjetu obitelji u vrijeme ubojstva i policija ga je ispitala. Pao je na poligrafu. Ispitivanje je trajalo više od devet sati, a onda je priznao da je silovao i ubio tinejdžericu.

VIDEO

Priznanje je ubrzo povukao. Tvrdio je da je bio iscrpljen i da je policiji rekao što su htjeli čuti kako bi ga konačno ostavili na miru. Ipak, osuđen je na smrtnu kaznu . No nije bilo dokaza da je Thibodeaux  bio na mjestu zločina. Tužitelj Paul Connick je počeo ispitivati svoju optužnicu. Thibodeaux je oslobođen u rujnu 2012. godine. Ubojica još nije pronađen.

Vlasti mu se ispričale i dobio 500.000 dolara odštete

Darrel Parker je u prosincu 1955. stigao kući s posla i pronašao svoju ženu Nancy zavezanu, silovanu i zadavljenu. Nakon tjedan dana policija ga je počela ispitivati. Ispitivanje je trajalo satima i Parker je priznao ubojstvo supruge. Iskaz je ubrzo povukao, ali bilo je prekasno. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Godine 1969. je nakon žalbi pušten na slobodu. Počeo je novi život. Godine 1988. umro je osuđenik na smrt Wesley Peery. Tada je u transkriptima pronađeno da je Peery priznao više ubojstava među kojima je i ono Nancy Parker.

Peery je u vrijeme ubojstva bio suradnik Darrela Parkera i policija ga je kratko ispitivala. D arrelu Parkeru su se ispričali 2012. godine, 57 godina nakon što mu je ubijena žena. Dobio je i 500.000 dolara odštete .

Screenshot/YouTube/ABC

Osudili ga na smrtnu kaznu pa oslobodili

Darryl Beamish je 1961., kada je imao 18 godina, optužen za ubojstvo Jilliane Brewer u njezinom stanu u Australiji . Gluhonijemi Darryl ispitan je uz pomoć prevoditelja. Policija i predvoditelj su protumačili da je Darryl priznao ubojstvo. Osuđen je na smrtnu kaznu.

Kasnije je pomilovan i pušten nakon 15 godina zatvora . U veljači 1963. je uhićen John Button iz Pertha. Osuđen je jer je, navodno, autom pregazio i ubio svoju djevojku Rosemary Anderson. Osuđen je na deset godina zatvora i pomilovan nakon pet godina.

Beamish i Button su tvrdili da su nevini i da su policajci od njih iznudili priznanje. No utvrđeno je da je obje djevojke ubio isti muškarac. Eric Edgar Cooke, serijski ubojica koji je obješen u zatvoru 1964. Prije smrti je priznao da je ubio Jillian Brewer i Rosemary Anderson, ali vlasti s tom informacijom tada nisu napravile ništa.

Tek 2000. godine sud je ispitao oba slučaja i zaključili su da je Cooke ubio djevojke. Beamish i Button su dobili javnu ispriku.

Oslobodio ga DNK

Michelle Jackson je silovana i ubijena u siječnju 1984. godine u Detroitu . Imala je 16 godina. Eddie Joe Lloyd koji je bolovao od šizofrenije je nekoliko narednih mjeseci slao policiji pisma o ubojstvu djevojke. Bio je čak i u bolnici na liječenju no policija ga je svejedno sumnjičila za ubojstvo.

Na kraju im je dao pisano priznanje i snimili su njegovu izjavu. Dobio je doživotnu kaznu zatvora. Godinama kasnije se obratio udruzi Innocence Project . Napravljeni su DNK testovi koji su pokazali da je Lloyd nevin.

Oslobođen je 2002. Kratko je uživao u slobodi. Umro je 2004. Do danas se ne zna tko je ubio Michelle.

Tko je ubio mladi par?

Anthony Porter je 1982. osuđen na smrt zbog pucnjave u kojoj je ubijen mladi par Marilyn Green i Jerry Hillard . Porter je bio mentalno zaostao. Osuđen je na smrt.

David Protess, profesor novinarstva, je odlučio preuzeti njegov slučaj prije smaknuća. Fokusirao se na Alstoryja Simona koji je bio impliciran u ubojstva. Protess je unajmio privatnog detektiva kojem je tijekom istrage  Simon priznao da je ubio par, Rekao je da su se posvađali oko novca povezanog s drogom. Porter je oslobođen. Simon je osuđen na 37 godina zatvora .

No Simon, je iznio niz optužbi. Rekao je da mu je privatni detektiv koji ga je istraživao pokazao iskaz svjedoka koji je tvrdio da je vidio ubojstvo. No taj je svjedok zapravo bio glumac kojeg je detektiv unajmio. Navodno sve kako bi Portera spasili od smrtne kazne.

Također se saznalo da je Simon priznao ubojstvo kako bi izbjegao smrtnu kaznu . Kasnije su svjedoci povukli svoje iskaze protiv Simona i on je 2014. pušten na slobodu. Ubojstvo dosad nije rješeno.

screenshot/YouTube

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...