Obavijesti

News

Komentari 46

Godinu dana misterija: Obitelji i dalje mole, ali avionu ni traga

Godinu dana misterija: Obitelji i dalje mole, ali avionu ni traga
21

Avion Malaysia Airlinesa nestao je s radara 8. ožujka prošle godine. Od tada mu se gubi svaki trag. Vlasti obećavaju da neće odustati dok avion ne pronađu

VIDEO

Ovdje MH370, prebacujemo se na kontrolu leta u Ho Chi Minh Cityju, laka vam noć, bile su posljednje riječi s leta Malaysian Airlinesa koji je lani 8. ožujka u 1.21 sati nestao s radara u južnom Kineskome moru.

Godinu dana poslije i više od 100 milijuna dolara potrošenih na najveću potragu u povijesti nitko ne zna sudbinu

239 putnika i članova posade koji su letjeli iz Kuala Lumpura za Peking. Sljedećih sat vremena pratio ga je malezijski vojni radar nakon što je zrakoplov skrenuo s puta i krenuo prema Andamanskom zaljevu, istočno od Tajlanda. No ondje mu se u 2.22 sati gubi svaki trag i to je ujedno posljednja lokacija na kojoj je Boeing 777 snimljen. Mornarice Malezije, Kine, Vijetnama, Tajlanda i Indonezije odmah su krenule u potragu prema Andamanskom moru, no u sljedećih tjedan dana nisu pronašle ni traga. A nakon što je britanska kompanija Inmarsat objavila da je satelitima u 8.19 sati primila posljednji kontakt u južnom Indijskom oceanu, bilo je jasno da će potraga potrajati.

REUTERS

Malezijski premijer Najib Razak 24. ožujka i službeno je proglasio zrakoplov nestalim. Sumnjalo se i na terorizam nakon što je otkriveno da su dva putnika imala lažne putovnice, no poslije je otkriveno da nisu imali nikakve terorističke namjere. A potraga i dalje traje. Brodovi iz više od 10 zemalja su tijekom cijele 2014. osluškivali morsko dno u Indijskom oceanu i nisu našli ništa. U listopadu je počela mukotrpna operacija skeniranja morskog dna metar po metar. Pretražuju površinu veličine Hrvatske, a dosad su skenirali otprilike pola.

- Naći ćemo ga u Indijskom oceanu. To je sigurno – rekao je malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai uoči godišnjice nestanka. Osim ako zrakoplov nije tamo. A takvih teorija je sve više... 

Reuters

Teorije nestanka zrakoplova

1. Zbog požara pilot skrenuo s puta

Kao najrealnija uzima se ona pilota Chrisa Godfellowa koji tvrdi da je došlo do požara u kokpitu. Piloti su zato skrenuli s rute i krenuli prema najbližoj zračnoj luci. Nisu komunicirali s kontrolom leta jer su pokušavali ugasiti požar, a ubrzo je i posadu te sve putnike omamio dim. Zrakoplov je nastavio letjeti prema jugu te se srušio kad je ostao bez goriva.

2. Prevarili radare te oteli 239 putnika i posadu

Jedan od putnika se putem USB-a spojio u sustav zrakoplova i odaslao lažni plan leta u kontrole na zemlji. Zrakoplov se na radaru prikazivao kao mali poslovni mlažnjak koji je neopaženo došao do nekog skrivenog malog aerodroma. No dosad bi se otmičari već javili, a i teško bi bilo sakriti golemi Boeing 777 te 239 ljudi koji su bili u njemu.

3. Bio je meta ruskih tajnih službi

New York Magazine je objavio teoriju prema kojoj je zrakoplov otela ruska tajna služba. Preuzeli su kontrole i lažirali satelitsku komunikaciju koju zrakoplov održava sa zemaljskim sustavima. Činilo se da leti u jednom smjeru, a zapravo je otišao u Kazahstan, u svemirsku bazu Bajkonur. Ondje su dovoljno veliki hangari u kojima bi sakrili avion. No koji je motiv?

4. Srušila ga je zalutala raketa vojne vježbe

Iako vrlo malo vjerojatno, nije nemoguće da zrakoplov nije srušila neka zalutala raketa. U vrijeme kad je prolazio tim područjem Amerika i Tajland imale su zajedničku vojnu vježbu pa se smatra da je zalutala raketa oborila zrakoplov, a cijeli je slučaj potom zataškan. To ne bi bilo Amerikancima prvi put da su “slučajno” srušili civilni zrakoplov.

5. Džihadisti će njime napasti kinu

Zrakoplov je trenutačno u Pakistanu. I oteli su ga džihadisti, koji za njega imaju specijalnu zadaću. U skorije vrijeme ga žele iskoristiti za napad na Kinu. Svu posadu i putnike su ubili, a zrakoplov će naoružati nuklearnim oružjem pa ga srušiti na neki od kineskih gradova, zaključio je Rupert Murdoch.

6. Oteli ga izvanzemaljci ili je upao u crvotočinu

Oni s najbujnijom maštom smatraju da su zrakoplov oteli izvanzemaljci ili da je upao u “crvotočinu” i završio negdje u prošlosti. Oni malo “prisebniji” tvrde kako je zahvaljujući nevjerojatnom pehu zrakoplov pogodio meteor i srušio ga. Iako su izgledi za to nešto veći od nula posto, to bi objasnilo činjenicu da je zrakoplov doslovno nestao.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu