News

Komentari 0

Godišnja inflacija u EU blago ojačala u veljači, cijene porasle

Godišnja inflacija u EU blago ojačala u veljači, cijene porasle

Godišnja inflacija u EU blago je porasla u veljači, a Hrvatska je bilježila rast cijena na godišnjoj razini prvi puta od izbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u veljači 1,3 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u siječnju. U prošlogodišnjoj veljači iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni cijene su porasle istim tempom kao i u siječnju, za 0,9 posto, potvrdio je Eurostat prvu procjenu. Godinu ranije godišnja inflacija iznosila je 1,2 posto.

Najviše je na području primjene zajedničke europske valute i u prošlom mjesecu poskupjela svježa hrana, za 1,5 posto.

Pale su samo cijene energenata, za 1,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Hrvatska blizu prosjeka eurozone

Rast cijena na godišnjoj razini bilježilo je u veljači 14 zemalja EU-a, manje nego u siječnju. U 10 zemalja cijene su bile niže, a u tri su se zadržale na prošlogodišnjoj razini.

Među zemljama EU-a najvišu godišnju stopu inflacije imala je u veljači Poljska, od 3,6 posto. Slijedi Mađarska s 3,3 posto, a u skupini je i Rumunjska gdje su cijene mjerene HICP-om porasle 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U Hrvatskoj cijene mjerene HICP-om bile su u veljači bile 0,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, bilježeći rast na godišnjoj razini prvi puta od ožujka 2020., kada je izbila pandemija koronavirusa. U siječnju bile su nepromijenjene. 

Najveći pad potrošačkih cijena bilježila je u veljači Grčka, za 1,9 posto. Slijede Slovenija i Cipar sa cijenama nižim 1,1 odnosno 1,0 poso nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Najčitaniji članci