Obavijesti

News

Komentari 53

Gomilalo se 60 godina: Dugovi preveliki, Detroit je u bankrotu

Gomilalo se 60 godina: Dugovi preveliki, Detroit je u bankrotu
5

Čelnici kolijevke američke autoindustrije predali su zahtjev za bankrotom. Grad je financijski uništen. Nelikvidan je, a dugovi se procjenjuju na čak 20 milijardi dolara

VIDEO

Detroit, kolijevka američke automobilske industrije i nekoć četvrti najpopularniji grad cijele nacije, u četvrtak je podnio zahtjev za bankrotom. To je najveći američki grad koji je poduzeo takav korak, javlja New York Times. Ovu odluku potvrdili gradski čelnici. 

- Ovo je težak korak, ali i jedina održiva mogućnost da se riješi problem koji se gomilao već šest desetljeća - rekao je guverner Detroita Rick Snyder. 

Dugovi grada između 18 i 20 milijardi dolara

Snyder je odobrio zahtjev za bankrotom nakon preporuke Kevyna D. Orra, financijskog menadžera za hitne situacije, kojeg je angažirao da proba riješiti lošu financijsku situaciju Detroita. Iako nitko ne zna točnu brojku ukupnog duga Detroita, Orr smatra da je riječ između 18 i 20 milijardi dolara, te da je grad i službeno nelikvidan.

Za Detroit, ovaj zahtjev za bankrotom, došao je kao bolan podsjetnik na uspon i pad jednog velikog grada. 

'Ovo se očekivalo već duže vrijeme'

- To je tužno, ali već se duže vremena ovako nešto očekivalo - rekao je Terence Tyson, radnik u gradskoj upravi koji je za bankrot saznao dok je odlazio sa svog posla u četvrtak navečer. Kao i mnogi drugi, čini se kako je reagirao s tihom rezignacijom  i neizvjesnošću što ih sada čeka. 

Detroit se razvio nevjerojatnom brzinom u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući dolasku automobilske industrije, no onda  posljednjih nekoliko desetljeća doživljava jednako strelovit pad što u stanovništvu, što u gospodarstvu. 

U 60 godina iz Detroita je otišlo čak 1,1 milijun stanovnika

Grad u kojem je 1950. živjelo 1,8 milijuna ljudi, sada je dom za njih tek 700.000. U gradu su deseci tisuća praznih i napuštenih zgrada, parkirališta, a mnoge ulice više nemaju ni uličnu rasvjetu. 

Od sadašnje pozicije, bankrota, do oporavka ne postoji točan put ili karta. No, gradski dužnosnici tvrde da će se gradski poslovi nastaviti kao i do sada, čak i dok gradski čelnici svoj slučaj nose sucu kojem prvo moraju dokazati da je grad toliko financijski uništen da je proglašavanje bankrota jedino rješenje. 

Što sada? Rezanje prava, redukcije usluga...

Sada se očekuju daljnja rezanja radničkih prava zaposlenih u gradskim tvrtkama, nove redukcije raznih usluga za cijelo stanovništvo, a povrat velikih dugova bit će stavljen na čekanje sve do odluke suca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu