Obavijesti

News

Komentari 39

Zavod upozorio: 'Sve prozore zatvorite i ostanite u kućama'

Zavod upozorio: 'Sve prozore zatvorite i ostanite u kućama'
11

Zapalila se balirana plastika. Temperatura goruće plastike je ogromna te je zato  nema smisla pokušavati ugasiti vodom, mora se pustit da do kraja izgori, rekao je direktor tvrtke Čakom

VIDEO

U subotu oko 17 sati u Gospodarskoj zoni u Totovcu, izbio je požar na deponiji GKP "Čakom"  Čakovec. Požar je izbio na deponiranom mješovitom komunalnom otpadu. Gase ga vatrogasci JVP Čakovec i okolnih DVD-a, priopćeno je iz PU međimurske.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Zapalila se balirana plastika. Temperatura goruće plastike je ogromna te je zato  nema smisla pokušavati ugasiti vodom, mora se pustit da do kraja izgori. Po našim nekim procjenama gorjet će još minimalno sat vremena. Vatrogasci su na terenu, važno je da je požar lokaliziran - rekao nam je direktor komunalne tvrtke Čakom Ivan Perhoč.

- Ovo odlagalište na kojoj su bale plastike bilo je privremeno, no nažalost kao i ostali, patimo se s plastikom, te ju nemamo gdje odlagati. Plastika se zakonski mora sortirati, no nakon toga ne znamo kuda s njom - dodao je direktor Perhoč. 

Ostanite unutra i zatvorite prozore 

Prve kuće su udaljene nekih 500, 600 metara od požara. Zagađenja zraka ima, a Zavod za javno zdravstvo, koji je pozvan, raznim mjerenjima odredit će ima li to zagađenje nekakve trajne posljedice za ljude u okolici odlagališta.

HZJZ Međimurske županije preporučio je stanovnicima na području 'trokuta' Čakovec - Kuršanec - Orehovica da zatvore prozore i zadržavaju se u zatvorenim prostorima.

Ravnateljica Zavoda Marina Payer Pal rekla je za Hinu kako se to posebno odnosi za kronične bolesnike.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:36

Kako doznajemo od čitatelja, zapalile su se bale plastike koje su bile deponirane na zemlji iznad zakopanog smeća. S deponije se vije gusti crni dim, a pepeo leti po čitavom Totovcu te ulazi mještanima u kuće. Kako doznajemo, riječ je o najvećoj deponiji otpada u Međimurju. Na mjesto događaja je pozvana i služba za zaštitu okoliša. 

- Bio sam u vinogradu u Sloveniji 30 kilometara odavde. Vidio sam stup crnog dima, a na vrhu stupa je bio bijeli oblak, što znači da su pokušavali ugasiti požar. Taj dim sam primijetio oko 14 sati i trajalo je cijelo popodne. Čudim se da vatra nije ugašena ako je bio neki manji požar. To je požar većeg razmjera kojeg je nemoguće ugasiti. Mislim da će trebati možda jedan dan da sve to izgori. Na brijegu su postavljene bale otpada. Ja mislim da je to čak namjerno postavljen požar, da se riješi taj otpad. To je jedno sretno rješenje da se riješimo tog otpada. Takav požar se ne može izazvati jednom šibicom. To je iz Slovenije izgledalo kao da je nuklearna bomba pala. Vidio sam ogromni bijeli dim i pomalo sam se bojao - ispričao nam je Emil Zadravec iz Strahoninca.

Nije običan požar 

Tijekom večeri sastat će se i krizni stožer. Neki mještani smatraju da će biti nemoguće požar ugasiti vodom, jer nije riječ o običnom požaru, već bi trebalo koristiti zemlju, pijesak ili pjenu. I dok neki smatraju da će požar potrajati cijelu noć, drugi pak misle da će trebati i pet dana da se ugasi vatra i da bi idealno rješenje bilo gašenje kanaderom. 

- To će sigurno dugo gorjeti. Čak nekoliko dana. To je balirano smeće, a bale su nabite. Ispod tog brijega je smeće koje je zatrpano zemljom, a na tu zemlju su deponirane bale - rekao je Dario Crnčec iz Torovca. Mještani kažu da je to uglavnom plastika koja gori, a neki kažu da su im poznanici javljali da dim seže čak i do Novog Marofa, Ivanca, pa i Trakošćana. 

Za sad nema neugodnih mirisa, no to ne znači da ih neće još biti. Ako bude vjetrovito, dim bi mogao krenuti i prema selu, a pepeo bi doći i do vrtova, pa i unutrašnjosti kuća mještana, pogotovo onih koji su blizu deponiji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa