Obavijesti

News

Komentari 127

Požar lokaliziran: 'Borba trajala pet sati, više nema opasnosti'

Požar lokaliziran: 'Borba trajala pet sati, više nema opasnosti'
33

Vatra se brzo širila. Vatrogasci su odmah počeli s gašenjem, a osim toga su i s policijom evakuirali stanare. Vatra je zahvatila i atelje poznatog zadarskog fotografa Željka Maričića...

VIDEO

Požar koji je u utorak oko 11.30 buknuo na Narodnom trgu, u središtu Zadra, lokaliziran je i nema opasnosti od širenja vatre, potvrdio je  zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

- Borba s plamenom trajala je više od pet sati. Nema opasnosti od širenja vatre, a vatrogasci će na terenu dežurati cijelu noć. Moraju ugasiti sva mjesta na kojima ima izdimljavanja, ulaze u tzv. sendviče između zgrada i krovova. Negdje ima staklenih ploča, negdje izolacije od staklene vune i sve se to mora ukloniti. Trenutačno se uklanja krov, ima greda koje još tinjaju i to se sve mora ugasiti - rekao je Šoša Hini.

Požar je, pojasnio je, izbio u jednom od stanova u zgradi iz 14. stoljeća i potom se proširio na nekoliko drugih te na poslovne prostore.

Stanari su evakuirani i prije dolaska vatrogasaca, nitko nije ozlijeđen, a gasitelji su ulagali nadljudske napore da se zaustavi vatra jer je cijeli Poluotok požarna zona, istaknuo je Šoša.

Policijski očevid započet će tek kad vatrogasci napuste požarište, a na terenu ih je trenutačno 25.

Tijek događaja

15.32 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša rekao je za Zadarski.hr kako bi trebalo presjeći grede, no ako to naprave, past će čitava zgrada. 

- Sve stoji na tim gredama - rekao je. 

Oko 15 sati se stanje pogoršalo i požar pojačao. Šoša je poručio kako je u opasnosti cijeli Poluotok

- Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. No na žalost to ne možemo zvati zgradom već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove. Ima gipsanih ploča ispod greda, mi smo unutra i praktički pilamo te gipsane ploče - rekao je i dodao kako još gore četiri stana i potkrovlje. 

- Mi zaustavimo vatru, ali greda nastavi tinjati i prelazi kroz zid u drugi stan, to nam se događa. Opasnost nipošto nije prošla, sada je ovdje 20 vatrogasaca i ostali su u pripremi. Svi su preumorni, stižu nove snage, mijenjamo dečke nakon nekoliko sati rada i nekoliko boca potrošenog kisika - rekao je. 

15.24 Požar se proširio i na stan u susjednoj zgradi, novinara zadarskog portala 057 kojemu je, za nekoliko dana, u taj isti stan trebala stići i prinova. 

14.47 Kako javlja Zadarski.hr, požar se i dalje gasi, a krov zgrade se gotovo u potpunosti urušio. Vatrogasci su se popeli na zadnji kat zgrade do one u kojoj je buknuo požar i gase vatru koja još tinja. 

14.00 Vatrogasci su pomoću krana i šmrkova s vodom obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu zgrade zahvaćene požarom na Narodnom trgu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom stare zgrade.

13.00 Gore dva-tri stana i potkrovlje stare zgrade, rekao je zapovjednik Javnih vatrogasnih postrojbi Željko Šoša za Hrvatski radio Zadar.

- Mislim da smo ga zaustavili kako ne bi išlo dalje, jer je praktički čitav poluotok jedna požarna zona. S obzirom na to da su drveni podovi, stropovi, trstika i tako, to je suho kao barut, stare zgrade, i to prolazi kroz to. Pokušat ćemo gasiti, ako treba i razbijati potkrovlje kako bi se moglo ući između žbuke i drvenih greda, kako bi ih gasili. Ovdje će se sigurno čitav dan i čitavu noć dogašavati te grede, a ne može se do njih doći - rekao je Šoša.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vatrogasci izbacuju zapaljeni namještaj Zadar 00:48

Stanovnici zgrada su evakuirani.

- Oni su sami pobjegli prije nego što smo mi došli, sami su se izvukli, otišli, nije bilo opasnosti, tim više što je gorjelo na višim katovima. Niži katovi su ostali praktički čitavi - rekao je Šoša.

12.30 Plamen je zahvatio nekoliko susjednih stanova i vatrogasci još nisu doveli požar pod kontrolu. Policija je evakuirala stanare.

POGLEDAJTE VIDEO: Gori stan u zgradu na trgu u Zadru

Pokretanje videa...

Zapalio se stan u Zadru 01:36

12.00 Vatrogasci su na mjesto događaja stigli kroz nekoliko minuta i odmah počeli s gašenjem. 

Požar i dim se brzo šire te su vatrogasci i policija počeli evakuaciju stanara. Među njima su i stariji ljudi. Vatra je zahvatila i atelje poznatog zadarskog fotografa Željka Maričića.

- Otišao sam kući, zvali su me da mi gori atelje. Sve je uništeno - rekao je za Dnevnik.hr.

- Vatrogasci evakuiraju stanare, jednu stariju gospođu su izvukli na vrijeme. Došao je i gradonačelnik te gleda akciju gašenja požara - kaže nam čitatelj. 

Uzrok požara zasada još nije poznat. 

Pokretanje videa...

Zapalio se stan u Zadru 01:15

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...