Obavijesti

News

Komentari 7

Gotova istraga: Trajekt udario u obalu zbog ljudske greške

Gotova istraga: Trajekt udario u obalu zbog ljudske greške
5

U prometnoj nesreći ozlijeđeno je desetak ljudi koji su bili na plaži, a ukupna šteta je 236.516,47 kn. Trajektom je upravljao drugi časnik palube koji nije bio uvježban

VIDEO

Povjerenstvo, koje je osnovalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, obavilo je upravnu istragu pomorske nesreće 17. kolovoza sjeverno od luke Jablanac. Zaključili su da je za nasukavanje trajekta Barbat osnovni uzrok ljudska greška. 

Podsjetimo, Barbat je brzinom od 9,3 čvora udario u obalu na kojoj su bili kupači. Ozlijeđeno je desetak ljudi. Na trajektu je bilo 120 putnika, 44 automobila i pet kamiona. Brodom je u tom trenutku upravljao drugi časnik palube koji 'nije bio ukrcan na trajekt putem propisnih knjiga i aplikacija'. Iako je zapovjednik bio na zapovjedničkom mostu, ni na koji način nije utjecao na tijek manevra pristajanja. 

Upravnom istragom utvrđeno je da za trajekt Barbat nije izrađena propisana procedura za obavljanje operacija uplovljavanja i isplovljavanja. Također, postupci za slučaj opasnosti propisani su manjkavi, što je bitno utjecalo na ovu pomorsku nesreću. 

Na brodu nije bilo ozlijeđenih niti su oštećena vozila. Brodske knjige su valjane, a zapovjednik, drugi časnik palube i kormilar nisu bili pod utjecajem alkohola. Ukupna šteta na obali je 236.516,47 kn. Očito je da drugi časnik palube nije bio uvježban za slučajeve kada nastupe izvanredne okolnosti, koje je u ovom slučaju izazvalo gašenje motora broj tri u neposrednoj blizini obale. Za zaustavljanje broda nisu korištena sidra. 

U tijeku su konzultacije s Državnim odvjetništvom nakon čega će se poduzeti odgovarajuće mjere prema odgovornim članovima posade broda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...