Obavijesti

News

Komentari 58

Gotovina u žalbi traži da se presuda ukine i njega oslobodi

Gotovina u žalbi traži da se presuda ukine i njega oslobodi
1

U žalbi obrane Ante Gotovine stoji kako "Žalbeno vijeće treba intervenirati i ukinuti njegovu osuđujuću presudu po svim točkama te da su zaključci vijeća nerazumni"

VIDEO

Haaški sud u utorak je poslijepodne objavio kako je zaprimio žalbe na presude generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Žalbe su 1. kolovoza obrane dvojice generala poslale e-mailom. Generali su se žalili na prvostupanjsku presudu kojom su 15. travnja proglašeni krivima kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom i nakon Oluje te osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

U žalbi između ostalog stoji kako "general Gotovina traži da Žalbeno vijeće intervenira i ukine njegovu osuđujuću presudu po svim točkama. Zaključci raspravnog vijeća toliko su ozbiljno nerazumni da se presuda mora poništiti, a njegova osuda za odgovornost u vezi s udruženim zločinačkim pothvatom ukinuti".

Na početku žalbe stoji kako je Gotovina izdavao zapovjedi i poduzimao radnje u Oluji s ciljem oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija. Naredio je uporabu topništva na vojne ciljeve na crtama bojišnice te na vojne ciljeve u operativnoj dubini Srpske vojske krajine u hrvatskim gradovima Kninu, Benkovcu, Obrovcu i Gračacu te Drvaru u Bosni. Da to potkrijepe obrana je u žalbi navela i dokaze. Na temelju brojnih činjenica navedenih u žalbi Gotovinina obrana smatra da je raspravno vijeće trebalo zaključiti da je sav taj dokazni materijal podupirao njihove zaključke da je 94,5 posto ispaljenih projektila bilo usmjereno na vojne ciljeve, prenosi Večernji list. Ni jedan srpski civil nikada nije izjavio da je bio teroriziran nezakonitim granatiranjem HV-a ili da je napustio Hrvatsku kao rezultat takva nezakonitog granatiranja HV-a, stoji u žalbi. Raspravno vijeće, navodi se u žalbi, nerazumno je zaključilo na temelju preostalih 5,5 posto projektila koji su navodno pogodili civilna područja, a ne civile ili civilne objekte, da su "cijeli gradovi tretirani kao ciljevi".

>>> Žalbu pogledajte OVDJE

Markačev odvjetnik: Žalbe smo predali zadnji dan zbog taktike

Goran Mikulčić branitelj Mladena Markača ističe kako su žalbe predali prije samog isteka roka jer tužiteljima prvog dana kolovoza počinje teći rok za pisanje odgovora na žalbu. Markačeva obrana navela je u svojoj najavi žalbe i da je raspravno vijeće, u pogledu udruženog zločinačkog pothvata, počinilo pogreške i u primjeni prava i u interpretaciji činjenica. Obje su obrane, kazao je Mikuličić, zajednički radile na žalbama i one su komplementarne, pa tako Gotovinina obrana ne ponavlja dijelove Markačeve žalbe, nego se koncentrirala na pobijanje neselektivnog granatiranja bez kojega, smatra, ne bi bilo ni zločinačkog pothvata, piše tportal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)