Obavijesti

News

Komentari 178

"Gotovini želim reći da nisam sudionik njegova progona"

"Gotovini želim reći da nisam sudionik njegova progona"
1

Poduzeo sam sve što sam mogao da se sruši prvostupanjska, nepravedna presuda o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju u Oluji, kaže Šeks

VIDEO

Nadam se da ću imati priliku u četiri oka raspraviti s generalom Gotovinom da nisam, kako mi se imputira, bio politički sudionik u progonu generala jer sam izjavom “locirati, identificirati, uhititi, transferirati” samo javnosti prenio zaključak VONS-a. Štoviše, nisam ni bio član tog tijela, nego sam na tu sjednicu bio pozvan kao predsjednik Sabora - rekao je za Večernji list Vladimir Šeks, HDZ-ov saborski zastupnik, koji se već nekoliko puta opravdavao zbog te izjave. 

Šeks je, kaže, presretan što su generali Gotovina i Markač oslobođeni, a on je uvijek vjerovao u njihovu nevinost. Do njega su dolazile poruke iz Haaga, nastavio je, pa zna da general Gotovina ima korektan odnos prema njegovoj ulozi u priči s “lociranjem i transferiranjem” jer su Sanader i Mesić tada na sjednici VONS-a naredili tajnim službama da pronađu oslobođenog generala.

- Poduzeo sam sve što sam mogao da se sruši prvostupanjska, nepravedna presuda o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju u Oluji. Sada je skinut težak kamen jer je prijetila opasnost da osuđujućom pravomoćnom presudom bude okaljana hrvatska povijest i osuđena veličanstvena i oslobodilačka akcija Oluja - poručio je Šeks. Na pitanje je li general Gotovina trebao bježati od Haaškog suda, Šeks je stao na Gotovininu stranu i na neki način opravdao njegov postupak.

- Generali su heroji, a Gotovina je najzaslužniji za obranu Hrvatske. S pozicije prošlosti, odnosno svih tadašnjih političkih okolnosti Hrvatska, koja se branila u agresorskom ratu, od žrtve je došla u situaciju da se za Oluju podižu optužnice za teška kaznena djela. U takvim uvjetima, kod Gotovine su se, što je normalno, aktivirali svi obrambeni mehanizmi - rekao je Šeks. Zbog nepovjerenja u Haaški sud, Sabor je, podsjeća Šeks, 1999. donio deklaraciju kojom se Haagu odriče jurisdikcija nad Olujom.

- Bio sam autor te deklaracije, a Vlada Ivice Račana to je promijenila i odlučila da Haag bude nadležan i za Oluju - naglasio je Šeks.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu