Obavijesti

News

Komentari 165

Dramatična bitka generala u Haagu: Odbili im nove dokaze

Dramatična bitka generala u Haagu: Odbili im nove dokaze
1

Obranama generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenima na 24, odnosno na 18 godina, sad im preostaje samo čekanje

VIDEO

Odluka Žalbenog vijeća Haškog suda koje je odbilo razmatrati nove dokaze koje je predložila obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača nema nikakav značaj. Riječ je o očekivanoj, rutinskoj i proceduralnoj stvari - smatra Goran Mikuličić, branitelj Mladena Markača. Dodaje kako žalbeni postupak ide svojim tijekom i obrani sada preostaje samo čekati presudu Žalbenog vijeća. Sudeći po izvješću koje je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ona bi trebala biti objavljena prije Božića.

Odbili su pet novih dokaza

Žalbeno vijeće prošli tjedan je objavilo da je odbilo prijedlog odvjetnika Ante Gotovine za uvođenjem pet novih dokaza u žalbeni postupak. Ono se odnosi na pobijanje prvostupanjske presude da su lokalni Srbi iz tzv. Krajine izbjegli tijekom “Oluje” zbog prekomjernog granatiranja Hrvatske vojske i potvrđuju da su evakuirani organizirano po nalogu tzv. krajinskih vlasti, kao što su to pokazali i dokazi koje je žalbeno vijeće već prije odbilo. Obrane Ante Gotovine, nepravomoćno osuđenog na 24 godine, i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenog na 18 godina zatvora, podnijele su tijekom ove i prošle godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom postupku uvede oko 30 novih dokaza.

Među njima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Svi su se ti dokazi ticali uzroka odlaska srpskih civila prije Oluje, u tijeku nje i nakon nje te zakonitosti topničkih napada HV-a tijekom Oluje kao i Gotovininih ovlasti kao zapovjednika, a obrane su tvrdile da im nisu bili na raspolaganju tijekom suđenja.

Žalbeno vijeće zaključilo je da su slični dokazi izvedeni u vrijeme suđenja, a za dio dokaza zaključili su da su bili na raspolaganju obrani. Žalbeno vijeće pri tom je istaklo da se “ova odluka odnosi isključivo na prihvatljivost predloženih dokaza i ne može se tumačiti kao izražavanje bilo kakvih stajališta o samim žalbama” dvojice generala.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu