Obavijesti

News

Komentari 106

Građani plaćaju skupu vodu jer su direktori sebi gradili stanove

USKOK je priveo šestoricu osumjičenih za izvlačenje novca na projektu vrijednom 400 milijuna eura, što je čak 220 milijuna eura više od prvotno predviđenog ugovora

VIDEO

Zagrepčani skupu vodu plaćaju i zbog velikih troškova pročišćavanja, a kako je vidljivo iz priopćenja koje je objavio USKOK, novac za gradnju skupog pročistača je iskorišten da si involvirani direktori grade kuće i stanove!

USKOK je priveo šestoricu osumjičenih za izvlačenje novca na projektu vrijednom 400 milijuna eura, što je čak 220 milijuna eura više od prvotno predviđenog ugovora. U odnosu na sve sumnje koje su se kroz godine pojavljivale o izvlačenju novca na pročistaču, izvlačenje od 40 miljiuna kuna na projektu i šteta za Zagreb od šest milijuna kuna čini se kapi u moru. Ali je vrlo indikativna jer otkriva kako se radilo na tom projektu.

Iako USKOK ne navodi imena osumnjičene šestorke, jasno je da je prvookrivljeni Ante Pavić, dugogodišnji direktor Zagrebačkih otpadnih voda, tvrtke koja ima koncesiju za pročišćavanje i koja je vodila izgradnju. Čini se da je uključen i Darko Turopoljac, jedan od bliskih prijatelja  gradonačelnika Milana Bandića. Bandić niti itko iz Gradske uprave nisu pod istragom.

Direktor Ante Pavić je, prema tvrdnjama USKOK-a, tražio mito i adaptaciju stana u Zagrebu da dodjeli posao na izgradnji pročistača. Vlasnik tvrtke je pristao, adaptirao mu je stan, a isplatio mu i više od sedam milijuna kuna mita. USKOK nije objavio koliko je tvrtka zaradila na tom poslu koji mu je dodjeljen na izgradnji.

Također, i nadzorni inženjer i projektant se okoristio od gradnje. Uskok navodi da je sa istim direktorom dogovorio da će mu isplatiti 7,7 milijuna kuna za radove koji nisu nikada obavljeni. Zauzvrat je vlasnik tvrtke izveo radove na njegovoj kući vrijedne skoro pola milijuna kuna. Zagreb koji je sve plaćao je oštećen za 4,8 milijuna kuna. 

U građevinskoj hobotnici s povezanim tvtkama čiji direktori su uhićeni je Zagreb platio i još 1,5 milijuna kuna nikad obavljenih radova.

Vlasnik tvrtke koji je davao mito za poslove je također imao složenu šemu izvlačenja novca preko drugih tvrtki s kojima je surađivao. Plaćao im je nepostojeće račune, a onda se novac vraćao njemu i služio za mito. Tako je izvukao više od 22 milijuna kuna.

Građani Zagreba kroz račune, svake godine trebaju uplatiti koncesionaru više od 400 milijuna kuna. I tako do 2028. godine. Uloženo u pročistač se njemačkim koncesionarima vratilo još prije sedam godina. Ako građani ne plate kroz račune, Zagreb mora podmiriti razliku koncesionaru. Ona opet ide iz džepova Zagrepčana koji plaćaju porez i prirez.
 

PRIOPĆENJE USKOKA sa svim detaljima, donosimo o cjelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1953., 1976., 1951., 1965., 1973., 1979.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (23.3.2016. ) 
Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2005. do kraja 2009. godine, kao direktor društva Zagrebačke otpadne vode, koncesionara na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, te sudjelujući u vođenju poslova drugog društva - glavnog izvođača radova, koje je nadležno za odabir podizvođača radova na navedenom projektu, od III. okr. odgovorne osobe jednog društva zatražio da mu, kao nagradu za odabir njegovog društva za podizvođača radova, tijekom trajanja poslovnog odnosa isplaćuje 5 posto od vrijednosti ugovorenog posla te da mu besplatno izvrši adaptaciju stana u Zagrebu, na što je III. okr. pristao nakon čega je njegovo društvo odabrano kao podizvođač. Sukladno dogovoru, III. okr. je u više navrata I. okr. u gotovini predao ukupno najmanje 7.156.000,00 kuna te mu je besplatno adaptirao stan u Zagrebu. 

Nadalje, II. okr. je, od srpnja 2006. do svibnja 2008. godine, kao voditelj projekta i nadzorni inženjer radova na izgradnji Glavnog odvodnog kanala, na traženje III. okr., njegovom društvu odobravao plaćanje neizvršenih radova. Tako je III. okr. društvu s kojim je ugovoreno izvođenje radova ispostavio tri računa u ukupnom iznosu od 7.687.096,77 kuna (bez PDV-a), koje račune i popratnu dokumentaciju je potpisao II. okr., nakon čega su isti plaćeni iako navedeni radovi nisu izvedeni te nije postojala valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje, čega su okrivljenici bili svjesni. Nakon toga je III. okr. kao nagradu II. okr. besplatno izveo radove na izgradnji njegove kuće u vrijednosti od najmanje 446.550,50 kuna. Na opisani je način društvu III. okr. pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 7.687.096,77 kuna, društvo s kojim je ugovoreno izvođenje radova oštećeno je za 2.885.270,95 kuna, dok je Grad Zagreb, na koji je prefakturiran trošak navedenog društva po ulaznom računu društva III. okr., oštećen za 4.801.825,82 kune.

Osim navedenog, III. okr. odgovorna osoba jednog društva je, od početka 2005. do kraja 2011. godine, u cilju ostvarenja protupravne imovinske koristi za sebe i osiguranja sredstava za isplatu novčane nagrade I. okr., kontinuirano vršio neosnovane isplate na teret društva u ukupnom iznosu od najmanje 18.204.014,85 kuna. U cilju prikrivanja navedenog i daljnjeg izvlačenja novca s računa društva, III. okr. je zatražio od IV. okr., koji je vodio jedno društvo te je bio u mogućnosti da na ime još dva društava osigura sačinjavanje dokumentacije, da za određenu novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja društva III. okr. s tim društvima, na što je IV. okr. pristao. Potom je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., u više navrata sačinjavao dokumentaciju s neistinitim podacima i predavao je društvu III. okr. koji je zatim, iako svjestan da fakturirani poslovi nisu izvršeni i da nema osnove za njihovo plaćanje, nalagao plaćanje ispostavljenih računa. Na temelju tako ispostavljenih računa neosnovano je isplaćeno ukupno najmanje 22.263.888,76 kuna (bez PDV-a), dok je nakon izvršenih uplata IV. okr. novac podizao u gotovini te je poduzimao radnje radi prikrivanja traga nezakonitog tijeka novca. Potom je IV. okr., zadržavši za sebe dogovorenu nagradu od najmanje 1.547.205,40 kuna, novac predavao III. okr., koji je novac neposredno isplaćen s računa društva, kao i onaj čije izvlačenje je provedeno preko društva IV. okr., koristio za plaćanje nagrade I. okr. u iznosu od najmanje 7.156.000,00 kuna, dok je za preostali iznos od najmanje 31.764.698,21 kunu sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist a društvo je oštetio za najmanje 40.467.903,61 kunu. 

Nadalje, II. okr. je, od lipnja do rujna 2007. godine, na traženje V. okr. i VI. okr., osnivača i odgovornih osoba dvaju društava, u okviru angažmana VII. okr. društava na građevinskim radovima na izgradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, omogućio plaćanje angažiranom društvu za radove koji nisu izvršeni u iznosu od 1.518.175,00 kuna, iako su okrivljenici bili svjesni da navedeni radovi nisu izvedeni te da ne postoji valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje. Na opisani način je VII. okr. društvu za navedeni iznos pribavljena nepripadna imovinska korist, dok je društvo u čije ime je II. okr. odobrio plaćanje oštećeno za taj iznos, a naknadnim prefakturiranjem nastala šteta je prenesena na Grad Zagreb. Nakon toga su V. okr. i VI. okr., isključivo u svrhu izvlačenja primljenih novčanih sredstava iz VII. okr. društva i zametanja traga nezakonitom tijeku novca, plasirali predmetna novčana sredstva na račun drugog društva na ime plaćanja računa tog društva kao podizvođača VII okr. društva, na koji način je prikazano da su predmetna sredstva zakoniti prihod drugog društva.  

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu