Obavijesti

News

Komentari 49

Prepuštate Inu u ruke Mađara, možete li uopće mirno spavati?

Prepuštate Inu u ruke Mađara, možete li uopće mirno spavati?
24

Nakon pet sati rasprave i odbijenih 105 amandmana od njih tristotinjak, malobrojni SDP-ovci u dvorani odustali su od daljnje rasprave, ali traže da se o svim amandmanima na Zakon o privatizaciji Ine glasa u Saboru.

VIDEO

Na početku ovotjednog saborskog zasjedanja Tulio Demetlika (IDS) progovorio je o izjavi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o pozdravu 'Za dom spremni' i njezinoj namjeri da svoje pogrešne poteze svali na  savjetnike. 

- Predsjednica je prije dvije godine jasno izrekla svoj stav o ustaškom pozdravu 'Za dom spremni', tako što je na novinarsko pitanje odgovorila riječima, da je to stari hrvatski pozdrav. Predsjednica je tada tako govorila, jer je vjerojatno smatra, da joj u tom trenutku, to politički odgovara, kao što to čini i u nizu drugih situacija, kada ovisno o prigodi i publici, kojoj se obraća prilagođava svoj izjave i satove - rekao je IDS-ovac. 

Podsjetio je da je primjerice u Argentini pripadnike ustaškog pokreta, koji su nakon Drugog svjetskog rata izbjegli u tu zemlju nazivala domoljubima, koje su ondje potražili slobodu dok primjerice u Istri govori o nonetu i noni, o partizanima koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu i na što je ona osobito ponosna.

- Kako netko tko ne poznaje elementarne povijesne činjenice ili ih pak svjesno iskrivljava, ovisno o prigodi u kojoj se nađe, uopće može obnašati dužnost predsjednice Republike. Nažalost u slučaju aktualne predsjednice možemo reći da Kolinda Grabar Kitarović degradira instituciju predsjednice u zemlji i inozemstvu - zaključio je Demetlika.

Davor Bernardić (SDP) govorio je o Zakonu o privatizaciji Ine i ponovno upozorio da država zakonom u potpunosti prepušta Inu u ruke Mađarskom MOL-u. Upitao je ponovno je li Andrej Plenković s Viktorom Orbanom dogovorio da Mađari u potpunosti preuzmu Inu, pod kojim uvjetima i pod koju cijenu, je li Plenković s Orbanom dogovorio zatvaranje Sisačke rafinerije, je li predmet njihovih razgovora bio i Hernadi koji je optužen za davanje mita bivšem predsjedniku HDZ-a i HDZ-ove Vlade Ivi Sanaderu za predaju upravljačkih prava MOL-u.

Zagreb: U Saboru je na redu izjašnjavanje o 313 amandmana o privatizaciji INA-e

- Očito je da je Plenkovićevoj Vladi baš kao i Sanaderovoj cilj stvoriti uvjete da Mađari mogu preuzeti Inu u potpunosti, a što smatram izdajom hrvatskih nacionalnih interesa - rekao je Bernardić.  

Podsjetio je da je premijer na Banjak 2016. slavodobitno najavio da Hrvatska kreće u vraćanje INA-e. za njega je zaključaj jednostavan, a to je da je Plenković opet lagao no napominje da on nije jedini lažov u HDZ-u. Podsjetio je na izjave HDZ-ovaca među kojima je i ministar Goran Marić koji je tvrdio da nikada neće dopustiti zatvaranje Sisačke rafinerije. Podsjetio je i kako je Marić tada rekao da se onoga tko dopusti zatvaranje sisačke Rafinerije mora proglasiti nacionalnim izdajnikom.

- Pitam ministra Marića i sve koji su sudjelovali u tom besramnom procesu. Hoćete li se napokon prestati baviti politikom? Još nisam čuo da je ministar Marić demantirao te tvrdnje. To znači da ministar Marić misli da je Andrej Plenković nacionalni izdajnik kako se da zaključiti iz njegove izjave. Iz njegove izjave se da zaključiti da misli da se svi vi u HDZ-u koji ćete glasati za taj zakon nacionalni izdajnici. Kako se osjećate zbog toga? Kako se osjećate zbog toga što će stotine radnika završiti na ulici? Možete li uopće mirno spavati - upitao je Bernardić. 

Odmah na početku Miro Bulj (Most) tražio je stanku jer ponavlja kako je ovaj zakon smrtni list za naftnu kompaniju. Pozvao je v'ladajuće da povuku zakon kojim se Ina predaje u tuđe ruke temeljem dogovora Plenković - Orban.

Oporba je upozorila da se zakon ne može popraviti ni ispraviti amandmanima. Nezavisni Tomislav Žagar, upozorio je da se zakon donosi dok je u tijeku suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg se tereti da je primio mito od predstavnika mađarskog MOL-a. Smatra da je zakon manjkav podebno u dijeli same kontrole budućeg vlasnika Ine. 

- Mi ćemo ovaj zakon u srijedu izglasati, a traje suđenje. Dakle, onda ispadne ako su optužbe točne, da je Sanader namagarčio Mađare, ako su mu dali mito da su mu dali  bez veze, jer ionako i ovako će doći u posjed Ine ovim zakonom - zaključio je Žagar.

Upozoro je da se Vlada na neki način izvukla iz cijele kontrole i pustila dva predstavnika tamo koji mogu i ne moraju biti na sjednici.

- Ne znam hoće li za to dobivati dnevnice, o kojim stručnjacima je riječ. ... Dakle, Vlada nije rekla što se događa i što će poduzeti dođe li do ugroze nacionalnih interesa - rekao je Žagar.

Malobrojni SDP-ovci branili su amandmane u sabornici, a većinu vremena nije bilo nikoga iz HDZ-a. Nakon pet sati rasprave i odbijenih 105 amandmana od njih tristotinjak SDP je odustao od daljnje rasprave, ali traže da se o svim amandmanima glasa. 

- Dobili smo zakon kojim Hrvatska svojevoljno prepušta MOL-u donošenje vrlo važnih odluka. Ovim zakonom Hrvatska se odriče mogućnosti stavljanja veta na odluke kao što su gašenje Ine, preseljenje sjedišta Ine izvan RH i odricanje od koncesija za ekspolataciju nafte. Zašto? Ne znamo - rekao je Peđa Grbin (SDP). 

Sanader je, navodi, prije nekoliko godina za prepuštanje upravljačkih prava dobio 10 milijuna eura, no nije poznato, kaže, što je Plenković dobio zauzvrat.

- Smatramo da dalje nema potrebe za obrazlaganjem jer je sve rečeno. Ne morate prihvatiti ove amadmane, ali provedimo o ovom zakonu drugo čitanje - poručio je Grbin.

Tijekom rasprave moglo se čuti da se HDZ-ov slogan 'Vjerodostojno' odnosi jedino na vjerodostojnu izdaju povjerenja birača, kako vlada predaje Inu u ruke Mađara te izdaje hrvatske nacionalne interese.. 

- Podsjećam da su dvije HDZ-ove Vlade pale zbog stvari koje su se događale u Ini i oko Ine, a uvjeren sam da će ovo sada biti razlog da nećete pobijediti na izborima - rekao je Željko Jovanović (SDP).

Njegov stranački kolega Saša Đujić ističe kako Vlada tvrdoglavo i preko koljena lomi neka rješenja. 

- Cilj svih amandmana je da produžimo raspravu jer je očito da Vlada glavinja, da ne da nema plan i program, nego vatrogasnim mjerama donosi određena rješenja koja idu na štetu građana - rekao je Đujić.

- Zašto je Vlada pokleknula pred pritiscima Bruxellesa? Postojali su i u vladi Zorana Milanovića no nismo željeli pokleknuti jer dok se ne riješe sudski postupci svako petljanje u ovu problematiku ne bi bilo konstruktivno za Hrvatsku - ustvrdio je Domagoj Hajduković. ', kazao je Domagoj Hajduković.

- Predsjednica je otkrila da korupcija vuče korijene iz Austro-Ugarske dok nam HDZ omogućava da se povijest ponavlja. Od 90-tih banke smo prodali Austrijancima, Inu ćemo sada prodati Mađarima pa su prema tome velike šanse da ponovno živimo u Austro-Ugarskoj - rekao je Predrag Matić.

Mostovci su na klupe stavili kopije naslovnice Nacionala na kojoj stoji Plenkovićeva izjava da nikada neće dozvoliti da MOL ugasi sisačku rafineriju. Glasanje o amandmanima i zakonu trebalo bi biti u srijedu.

Bošnjaković: Predlažemo izbalansirani Ovršni zakon

Uoči okruglog stola o nacrtu prijedloga Ovršnog zakona u organizaciji HSLS-ova Darinka Kosora u utorak je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio da predlažu izbalansirani Ovršni zakon.

„U fazi smo rasprave. Saslušat ćemo prijedloge svih i nakon toga malo pojačati radnu skupinu i izaći s prijedlogom koji će doći pred Vladu i Sabor, pa ćemo vidjeti što će biti u prvom čitanju", rekao je Bošnjaković novinarima.

Zagreb: U Saboru je održan okrugli stol o nacrtu prijedloga ovršnog zakona

Nećemo opteretiti sudove da ne bi proizvodili nove zaostatke

"Mislimo da je ovo dobro izbalansiran prijedlog jer, s jedne strane, vraćamo ovrhu na sud, što je sukladno i odluci Suda EU-a, s tim da upravo radi javnih bilježnika i Financijske agencije nećemo sudove toliko opteretiti da ne bismo proizvodili nove, velike zaostatke u trenutku kada stabiliziramo i smanjujemo zaostatke. No, otvoreni smo za sve prijedloge“, poručio je Bošnjaković.

Predsjednica Udruge Blokirani Mirjam Kervatin ustvrdila je da prijedlog novog zakona ne rješava ništa temeljeno, ne odnosi se na već postojeće ovrhe i nesuglasan je s Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

"Ključno je da Ovršni zakon ne štiti osnovni socijalni minimum, ne štiti pravo na sud ni jedinu nekretninu. Osuđuje na doživotnu kaznu neprimjerenu zločinu“, istaknula je Kervatin.

Zagreb: U Saboru je održan okrugli stol o nacrtu prijedloga ovršnog zakona

Javni bilježnici ne bi trebali ostati u ovršnom postupku zato što je to u nesuglasju s Konvencijom o ljudskim pravima, koja utvrđuje da Hrvatska mora svakome osigurati pošteno suđenje. Vidjeli smo da je pao "lex Škibola" jer ne poštuje pravne stečevine, dodala je.

Kervatin ističe da se ne štiti jedina nekretnina. "Ovršni zakon ima zaštitu uz 'ali' - 'odobrava se, ali'. Mi ukazujemo na te 'ali' koji su zapravo sporni", kazala je.

Javnobilježnička komora protiv prijedloga Ovršnog zakona

Javni bilježnik Mladen Ježek rekao je kako je Hrvatska javnobilježnička komora protiv prijedloga Ovršnog zakona zato što se izvorni posao javnih bilježnika u ovom slučaju pretvara u povjereni posao.

"Komora smatra da je zakon trebao dati mogućnost ovrhovoditeljima da sami biraju na koji način će provoditi ovrhu, putem platnog naloga koji je riješen ZPP-om ili će podnijeti ovrhu temeljem vjerodostojne isprave. Platni nalog provodi se na sudu, a vjerodostojna isprava kod javnog bilježnika", kaže Ježek.

Novinari su pitali Bošnjakovića u kojoj je fazi očitovanje Ministarstva na slučaj Huanita Luksetića, kojega je predsjednica Republike najavila pomilovati. Odgovorio je da trebaju još neke dokumente nakon čega će kompletirati predmet i uputiti u daljnju proceduru pomilovanja, što vjeruje da će biti učinjeno ovoga tjedna.

Bez odgovora na pitanja o Brkiću

S obzirom na podignutu optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića u aferi "SMS" i da je u računalu Curića, inače kuma zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, pronađena lažna koresponendencija, Bošnjaković je rekao da ne zna kakva je optužnica, niti je njegovo da to gleda.

"Državno odvjetništvo je podignulo optužnicu, a na temelju kojih dokaza, nije moje da o tome govorim", poručio je.

Na pitanje predstavlja li Brkić teret za HDZ, Bošnjaković je uzvratio da HDZ jako dobro stoji po svim istraživanjima javnog mnijenja.

"HDZ je vodeća stranka i tako će to i biti. HDZ je stranka koja ima politike u svim segmentima", rekao je ne odgovorivši na pitanje šteti li HDZ-u Brkićeva pozicija.

Na okruglom stolu sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija, savjetnica predsjednice Republike Mirjana Hrga, predstavnici Hrvatske odvjetničke komore i sindikata, neovisni stručnjaci i predstavnici klubova zastupnika u Saboru.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa