News

Komentari 76

Grad Zagreb smanjuje terase kafićima? 'PDV nije pao, cijene rastu, ne razumijem to rezanje'

Grad Zagreb smanjuje terase kafićima? 'PDV nije pao, cijene rastu, ne razumijem to rezanje'

Dijelu zagrebačkih ugostitelja stigla rješenja kojima im ukidaju ili smanjuju terase

Grad Zagreb posljednjih mjesec dana ugostiteljima šalje rješenja za terase. I dok su nekima smanjene, drugima su ukinute, može se čuti iz zagrebačkog Udruženja ugostitelja kojima svakodnevno stiže sve više dopisa njihovih članova. Kako tvrde, neki ugostitelji u novoj godini ili neće imati terase, ili će ih morati smanjiti. Iako svjesni da po tom pitanju treba uvesti reda jer su neki njihovi kolege stavili stolove na cestu, a drugi na zelenu površinu, dobar dio njih je potez gradskih vlasti neugodno iznenadio. Dio njih stava je da Grad Zagreb nema sluha za ugostitelje koji su dodatno zadužili i uložili novac u terase u vremenima kad im je promet smanjen zbog pandemije korona virusa.

- Uložili smo dosta novca, dok je godina sama po sebi katastrofalna, imamo najskuplji PDV. Jedina smo država koja od početka pandemije u Europskoj uniji nije smanjila PDV u ugostiteljstvu. Istovremeno, plin je poskupio 40 posto, struja 30 posto, onda zaista ne razumijem rezanje na terasama. Svi su se jako namjerili na ugostiteljstvo - rekao je jedan ugostitelj.

Iz Grada Zagreba navode kako u metropoli postoji oko 1300 otvorenih ugostiteljskih terasa i ističu da je većini krajem godine istekao zakup javne površine.

- Upravo je u tijeku dodjela javnih površina prema zahtjevima za postavljanje terasa za 2022. godinu. Većinom se radi o zadržavanju postojećih terasa, no ima i zahtjeva za proširenjem, kao i zahtjeva kojima se predviđa terasa manje površine - rekli su. Naveli su i da su velikoj većini ugostitelja zahtjevi za dodjelom javne površine prihvaćeni u cijelosti.

- Zbog mnoštva mogućih razloga neki su zahtjevi djelomično prihvaćeni ili, vrlo rijetko, odbijeni - kažu u Gradu Zagrebu.

I dok Zagreb, koji ima najvišu stopu prireza, zbog teškog financijskog stanja još ne razmišlja o njezinu smanjenju, neke općine i gradovi od Nove godine krenuli su tim putem. Karlovac smanjuje prirez s 12 na devet posto, Rijeka s 15 na 14 posto, Otočac s devet na sedam posto, Varaždin s deset na 7,5 posto, Crikvenica s deset na sedam posto. Split je prvo odlučio smanjiti prirez, ali tek od 2024. godine. Ipak su vrlo brzo poništili tu odluku.

Najčitaniji članci