News

Komentari 323

Grade crkvu usred parka: 'Gdje će se sada naša djeca igrati?'

Grade crkvu usred parka: 'Gdje će se sada naša djeca igrati?'

Stanovnici Trnjanske Savice protive se gradnji crkvenog kompleksa na mjestu gdje se godinama nalazi jedan od prepoznatljivih parkova tog kvarta

Veliki park na Trnjanskoj Savici u Zagrebu uskoro se planira razrušiti. Na tome mjestu sagradit će se crkveni kompleks koji će obuhvaćati zgradu crkve, župne urede, stan za župnika i vikara te ostale crkvene objekte.

Tom se planu oštro protive brojni stanari okolnih zgrada na Savici. Smatraju kako je park neprikladna i neprimjerena lokacija za gradnju crkve. Cijeli sakralni centar, kako navode, mogao bi se sagraditi na nekoj drugoj lokaciji u gradu. Park u Trnjanskoj Savici predstavlja zelenu oazu i siguran kutak za dječju igru, tim više što za djecu ne postoji opasnost od prometa.

- Uopće se ne slažem s tim planom i mislim da je većina mojih susjeda isto tako protiv gradnje. Kamo ćemo s djecom? Na ovoj lokaciji ima puno mladih obitelji i jako puno male djece. Zašto ih sad moramo istjerati iz parka - pita se jedna stanarka.

Dodaje i kako je crkva mogla biti sagrađena prije trgovine ili stambenih zgrada koje dugo zjape prazne. Na Savici živi 25 godina i ne vidi zbog čega bi se ondje morao graditi taj golemi crkveni kompleks.

- Pa i moja djeca su išla na vjeronauk te su odlazili skroz do crkve u Držićevoj ulici. Ništa im nije falilo i ništa nisu propustili - zaključila je naša sugovornica.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje rekli su nam kako je za taj predmet lokacijska dozvola izdana 3. kolovoza, a iz župe blaženog Alojzija Stepinca, po kojemu bi i novosagrađena crkva nosila ime, ni nakon nekoliko upućenih poziva i upita nismo dobili nikakav komentar.

Preko puta parka na Savici nalaze se gradski vrtovi, za koje stanari smatraju da su odlična lokacija za gradnju. Kad bi se crkva tamo sagradila, park ne bi morao stradati. Ogorčeni stanari pokrenuli su peticiju i sakupili 1200 potpisa za spas parka. S njima se slaže Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društva krajobraznih arhitekata i brojni građani Hrvatske koji ih podržavaju.     

Raskošan crkveni kompleks

Osim crkve, sakralni objekt obuhvaćat će dvije dvorane, župni ured, ured Caritasa te stanove za župnika, vikara i domaćicu.

Stanari Savice ljuti i ogorčeni

Predviđeno je kako će novosagrađena crkva veličinom biti jednaka hotelu Esplanade. Stanari neće odustati od borbe.

Najčitaniji članci