Obavijesti

News

Komentari 64

'Gradili na našem zemljištu bez pitanja, a sada ne žele platiti!'

'Gradili na našem zemljištu bez pitanja, a sada ne žele platiti!'
3

Još 1997. godine podnijeli smo prijedlog za povrat, a tamo je od tada na našem zemljištu izgrađeno puno toga, a nedavno i škola. Dakle, školu i prometnicu su izgradili na našoj zemlji , kazao je Frane Treursić

VIDEO

Članovi obitelji Treursić blokirali su u utorak ujutro cestu koja prolazi pokraj nedavno izgrađene i otvorene Osnovne škole Žnjan Pazdigrad u Splitu.

Frane Treursić rekao nam je da se za imovinu svoje obitelji bori već 21 godinu, nakon što je njegovom pradjedu 1964. godine, za potrebe Parkova i nasada, na rok od 15 godina oduzeto 4922 kvadrata građevinskog zemljišta. 

- Još 1997. godine podnijeli smo prijedlog za povrat, a tamo je od tada na našem zemljištu izgrađeno puno toga, a nedavno i škola. Dakle, školu i prometnicu su izgradili na našoj zemlji bez da su nas išta pitali, a mi smo od 1996. u postupku povrata. A u javnosti tvrde da su imovinski-pravni odnosi riješeni. Grad nam treba platiti 330 eura po kvadratu, koliko je platio i vlasnicima susjednih parcela. Bili smo na barem 10 sastanaka u Banovini, a onda su nas izigrali – kaže Treursić.

U utorak poslijepodne stiglo je i priopćenje iz grada Splita, koje prenosimo u cijelosti:

"Zemljište smo uredno platili" 

Jutros, po saznanju o blokadi ceste „Os 13“, Komunalno redarstvo Grada Splita izišlo je na teren i utvrdio kako je cesta prethodno bila zapriječena od strane članova obitelji Treursić koji su na ovaj način iskazali svoje nezadovoljstvo postupkom obeštećenja za zemljište koje je u postupku povrata.

Zajedno s redarstvom izišla je i tvrtka Cestar sa svojom ophodnjom, djelatnici Grada komunalne izgradnje te policije koji su obavili razgovor s ljudima koji su prepriječili cestu. Cesta je vrlo brzo otvorena. Komunalno redarstvo otvorilo je predmet te će se dalje postupati u skladu s njim budući da je zatvaranje ceste koja je u prometu kao nerazvrstana cesta nezakonito. Ako se ponovi, pozvat će se policija koja će intervenirati na terenu. 

Paralelno, obitelj Treursić vodi postupak pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi prava na naknadu-povrat zemljišta koje je rješenjem SO Split 1964. godine eksproprirano u korist ustanove „Parkovi i nasadi“ radi izgradnje i uređenja rasadnika. To je zemljište 1995. godine Odlukom Grada Splita i 1996. rješenjem Trgovačkog suda u Splitu upisano kao vlasništvo „Parkova i nasada“ d.o.o. Split, pravnog sljednika ustanove „Parkovi i nasadi“ Split. 

2008. godine temeljem kupoprodajnog ugovora „Parkovi i nasadi „ d.o.o. Split prodali su Gradu Splitu, između ostalih i ovo zemljište. Ta čestica danas u naravi predstavlja dio OŠ „Pazdigrad, dio prometnice i dio plastenika. Grad Split je, dakle, uredno kupio zemljište od „Parkova i nasada“ d.o.o. te izgradio školu i cestu. 

Presudom Visokog upravnog suda u Zagrebu prošle je godine potvrđeno rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je povodom žalbe obitelji Treursić poništeno prvostupanjsko rješenje Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz 2010. godine kojim je utvrđena naknada u obveznicama Republike Hrvatske, te je predmet vraćen na ponovni postupak i u tijeku je.  

Što se tiče ceste „Os 13“, na ovoj trasi nije postojala nikakva plomba ni zabilježba povrata niti ikakvog spora. Isto se odnosi i na zemljište na kojem je izgrađena Osnovna škola. Grad Split uredno je kupio zemljište od „Parkova i nasada“ d.o.o. i uknjižio se te na toj zemlji izgradio cestu i školu.  

"Možemo samo čekati rješenje"

Frane Treursić upozorio je na nelogičnosti iz gradskog priopćenja:

- Radi se o igri između grada Splita i tvrtke Parkovi i nasadi, koji jedni na druge prebacuju odgovornost. Bili smo na tko zna koliko sastanaka u Banovini, u posljednjih 21 godinu izvještačilo se i raspravilo sve što se moglo, i sada nam preostaje da čekamo rješenje Ureda državne uprave, jer je dogovor očito nemoguć - zaključio je Treursić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...