News

Komentari 6

Gradonačelnik Kutine: "Mislim da nisam oštetio grad primajući plaću dok sam bio u zatvoru"

Gradonačelnik Kutine: "Mislim da nisam oštetio grad primajući plaću dok sam bio u zatvoru"

Zlatko Babić je, podsjetimo, uhićen u prosincu prošle godine, zajedno s još trojicom lokalnih političara nakon serije ekskluzivnih otkrića 24sata

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, koji je je u travnju izašao iz istražnog zatvora u kojem je zaglavio na četiri mjeseca nakon serije otkrića 24sata o njemu i njegovim političkim suradnicima, smatra da nije oštetio grad.

Na aktualnom satu gradskog vijeća, jedan od vijećnika Babića je pitao je li primao plaću "za vrijeme spriječenosti u obavljanju posla gradonačelnika". 

U podužem odgovoru, Babić je između ostalog rekao da njegova zarađena plaća nije upitna, dodavši da se u istražnom zatvoru nije našao svojom krivicom. Pohvalio se i dosadašnjim dostignućima, zaključivši sljedeće: 

"Mislim da nisam oštetio grad Kutinu s primanjem plaće dok sam bio u istražnom zatvoru."

Ostatak njegove izjave možete pogledati ovdje: 

Zlatko Babić je, podsjetimo, uhićen u prosincu prošle godine, zajedno s još trojicom lokalnih političara - donedavnim predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Kljakićem, nezavisnim vijećnikom Draženom Kinderman i gradskim vijećnikom Darkom Kousekom. Pali su nakon što smo objavili ekskluzivnu seriju svjedočenja zviždačice Adrijane Cvrtile, potkrijepljene snimkama i transkriptima razgovora. Stvorena je osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem u gradskoj komunalnoj tvrtki Eko Moslavina.

Cvrtila, koja je bila direktorica Eko Moslavine, opisala nam je kako je godinama morala zapošljavati politički podobne i podizati im plaće. Objavili smo, kroz seriju članaka potkrijepljenih dokazima i dokumentima, i kako su se kupovali vijećnici. Detaljno nam je opisala kako se preko zaposlenja u Eko Moslavini kupovali i vijećnici koji su bili potrebni za podršku gradonačelniku Babiću i njegovom koalicijskom partneru HSLS-u koji je donedavno vodio Davor Kljakić. Kljakić je u drugom mandatu bio i predsjednik gradskog vijeća.

Objavili smo, kroz seriju članaka potkrijepljenih dokazima i dokumentima, i kako su se kupovali vijećnici. Jedan je Dražen Kinderman koji je kao nezavisni izabran na prošlim lokalnim izborima, a drugi Darko Kousek koji je u prošlom mandatu otišao iz SDP-a u stranku Milana Bandića, te je glasao za ključne odluke poput proračuna.

Gradonačelnik Babić i njegov partner Kljakić su zahtijevali da se Kindermanu zaposli sin koji nije prošao ni liječnički pregled za pomoćnog radnika, ali svejedno je zaposlen kao voditelj reciklažnog dvorišta. Kousek je, s druge strane, već bio zaposlen u Eko Moslavini, ali mu se u dva navrata morala povećavati plaća kako bi podizao ruku na vijeću.

Iako su svi akteri u početku odlučno demantirali optužbe, 24sata su svakodnevno objavljivala audio snimke i dokumente koji su dokazivali da je Cvrtila cijelo vrijeme govorila istinu.
 

Najčitaniji članci