News

Komentari 44

Gradonačelnik Kutine je uhićen nakon otkrića 24sata. Ovako smo razvaljivali njegov slučaj

Gradonačelnik Kutine je uhićen nakon otkrića 24sata. Ovako smo razvaljivali njegov slučaj

Zlatko Babić je pao u akciji s još trojicom aktera. To je epilog serije istraživačkih tekstova 24sata o korupciji i trgovanju utjecajem u Kutini

Vaši novinari su na neprofesionalan, tendenciozan i zlonamjeran način dezinformirali javnost, a mene potpuno neutemeljeno bez ikakvih dokaza optužili kao osobu počinitelja kaznenih djela. Ovo su riječi Zlatka Babića, kutinskog gradonačelnika, koje nam je uputio u demantiju dok smo svakodnevno objavljivali nove dokaze o korupciji u Kutini.

Pogledajte video: Ovako uhljebljuju u Kutini

Čini se da su dokazi koje smo objavili bili više nego dovoljni za Uskok i policiju.

Naime, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić danas je uhićen u akciji policije i Uskoka, u paketu s Davorom Kljakićem, Draženom Kindermanom i Darkom Kousekom. Pali su pod sumnjom u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Oni su glavni akteri velike afere koju su, uz pomoć zviždačice Adrijane Cvrtile, razotkrila 24sata. 

UHLJEBLJIVANJE VOL.2: "Ma nek čisti papire, skuplja, je*em im mater!"

Priču smo lansirali početkom rujna, kad smo objavili prvi u seriji tekstova. U njemu se Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, ekskluzivno otvorila novinarima 24sata i opisala kako je godinama morala zapošljavati politički podobne i podizati im plaće. Detaljno nam je opisala kako se preko zaposlenja u Eko Moslavini kupovali i vijećnici koji su bili potrebni za podršku HDZ-ovu gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću i njegovom koalicijskom partneru HSLS-u koji je donedavno vodio Davor Kljakić. Kljakić je u drugom mandatu bio i predsjednik gradskog vijeća.

- To više ne mogu trpjeti. Mi smo dizali cijene, otpuštali smo ljude, a morala sam zaposliti 10-ak podobnih za koje nema posla. Samo na plaćama tih ljudi zaposlenih po nalogu Kljakića i Babića je napravljena šteta tvrtki od oko 2,4 milijuna kuna – opisivala nam je Cvrtila koja je sve dokaze ustupila i Uskoku. 

Objavili smo, kroz seriju članaka potkrijepljenih dokazima i dokumentima, i kako su se kupovali vijećnici. Jedan je Dražen Kinderman koji je kao nezavisni izabran na prošlim lokalnim izborima, a drugi Darko Kousek koji je u prošlom mandatu otišao iz SDP-a u stranku Milana Bandića, te je glasao za ključne odluke poput proračuna.

Gradonačelnik Babić i njegov partner Kljakić su zahtijevali da se Kindermanu zaposli sin koji nije prošao ni liječnički pregled za pomoćnog radnika, ali svejedno je zaposlen kao voditelj reciklažnog dvorišta. Kousek je, s druge strane, već bio zaposlen u Eko Moslavini, ali mu se u dva navrata morala povećavati plaća kako bi podizao ruku na vijeću.

Demantiranje optužbi

Svi akteri su tada odlučno demantirali sve optužbe i tvrdili da Cvrtila laže.

Nakon toga smo svakodnevno objavljivali audio snimke i dokumente koji su dokazivali da je Cvrtila cijelo vrijeme govorila istinu. Gradonačelnik Babić je tijekom naših otkrića poslao više demantija i prijetio tužbama, ali čini se da će te tužbe morati pričekati.

Prvo smo objavili snimke na kojima Kljakić, koji je ranije govorio da su optužbe izmišljene, viče na Cvrtilu, prijeti joj i traži zadržavanje na poslu stranački podobnih ljudi, pozivajući se na autoritet gradonačelnika Babića. Ovo je jedan od njegovih citata, u kojima se jasno vidi na koji princip je funkcionirala sprega u Kutini. 

- Ma nek čisti papire, skuplja, je*em im mater! (...) Piši to. Dođem tu, čupaju travu oko ruža, reko. Razumiješ? Ne ide... Ne možeš... To oni smatraju da ti radiš nama namjerno - vikao je Kljakić.

Objavili smo i skrinšotove komunikacije između danas uhićenog vijećnika Kindermana, u kojima se vidi da je zaposlenje sina dogovarao s gradonačelnikom.

Nakon toga smo objavili nove snimke i transkripte, u kojima drugi vijećnik Kousek priznaje da je dogovorio s gradonačelnikom dizanje plaće u zamjenu za podršku na vijeću. Ovo otkriće je bilo posebno interesantno jer je Kousek, dok smo pripremali prvi članak, također negirao optužbe rekavši da je u gradskom vijeću glasao prema savjesti i prema dogovoru političke stranke. Zatim je poklopio slušalicu.

Međutim, neposredno nakon našeg razgovora, otišao je kod Cvrtile i povjerio joj se. Tada nije znao da je Cvrtila odlučila istupiti za naše novine. I taj razgovor je snimljen, a u njemu priznaje što je učinio te opisuje kako nema materijalnih dokaza za kupovinu vijećnika. Štoviše, tada je rekao kako mu ništa neće moći dokazati jer je obrisao poruke i sve dogovorio licem u lice.

Šef HSLS-a Dario Hrebak raspustio je zatim županijske organizacije HSLS-a i kutinskog ogranka stranke.

Zatim smo objavili nove transkripte i audiozapise u kojima vijećnik Dražen Kinderman opisuje kako je s gradonačelnikom dogovarao zapošljavanje sina. I on je sve u početku negirao, a na snimkama se jasno čuje kako kaže da se s gradonačelnikom dogovorio da će mu zaposliti sina čim završi školu. Opisao je i Babićev famozni notes u kojem je upisivao imena i buduća uhljebljivanja. Kinderman je zatražio imenovanja u mjesnim nadzornim odborima.

Gradonačelnik Babić je zatim sazvao presicu na kojoj je gotovo sat vremena blatio zviždačicu, a kad smo ga suočili sa svim dokazima, neuvjerljivo se izvlačio, govoreći da je sve inscenirano i izvučeno iz konteksta, a da su akteri afere "navučeni", što god to značilo. Govorio je i da ne zna ništa o zapošljavanju sina vijećnika Kindermana, kao ni o detaljima slučaja bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je jedini bio osuđen zbog kupovine vijećnika. Štoviše, na naše inzistiranje, ustvrdio je da on nikad nije rekao da mora zaposliti Kindermanova sina ili nekog drugog zato jer je nečiji sin ili član stranke, iako Kinderman na snimkama i u prepiskama tvrdi suprotno.

Isti dan smo objavili novu snimku, na kojoj je jasno da je Babić itekako bio upoznat s Kindermanovim zapošljavanjem, kao i sa situacijom u kojoj se svojevremeno našao Sabo. Na snimci Babić govori kako je on najvjerojatnije tražio da se zaposli Kindermanov sin i dodaje kako je zbog toga Sabo završio u zatvoru. Dakle, znao je što radi. Objavili smo pritom još jednu snimku, na kojoj se čuju detalji utjecaja na još jednu vijećnicu. 

DORH se zatim zainteresirao za cijeli slučaj, a mi smo, zlu ne trebalo, objavili još jednu snimku, na kojoj se jasno čuje da se Babić miješao u poslovanje Eko Moslavine. Davor Kljakić je dao ostavku na sve političke funkcije i izašao iz stranke.

I Zlatko Babić je u međuvremenu izašao iz HDZ-a, uz izliku da se "stranka provlači kroz blato", iako smo doznali da bi ionako bio izbačen. U međuvremenu su i istražitelji Uskoka došli u Kutinu i Eko Moslavinu po potrebnu dokumentaciju. 

Prije nekoliko dana, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Adrijana Cvrtila je službeno razriješena dužnosti direktorice Eko Moslavine. 

Danas su uhićeni Zlatko Babić, Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek.

Najčitaniji članci