Obavijesti

News

Komentari 84

'Na Zrinjevcu je klupa u duginim bojama. Gotovo je sa zakupom prostora Grada na neodređeno'

'Na Zrinjevcu je klupa u duginim bojama. Gotovo je sa zakupom prostora Grada na neodređeno'

Gradonačelnik se prvo osvrnuo na odluku o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu koja će danas biti upućena u dnevni red Gradske skupštine

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, sa zamjenicima, održat će u zagrebačkoj Gradskoj upravi redovitu konferenciju za medije.

PRATITE UŽIVO:

Zamjenici su prvo spomenuli šarenu klupu koja je danas osvanula na zagrebačkom Zrinjevcu povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. 

Riječ je preuzeo zamjenik Korlaet koji je govorio o dvije važne odluke koje se tiču gradskog upravljanja imovinom.

- Odluka o prodaji stambenih prostora u gradskom vlasništvu, kako se službeno zove, je u javnom savjetovanju do 27. ovoga mjeseca. Cilj ove odluke je puno racionalnije gospodarenje stambenim fondom na način da se stanovi ne prodaju kao što su se prodavali prije. Prema novoj odluci, stanove će moći otkupiti jedino branitelji koji u njima borave pet ili više godina, a cijenu će odrediti nadležno Ministarstvo branitelja. Stanovi će se prodavati u još samo tri slučaja.

Filip Zoričić, Splićanin koji vodi Pulu: Evo što Tomašević radi krivo i zašto ne mogu s Možemo
Filip Zoričić, Splićanin koji vodi Pulu: Evo što Tomašević radi krivo i zašto ne mogu s Možemo

- Prvo, stanovi u toliko lošem stanju da u njih nema smisla ulagati. Potom, prostori koji nemaju obilježja stambenih prostora ili oni stanovi u kojima je grad suvlasnik. Planiramo zadržati oko 6800 stanova te kroz sustav najma gospodariti njima na najracionalniji mogući način. Pokušat ćemo se ponašati socijalno osviješteno i biti korektiv na tržištu, prije svega najma stanova.

Druga odluka odnosi se na zakup i kupoprodaju poslovnih prostora.

- Radi što veće sigurnosti poslovanja ovom se odlukom početno trajanje zakupa, nakon početnog natječaja, povećava s pet na deset godina. Prema ovoj odluci, zakup na neodređeno vrijeme više neće biti moguć, a svima onima koji trenutno imaju takav ugovor bit će ponuđen ugovor u trajanju od pet godina. Ukida se i mogućnost podzakupa. Cilj odluke je unaprijediti upravljanje poslovnim prostorima u vlasništvu Zagreba te da kriteriji za zakup prostora budu jasni i jednaki za sve.

Tomašević: 'Ne slažem se s ciljevima Hoda za život. To nije u skladu s politikom naše vlasti'
Tomašević: 'Ne slažem se s ciljevima Hoda za život. To nije u skladu s politikom naše vlasti'

Riječ je preuzeo gradonačelnik te se prvo osvrnuo na odluku o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu koja će danas biti upućena u dnevni red Gradske skupštine.

- Radi se o izmjeni odluke koja je potrebna kako bi se dalje mogao odvijati proces vezan uz stupanje na snagu nove odluke o sakupljanju komunalnog otpada. Naime, bit će moguće, za sve one višestambene zgrade koje nemaju mogućnost smještaja spremnika za miješani otpad, biootpad i papir na vlastitu parcelu, postaviti bokseve na javnu površinu. To će biti pravilo za cijeli grad, osim za povijesnu jezgru grada. Tamo ćemo ići prema podzemnim spremnicima. To će trajati neko vrijeme.

- Boksevi će biti financirani od strane višestambenih zgrada,  a grad će besplatno ustupiti javnu površinu. S druge strane, podzemne spremnike će financirati grad. Smatramo da je to pravedno imajući na umu da građani koji žive u povijesnoj jezgri grada plaćaju najveću komunalnu naknadu u gradu Zagrebu. 

Spomenuo je svoj službeni posjet Berlinu gdje će se susresti s gradonačelnicom te sudjelovati na konferenciji ''Što je zeleni narativ?''. Rekao je kako je to samo dio svih međunarodnih aktivnosti koje će intenzivirati u nadolazećem periodu. U lipnju će boraviti u Beču gdje će se također sresti s gradonačelnikom te možda potpisati dokumente o suradnji Beča i Zagreba vezano za teme poput klimatskih promjena, uređenje zelenih površina te korištenje javnog prostora.

Lajavci na vrhu, Senf kao da ne postoji, a ostalih ni na vidiku: 'Nema strukturirane opozicije'
Lajavci na vrhu, Senf kao da ne postoji, a ostalih ni na vidiku: 'Nema strukturirane opozicije'

Uslijedila su pitanja novinara. Gradonačelnik je prvo odgovarao na pitanja o propustima bolnice Sv. Duh.

- Radi se o jedinoj bolnici u Zagrebu u kojoj postoji kolektivni priziv savjesti, a u isto vrijeme je i najveća gradsko-zdravstvena ustanova. Ja sam jasno rekao da očekujem da se to promjeni. Provjerio sam u izbornom programu s kojim sam išao na izbore da ćemo ''osigurati obavljanje dostatnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu grada Zagreba te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće''. S time svakako idemo dalje jer to je program s kojim sam postao gradonačelnik.

Govorio je i o studiji kvalitete zraka u gradu Zagrebu te, kako su najavili u kampanji, planiraju proširiti mrežu mjernih postaja za mjerenje kakvoće zraka.

- Postojeći sustav želimo unaprijediti tako da informacije budu dostupne u realnom vremenu svim građanima. Ne skrivamo ništa, želimo popraviti kakvoću zraka.

'Deficit proračuna za 2021. je samo 30 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih pet godina'
'Deficit proračuna za 2021. je samo 30 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih pet godina'

Komentirao je najavu nastupa srpske zvijezde Mc Stojana u Muzeju za umjetnost i obrt.

- Nit sam bio informiran o nastupu niti o reakciji ravnatelja muzeja. Sinoć sam čuo za cijeli slučaj, no ništa nije bilo iskoordinirano s nama. To nije nešto čime bi se ja kao gradonačelnik trebao baviti.

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.