Obavijesti

News

Komentari 13

'Deficit proračuna za 2021. je samo 30 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih pet godina'

'Deficit proračuna za 2021. je samo 30 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih pet godina'

U manje od godinu dana uspjeli smo državi vratiti sve što je dospijevalo kratkoročnih obveza, oko 800 milijuna kuna, a za ovu godinu planiramo i suficit od 300 milijuna kuna, poručio je gradonačelnik Zagreba

VIDEO

Kao što znate, mi smo na vlast došli polovicom prošle godine, 4. lipnja, i zatekli proračun koji je imao milijardu kuna fiktivnih prihoda od prodaje imovine, zemljišta Zagrepčanke, Gredelja i Paromlina, koje nitko nikada nije ni namjeravao prodati, podsjetio je na konferenciji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljujući za iduću sjednicu Gradske skupštine izvješće o izvršenju proračuna za 2021. godinu. 

PRATITE UŽIVO:

- Imali smo vrlo zahtjevnu situaciju da izbalansiramo proračun na polovici godine i mogu reći da smo to uspjeli. Deficit, odnosno manjak proračuna u 2021. bit će samo 30 milijuna kuna, što je najmanji deficit u posljednjih pet godina. Nastavljamo i dalje sa stabilizacijom financija. U manje od godinu dana uspjeli smo državi vratiti sve što je dospijevalo kratkoročnih obveza, oko 800 milijuna kuna, smanjili smo zakašnjenja prema gradskim ustanovama koja su bila i po šest mjeseci i idemo prema balansiranom proračunu  - rekao je Tomašević dodavši kako za ovu godinu planiraju suficit od 300 milijuna kuna. 

- Prvi puta da se planira suficit u Gradu Zagrebu - rekao je. 

'Roditelji-odgojitelji su se našli u neizvjesnoj i nepovoljnoj situaciji'

Zamjenica Danijela Dolenec poručila je kako su Visokom upravnom sudu uputili požurnicu da što prije donesu odluku o zakonitosti obustave mjere roditelj-odgojitelj. 

- U njoj smo istaknuli prije svega neizvjesnost koja je ovom obustavom izvršenja stvorena kod korisnika i to dvije konkretne okolnosti - jedna je činjenica da obustavom ovog izvršenja nisu spojive stvari prema staroj odluci da korisnici koji su se zaposlili u međuvremenu primaju i novčanu naknadu. Prema našoj odluci je to bilo moguće, ali sada su se svi oni koji su se zaposlili našli u vrlo neizvjesnoj situaciji. I druga stvar koja je nepovoljna za korisnike je činjenica da se u svibnju vrše redovni upisi u vrtiće, a to znači da prema važećoj odluci, onoj koja je donesena od prošlog gradonačelnika, korisnici ne mogu upisivati djecu u vrtić. Svim stranama je u interesu da čim prije imamo meritornu odluku Upravnog suda - naglasila je.

Proširenje pješačke zone

Drugi zamjenik Luka Korlaet govorio je o proširenju pješačke zone u Staroj Vlaškoj, između Draškovićeve i Palmotićeve ulice. Sada će taj dio Grada dobiti novo ruho. Postavit će se klupe, žardinjere i drvored magnolija i japanskih trešanja. 

- Ako Barcelona može sa konceptom super blokova i Slovenija s pješačkom zonom, ne vidim zašto ne bismo i mi - rekao je.

Odabrali su za projekt ponudu dansko-hrvatskog dvojca, dodao je.

- To je privremena preobrazba jer za trajnu treba provesti javni natječaj. Ustanovljeno je da između 7,30 i 8,30 sati prolazi Starom Vlaškom 240 vozila, od kojih 140 dolazi s Ribnjaka i skreće prema istoku, a vidjet ćemo još kako će se regulirati promet - rekao je Korlaet dodavši kako će otvorenje biti 28. svibnja.

Najavio je i daljnje širenje pješačke zone, prije svega u istočnom dijelu Masarykove ulice.

'Očekujem da dovođenje dr. Matijevića ide u smjeru promjena na Sv. Duhu'

Upitan za bolnicu Sveti Duh i djelatnike ginekologije koji su tamo svi pod prizivom savjesti te je li rješenje za to dovođenje dr. Ratka Matijevića kao novog predstojnika Klinike, Tomašević je ponovio kako mu je situacija u kojoj su svi doktori u jednoj bolnici pod prizivom savjesti neprihvatljiva. 

- To je najveća zdravstvena ustanova u Gradu Zagrebu, čiji je osnivač Zagreb, i očekujem od nove ravnateljice da se omogući da se svi zakonski dozvoljeni prekidi trudnoće mogu obaviti u toj najvećoj gradskoj zdravstvenoj ustanovi, što je ona i najavila u svim svojim medijskim istupima. I ja vjerujem da u tom smjeru ide i njena odluka da se imenuje za novog predstojnika Klinike za ginekologiju dr. Matijevića, posebice imajući na umu da je dr. Matijević do sada bio šef ginekologije na Merkuru, gdje se itekako obavljaju prekidi trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna. Što nije slučaj na Sv. Duhu godinama jer baš svi liječnici i medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti - istaknuo je naglasivši kako očekuje da dovođenje dr. Matijevića ide u smjeru tih promjena.

- Ključno je da je brojka liječnika s prizivom savjesti višestruko veća nego u Sloveniji, što znači da očito nešto ne štima u Hrvatskoj. To je nešto što moraju riješiti, prije svega, Ministarstvo zdravstva i Vlada jer dolazimo u situaciju da se nešto što je zakonski dozvoljeno u praksi ne provodi. To postaje problem na razini države. Ja mogu utjecati u gradskoj zdravstvenoj ustanovi da se promijeni da baš svi imaju priziv savjesti. I to inzistiram - poručio je. 

Problemi u Čistoći

Na pitanje o pismu koje mu je uputila djelatnica Čistoće, a u kojem ga upozorava na stanje u tom poduzeću koje postaje neizdrživo zbog manjka radnika i kvarova kamiona te ga poziva i upozna se s problemima, Tomašević ističe da pismo nije vidio. 

- Imam jako puno pisama, provjerit ću sa službom. Ono što nije tajna, već smo rekli da u Holdingu fali operativnih radnika i zato smo morali prvo ponuditi radnicima koji su utvrđeni kao višak u administraciji, mislili smo da je korektno prvo njima ponuditi operativna radna mjesta. Nakon što sada završi ovaj postupak i vidi se koliko još operativnih mjesta fali, idemo u nova zapošljavanja. Želimo iskorijeniti i praksu radnika na agencijskim ugovorima i njih prebaciti na ugovore na neodređeno - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca