News

Komentari 19

Gradonačelnik Turk: Šteta od potresa u Zaprešiću mjeri se u stotinama milijuna kuna...

Gradonačelnik Turk: Šteta od potresa u Zaprešiću mjeri se u stotinama milijuna kuna...

U razornom potresu magnitude 6,2 po Richteru stradao je i Zaprešić. Iz osamdesetak stanova građenih 1950-ih i 1960-ih godina iseljena je 81 obitelj. Stradala je i škola koja se već sutra hitno počinje obnavljati

U Zaprešiću su oštećene i zgrada suda i zgrada gradske uprave, kao i mnoge stambene zgrade, stoga je sigurno da će šteta biti velika.

- Jasno je da nakon potresa od prije 2 - 3 dana ne možemo dati točne procjene, ali sa sigurnošću mogu reći da se šteta mjeri u stotinama milijuna kuna'', kazao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića za RTL. 

Zgrade koje nisu stambene će se obnoviti,  a na pitanje što će biti sa stambenim zgradama,Turk opisuje kako su tri sata nakon potresa u Zaprešiću već bile prve ekipe statičara kako bi procijenili je li moguće živjeti u stambenim zgradama. 

- Osamdeset i jedna obitelj je iseljena iz osamdesetak stanova koji su bili u zgradama rađenim '50-ih i '60.-ih godina prošlog stoljeća. Dio njih je našao smještaj kod prijatelja, dio je u hotelu GEC, a mi smo intervencijski donijeli odluku za prvih 5000 kuna pomoći svakoj takvoj obitelji - izjavio je Turk. 

Gradonačelnik vjeruje kako onaj model koji postoji za sanaciju Zagreba, u kojem troškove snose država, grad, županija i vlasnici, kojima treba urediti  i zgrade u Zaprešiću. I osnovna škola ''Antuna Augustinčića'' također je pogođena potresom, no ona nema statičkih oštećenja i u ponedjeljak ujutro kreće obnova škole. Škola će, prema Turkovim riječima, biti uređena do kraja siječnja.

Najčitaniji članci