Obavijesti

News

Komentari 4

Gradska Imotska glazba u Ženevi oduševila diplomate, svirali im Marijana Bana i Eru

Gradska Imotska glazba u Ženevi oduševila diplomate, svirali im Marijana Bana i Eru
3

Članovi Hrvatskog puhačkog orkestra - Gradske glazbe Imotski nastupili su u srijedu navečer na gala večeri u dvorani UN-a u Ženevi povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i ulaska u UN

VIDEO

Članovi Hrvatskog puhačkog orkestra - Gradske glazbe Imotski u srijedu navečer u dvorani UN-a u Ženevi nakon veličanstvenog nastupa dobili su ovacije pune dvorane. Na poziv stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u, Imotski glazbari nastupili su na gala večeri povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i njenog ulaska u Ujedinjene narode. 


Proslavu je organizirala stalna misija Republike Hrvatski pri UN-u, a pokrovitelj koncerta je bilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture RH, uz Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Imotski. Sve je krenulo još prije dvije godine, u doba pandemije, kada su imotski glazbari dobili poziv na kojem bi im mnogi pozavidjeli, da povodom Dana Europe da održe svečani koncert 9. svibnja. Zbog strogih epidemioloških mjera putovanje nije realizirano, ali su imotski glazbari tada svojom gestom iznenadili mnoge.

Pokretanje videa...

Gradska glazba Imotski 03:01

Izvedba Imoćana kao službena čestitka

- Ostali smo ugodno iznenađeni kada je organizator zamolio da virtualno snimimo Beethovenovu "Odu radosti", službenu himnu Europe, te da snimku proslijedimo u Ženevu kako bi je delegacija EU proslijedila svim svojim članicama kao službenu čestitku - govori nam kapelnik i "duša" imotske glazbe prof. Ivan Glibota Crni.

- Okupio sam glazbare, obišli smo najljepše dijelove Imotske krajine od Modrog i Crvenog jezera, starih skalina, do predivnih Lokvičićkih jezera, Prloško blato i jezera Ričice". Zasvirali su Imoćani poput pravih virtuoza Odu radosti i u trominutnom video uratku uputile je u Ženevu - prisjeća se gospodin Glibota.

Njihova izvedba postala je pravi hit, a potom je uslijedio još jedan poziv koji se na radost svih ovih dana realizirao odlaskom u Ženevu. Razumjeli su mladi Imoćani što se od njih očekuje, jer u Hrvatskoj je više od 150 amaterskih puhačkih orkestara, ali je samo jedan među njima dobio poziv za sudjelovanje na svečanom obilježavanju 30. godišnjice Republike Hrvatske u članstvu UN.

Ovacije u dvorani

A pod Glibotinom virtuoznom palicom u Ženevi su odjeknuli zvuci Lijepe naše, Ode radosti, završno kolo iz Gotovčeve opere Ero s onog svijeta, opere Zrinski Ivana plemenitog Zajec do Morlačkog plesa skladatelja Tonća Ćićerića. Svojim orkestralnim izvedbama visoke uzvanike, diplomate ove jubilarne obljetnice proveli su do Južne Amerike, Meksika, Njemačke, zaplesali su svojim notama grčki sirtaki i irski riverdanc. Uz prvi dio koncerta u ozbiljnijem tonu, večer je završila u lepršavijem stilu. Skladbom Nikice Kalođere i njegove Male barke te Marijana Bana i Luce Imoćani su izazvali ovacije i vraćali se ponovno svirati.

'Uspjeh je rezultat ogromnog truda'

Gradska glazba Imotski inače je jedan od tri najbolja amaterska puhačka orkestra u Europi, a prije dvije godine proslavili su i 150. obljetnicu djelovanja. U svojoj dugoj povijesti rada rijetko tko bi se mogao pohvaliti uspjesima kakvima se diči ovaj orkestar. Osnovali su ih davne 1870. godine tadašnji imotskih intelektualci, školovani glazbenici, pa je ovaj puhački orkestar odavno prešao granice amaterizma i svojom glazbom slobodno može stajati uz bok profesionalnih orkestara. Više godina zaredom hrvatski su prvaci uz nebrojene prestižne kako domaće, tako europske i svjetske nagrade, plakete i priznanja sa međunarodnih smotri. Okitili su se Imoćani srebrom i zlatom, ali je poziv u Ženevu nešto više od europskih i svjetskih priznanja.

Kako to kaže prof. Glibota, oni su u Ženevi predstavili ne samo Imotsku krajinu, već i cijelu Hrvatsku.

Imotski glazbari nastupit će u Ženevi Split: Gradska limena glazba Imotski nastupila na rivi u sklopu Adventa

- Zaslužili su to ovi momci i cure. Dugi niz godina imamo ustaljeni ritam proba, svaki tjedan dva puta i nema izostanaka. Svi moraju biti tu, u našoj dvorani svatko uz svoj instrument, vježbati, svirati, stopiti se sa svojim instrumentom kao da su na javnom nastupu i dati ono najbolje od sebe što možeš. E, tu je velik dio uspjeha. Samo rad, red i disciplima. Biti ustrajan. Ove cure i momci žive za imotsku glazbu. To su sve školovani mladi ljudi koji su prošli osnovno, potom srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u kojem nam je jako važna sinergija sa našom Osnovnom i Srednjom glazbenom školom fra Ivana Glibotića. Naši učenici imaju najbolje skupno muziciranje, u najboljem orkestru u Hrvatskoj. Naši su polaznici na Glazbenoj akademiji, priznati su profesori glazbe i članovi profesionalnih orkestara - ponosno govori Glibota, kojem je, inače, nastup u Ženevi bio i posljednji službeni nastup s glazbarima. Vrijeme je za mirovinu, govori Crni čijom se zaslugom imotska glazba vinula uz bok najboljih puhačkih orkestara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a