Gradska skupština prihvatila izvješća za starije osobe i za borbu protiv siromaštva | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Gradska skupština prihvatila izvješća za starije osobe i za borbu protiv siromaštva

Gradska skupština prihvatila izvješća za starije osobe i za borbu protiv siromaštva

U izvješću strategije za starije istaknuto je kako je 2021. bila izazovna zbog pandemije covida-19 što je uvelike utjecalo na smjer djelovanja u skrbi za starije osobe

VIDEO

Gradska skupština u utorak je kasno navečer prihvatila izvješća za 2021. za strategije za starije osobe i za borbu protiv siromaštva u kojima se ističe kako se unatoč zahtjevnim okolnostima radilo na zaštiti ugroženih skupina.

Oba izvješća prihvaćena su jednoglasno.

U izvješću strategije za starije istaknuto je kako je 2021. bila izazovna zbog pandemije covida-19 što je uvelike utjecalo na smjer djelovanja u skrbi za starije osobe gdje je jedan od najvećih prioriteta bila zaštita njihova zdravlja i života.

Unatoč izazovnom vremenu i zahtjevnim okolnostima, kontinuirano se radilo na unapređenju kvalitete života osoba starije životne dobi. Novi izazovi u skrbi za starije utjecali su na način provođenja mjera i aktivnosti Strategije, ali unatoč tome nastavilo se ulagati napore u kreiranje zajednice prilagođene potrebama osoba starije životne dobi.

Zagreb: Gradska skupština prihvatila je uspostavu antikorupcijske platforme
Zagreb: Gradska skupština prihvatila je uspostavu antikorupcijske platforme

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić kao novinu u novčanoj pomoći umirovljenicima istaknula je podizanje cenzusa s 1500 na 1700 kuna.

U izvješću za borbu protiv siromaštva također je istaknut otežan rad svih dionika sustava socijalne skrbi, no svi su pokazali visok stupanj odgovornosti i otpornosti te je omogućena provedba zadanih mjera u svrhu osiguravanja dostupnosti svih prava iz socijalne skrbi građanima Zagreba.

Galić je istaknula kako je riječ o prvom izvješću jer je riječ o novom strateškom dokumentu iz 2021. koji je reakcija Grada na situacije koje su se događale tijekom 2020. i 2021. godine. Strategija je apostrofirala kategorije građana koje su u povećanom riziku od siromaštava, poput jednoroditeljskih obitelji, umirovljenika s niskim mirovinama i osoba s invaliditetom.

Za četiri postavljena cilja Strategije utrošeno je više od 415 milijuna kuna, što iz gradskog proračuna, što iz EU fondova, dodala je.

Tomašević: Ovo će biti vrlo izazovna financijska godina. Oporba: Dnevni red je kamilica
Tomašević: Ovo će biti vrlo izazovna financijska godina. Oporba: Dnevni red je kamilica

Prihvaćeno je i izvješće o sklopljenim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije za razdoblje od 5. svibnja do 27. lipnja 2022.

U okviru izvještajnog razdoblja, sklopljeno je 12 ugovora, a izvješće uključuje i jedan ugovor iz prethodnog izvještajnog razdoblja, što sveukupno iznosi 13 ugovora ukupne vrijednosti 51.534.276,98 kuna. Od tog iznosa, 45.615.520,53 kuna financira se iz FSEU, a 5.918.756,45 kuna iz ostalih izvora.

Nakon provedenog natječaja, zastupnici su Katarinu Zrinku Matijević imenovali ravnateljicom Centra za kulturu i informacije Maksimir, a s obzirom na to da ravnatelj Centra za kulturu Histrionski dom na temelju javnog natječaja još uvijek nije imenovan, vršitelju dužnosti ravnatelja Enesu Hodžiću mandat se produljuje do sjednice Skupštine u rujnu.

FOTO Tomaševića pred sjednicu Skupštine dočekali prosvjednici zbog otpada: 'Pa čija si ti mula'
FOTO Tomaševića pred sjednicu Skupštine dočekali prosvjednici zbog otpada: 'Pa čija si ti mula'

S druge strane, nakon poduže rasprave nije prihvaćen prijedlog Kluba Bandić Milan 365 o izvješću o planovima za izgradnju stadiona u Maksimiru i drugih nogometnih stadiona u Zagrebu, ali niti izvješća o planu razvoja Holdinga i o stanju u ZET-u.

Klub gradskih zastupnika MOST-a povukao je svoju točku dnevnoga reda, odnosno izvješće o poslovanju Gradske plinara Zagreb - Opskrba jer, kako je objasnio Trpimir Goluža u ime Kluba, „Skupština nema intelektualnu niti moralnu težinu da raspravlja o ovako velikim problemima u Gradu”.

Četrnaesta sjednica Gradske skupštine koja je počela u utorak ujutro završila je nešto iza ponoći i bila je zadnja sjednica prije ljetne stanke. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović sljedeću sjednicu najavio je za 8. rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe