Obavijesti

News

Komentari 1

'Gradski proračun Zagreba bit će pod pritiskom do 2023., obnova nakon potresa dugoročni teret'

'Gradski proračun Zagreba bit će pod pritiskom do 2023., obnova nakon potresa dugoročni teret'

Iako će troškovi grada vjerojatno biti manji no što se u početku mislilo, u agenciji i dalje polaze od pretpostavke da će Zagreb morati pokriti određene troškove, što će se protegnuti na više godina, a možda i desetljeća

VIDEO

Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting dugoročnog duga Grada Zagreba 'BB-' i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva od koronakrize i konsolidacija proračuna.

Rejting 'BB-' odražava pritisak na likvidnost Zagreba, umjereno visoki dug i oscilacije u regulatornom okruženju, a te slabosti dijelom ublažava potpora koju će grad dobiti od EU-a i hrvatske vlade kako bi se obnovila infrastruktura nakon potresa, ističu u S&P-u.

Obnova od potreba ne bi trebala izazvati značajne manjkove u gradskom proračunu, procjenjuju. 

'Hrvatska iz EU proračuna izvukla 44 milijarde kuna više nego što je tamo uplatila'
'Hrvatska iz EU proračuna izvukla 44 milijarde kuna više nego što je tamo uplatila'

Grad ovisi o potpori EU-a i dobro surađuje s vladom, primjećuje agencija, napominjući ipak da je pitanje kakva će biti ta suradnja, budući da gradom upravljaju oporbene stranke.

Agencija među faktorima potpore izdvaja i oporavak hrvatskog gospodarstva od posljedica pandemije, uz procijenjenu stopu rasta u ovoj godini od 6,5 posto, što bi gradu trebalo donijeti dodatne prihode. 

Zato su izmijenili izglede za rejting Zagreba iz negativnih u stabilne, predviđajući da će Zagreb nastaviti s konsolidacijom gradskog proračuna, uz potporu poboljšanog prihoda od prireza i stroge kontrole potrošnje.

Obnova dugoročni teret

Udio Zagreba u troškovima obnove od posljedica katastrofalnih potresa zasada je vrlo nizak, ali će, po mišljenju agencije, opterećivati gradski proračun godinama. 

Iako će troškovi grada vjerojatno biti manji no što se u početku mislilo, u agenciji i dalje polaze od pretpostavke da će Zagreb morati pokriti određene troškove, što će se protegnuti na više godina, a možda i desetljeća, navodi se u priopćenju.

'Znala sam da je stanje loše, ali nisam mislila da ću zateći takve strahote u gradskoj blagajni!'
'Znala sam da je stanje loše, ali nisam mislila da ću zateći takve strahote u gradskoj blagajni!'

Procjenjuju da će gradski proračun do 2023. biti pod pritiskom i zbog kontinuirane potrebe za ulaganjima.

Pozitivni prvi koraci

Napominju da primjećuju promjenu u politici grada nakon lokalnih izbora, održanih ovog proljeća.

- Novi gradonačelnik, poduprt dvostranačkom koalicijom s većinom mjesta u gradskoj skupštini, pokrenuo je u ljeto 2021. mjere konsolidacije, uključujući spajanje gradskih prava i smanjenje plaća - navodi agencija.

Među "pozitivnim uvodnim koracima u konsolidaciji gradskih financija" S&P izdvaja korake koji bi trebali poboljšati transparentnost gradskih financija i odluka i imenovanje novih uprava u ključnim gradskim poduzećima, uključujući Zagrebački holding.

Nepredvidivi okvir 

Rejting grada uzima u obzir i mišljenje agencije o "nepredvidivom" institucionalnom okviru tijela lokalne i regionalne uprave u Hrvatskoj, čije česte izmjene ograničavaju kvalitetu duga Grada Zagreba.

Distribucija resursa neuravnotežena je i nedovoljno povezana sa zadaćama tijela lokalne uprave, a taj problem naglašava nagomilani manjak u zagrebačkom proračunu, koji odražava koliko novca grad očekuje od vlade kao kompenzaciju za dodijeljene zadaća.

Uspješna godina: HEP iz dobiti u 2020. godini u Državni proračun uplatio 840,6 milijuna kuna
Uspješna  godina: HEP iz dobiti u 2020. godini u Državni proračun uplatio 840,6 milijuna kuna

Dodatni su problem višestruke izmjene poreznog sustava koje otežavaju financijsko planiranje, ističu u agenciji, navodeći primjer sniženih poreza radi potpore gospodarstvu u oporavku od pandemijskog šoka.

Konsolidacija i podrška

Dodaju da će sniziti rejting grada ako, suprotno njihovim očekivanjma, financijski pritisak na Zagreb i njegova poduzeća ojača, kroz dodatne obaveze i pogoršanu likvidnost.

Rejting bi mogao biti snižen i ako vlada smanji potporu gradu za financiranje velikih investicijskih projekata.

Nažalost, potvrdili smo opet da smo zemlja propuštenih šansi
Nažalost, potvrdili smo opet da smo zemlja propuštenih šansi

Ocjena gradskog duga mogla bi pak biti poboljšana ako uprava dodatno smanji obaveze i poboljša transparentnost financijskog planiranja.

Među potencijalnim pozitivnim faktorima agencija izdvaja i moguće poboljšanje stanja u gradskom proračunu, veću likvidnost i zadržavanje duga na sadašnjoj razini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa