Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Granica Mađarske i Srbije kao ratna zona: Dronovi, vojska...

Zasutavljanje ilegalnih migranata: Mađarska je pojačala kontrolu granice i odlučno brani Schengen. Na granici su dronovi, oklopna vozila, termovizijske kamere, obučeni psi...

Syrian migrants cross under a fence as they enter Hungary at the border with Serbia, near Roszke
Foto: © Bernadett Szabo / Reuters
42 komentara

Mađarska je od ponoći uvela pojačanu i dubinsku kontrolu granice prema Srbiji. Dronovi, oklopna vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice, obučeni psi, kompletan tehnički i ljudski potencijal mađarske vojske i policije stavljeni su u službu obrane šengenskih granica, rečeno je na konferenciji za medije u Segedinu povodom novih zakonskih propisa za spriječavanje ilegalnih migracija, prenosi Blic

Migranti koji se zateknu u zoni od osam kilometara od granice vraćaju se iza zaštitne ograde i upućuju u tranzitne zone na mađarsko-srpskoj granici. Mađarska tvrdi da time žele smanjiti broj sudskih postupaka protiv ilegalnih migranata, odnosno da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil.

- Od ponoći do 12 sati u Mađarsku pokušala su ilegalno ući 826 migranta. Policajci i vojnici su njih 675 spriječili u prelasku zaštitne ograde, dok su 151 migranta, u skladu sa novim mjerama, vratili izvan ograde. Migranti su surađivali i nisu se bunili - naveo je direktor policije Mađarske Karol Pap.

Više od 6.000 mađarskih policajaca je angažirano na čuvanju mađarsko-srpske granice, a vojska je u proteklih nekoliko dana broj pripadnika koji patroliraju zelenom linijom povećala za 50 posto.

- Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce osiguravaju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spriječe masovni ulazak ilegalnih migranata na mađarski teritorij - rekao je načelnik mađarske vojske Tibor Benke.

Glavni savetnik za nacionalnu sigurnost mađarskog premijera za RTS je rekao da je suradnja sa policijom Srbije korektna i da je srpska strana obaviještena o novim mjerama.

- Ovo nije protjerivanje migranata na teritorij Srbije, mi ih vraćamo iza zaštitne ograde, gdje je također teritorij Mađarske. Tamo ih upućujemo da u tranzitnim zonama predaju zahtjev za azil. Nadamo se da će ove mjere dovesti do smanjivanja migrantskog pritiska na teritorij Srbije - rekao je glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika mađarske vlade.

U improviziranom kampu ispred tranzitne zone kod graničnog prijelaza Horgoš, na azil čeka oko 400 migranata. To su većinom Afganistanci i državljani afričkih zemalja. Na odgovor čekaju od tri do četiri tjedna. No, ti su zahtjevi uglavnom odbijeni. To pokazuju i službeni podaci. Naime, Mađarska je od 22.000 zahtjeva za azil ove godine odobrila tek 264.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message