Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Grbin: Građane zanima kada će Vlada početi raditi svoj posao?

Nezadovoljni radom Vlade, a imajući u vidu da vladajući o tome ne žele razgovarati, istaknuo je Peđa Grbin, SDP se odlučio na interpelaciju kojom traže tri stvari

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
38 komentara

Nakon izvješća Europske komisije, SDP je u saborsku proceduru u petak uputio interpelaciju o radu Vlade radi neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

- Izvješće EK toliko je potreslo vladajuće da su odlučili pustiti spin kako će predsjednik Vlade biti jedan od kandidata za predsjednika EK. Kao da bi ovi u europskoj pučkoj stranci stavili ove neuspješne da ih vode - istaknuo je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potpredsjednik stranke Peđa Grbin naglasio je kako je Vlada u potpunosti zakazala u provođenju nacionalnog programa reformi. 

- Interpelacija se odnosi, ne samo na ono što je navedeno u izvješću EK, već prije svega na ono što zanima hrvatske građane, a to je kada će Vlada početi raditi svoj posao, odnosno provoditi reforme koje su nužne kako bi Hrvatska mogla početi funkcionirati kao normalna i uređena  država - istaknuo je Grbin.

Dodao je kako se u izvješću EK navodi da nema reformi javne uprave, napretka u ostvarivanju usklađivanja okvira plaća, glede mirovinskog sustava...

- Istovremeno je došlo do smanjenja rasta BDP-a unatoč najavljivanom rastu od 3,2 posto. On je rastao samo 2,8 posto, a u zadnjem kvartalu 2017. u potpunosti smo podbacili kada se uspoređujemo sa susjednom Slovenijom ili Rumunjskom. Javni dug je narastao za 3,7 posto u odnosu na godinu prije. Usporedbe sa Austrijom ili Švicarskom, kao što su neki najavljivali, za Hrvatsku su još uvijek znanstvena fantastika - poručio je.

'Tražimo detaljno izvješće o provođenju reformi'

Nezadovoljni radom Vlade, a imajući u vidu da vladajući o tome ne žele razgovarati, istaknuo je Grbin, SDP se odlučio na interpelaciju kojom traže tri stvari.

- Da Vlada dostavi detaljno izvješće o provođenju nacionalnog plana reformi koji je sama usvojila. Da svaka dva mjeseca Saboru dostavlja izvješće o provođenju reformi u budućem razdoblju. Te osnivanje nacionalnog tijela na razini Sabora sastavljeno, ne samo od zastupnika, već od predstavnika sindikata, poslodavaca, udruga, predstavnika akademske zajednice, stručnjaka, predstavnika medija, koje bi nadziralo provođenje reformi - istaknuo je.

Ono što usvajamo i što previđamo da se u državi mora napraviti u godinu dana, naglasio je Grbin, ne smije ostati mrtvo slovo na papiru. 

- Hrvatska stagnira i na ovaj način ćemo vrlo brzo doći u situaciju da smo doista posljednji vagon u vlaku koji se zove Europska unija. SDP-u je to neprihvatljivo - poručio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message