Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
64 komentara

Grbin: Moramo štititi slobodu govora, Đakić: Treba raspraviti

Saborski zastupnici komentirali su inicijativu suca Ivana Turudića koji je predložio da se zatvorskom kaznom kazni svatko tko poriče karakter Domovinskog rata

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
64 komentara

Kaznenim zakonom propisana je kazna zatvora od tri godine na sve koji, između ostalog, negiraju zločine agresije i ratne zločine, zločine genocida i zločine protiv čovječnosti, tako da smatram da je inicijativa potpuno nepotrebna, rekao je Peđa Grbin (SDP) komentirajući inicijativu predsjednika zagrebačkog županijskog suda Ivana Turudića

I dok Turudić smatra da bi se kaznom od tri do pet godina trebalo kažnjavati sve koji bi tvrde da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, već obratno, ili da Domovinski rat nije oslobađajući, nego građanski i slično, Grbin napominje da je svako takvo negiranje zakonski pokriveno.

- Moram napomenuti da se radi o kaznenom djelu koje se po prirodi stvari mora koristiti iznimno rijetko. U svakom demokratskom društva jedno od osnovnih načela kojima se moramo voditi je načelo zaštite slobodne govora. Mi slobodu govora moramo štititi dok ona ne pređe određene granice, a te granice, ako mene pitate, moraju biti jako visoko postavljene - izjavio je Grbin.

Pupovac: Ograničava se sloboda i rasprava u našoj zemlji

Za Milorada Pupovca (SDSS) ova inicijativa nije svojstvena demokratskim društvima. 

- Postoji trend da se ograničava političke slobode i rasprave u našoj zemlji. Nastoje se uspostaviti autoriteti, a sada vidimo i da se nastoje uspostaviti zakonska rješenja po kojima će se ograničiti mogućnost rasprave i diskusije o onome što je sastavni dio povijesti. S jedne strane se nameće jasna istina kakva je bila prošlost, a sada se jasno odrediti i ozakoniti kakva treba biti budućnost. To nije svojstveno demokratskim društvima, to nije ono što smo htjeli 80-tih i to nije ono što možemo nazvati demokracijom. Onaj tko to želi ograničiti što se mene tiče isti je poput onih protiv kojih su navodno bili i za koje znaju kakvi su, a to su staljinisti - izjavio je.

Goran Stanzl

Za razliku od njih Josip Đakić (HDZ) smatra da bi Turudićevu inicijativu trebalo razmotriti. 

- O tome treba doista raspraviti i staviti u zakonske okvire kako bi to doživjelo jednu zakonsku zaštitu i kako ne bi mogao svaki mogao o tim slavnim i ponosnim danima govoriti na svoj način. Mislim da se svi možemo složiti da su to stvarno dani koji su utemeljili slobodu hrvatske domovine - rekao je.

Na opaske da se mora voditi računa o slobodi govora, Đakić uzvraća:

- Niz stvari je danas zakonski zapriječen. Ne možete širiti nacionalizam, šovinizam, ne možete poticati na neke stvari koje su protiv istospolnih zajednica pa zašto onda i ta populacija iz Domovinskog rata kao i sam Domovinski rat ne bi bila također u nekoj zakonskoj zaštiti - upitao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message