News

Komentari 58

Grbin: 'Nije bila laka odluka o izbacivanju članova, ali predugo se svađamo. Tako ne ide dalje'

Grbin: 'Nije bila laka odluka o izbacivanju članova, ali predugo se svađamo. Tako ne ide dalje'

Od svih zastupnika koji su članovi kluba očekujem da aktivno rade, provode politike SDP-a, daju inicijative i sugestije, kaže Grbin u novom broju Expressa

Mjesta u SDP-u više nema za četvero zastupnika bliskih Davoru Bernardiću, a među “otpisanima” je i politički veteran Gordan Maras.

O razlozima ovakvog poteza i stanju u stranci u velikom intervjuu za politički tjednik Express, koji će se u petak naći na kioscima, govori šef SDP-a Peđa Grbin.

Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić i Gordan Maras više nisu članovi stranke. Zar nije bilo drugog izbora?

Gradske organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu su raspuštene jer su imale duboke, suštinske probleme u funkcioniranju, štoviše, brojne su kolege iz tih organizacija direktno opstruirale nedavne lokalne izbore i time odmagale našim kandidatima. Tim odlukama je započeo rok od 45 dana u kojem je trebalo odlučiti kome će se produljiti članstvo. Odluka da se kolegama koje ste nabrojili ne produlji članstvo je politička odluka, koja je prije svega posljedica njihova rada na vodećim dužnostima u stranci te nereda i rasula koje su ostavili iza sebe. To nisu lake niti popularne odluke, ali su bile nužne ako želimo osigurati da stranka počne normalno funkcionirati. Predugo se svađamo, podmećemo si, tako ne ide dalje.

Gdje vidite Davora Bernardića?

Nikome poruke neću slati preko medija. Od svih zastupnika koji su članovi kluba očekujem da aktivno rade, provode politike SDP-a, daju inicijative i sugestije, da se pojavljuju na svom radnome mjestu u Saboru i brane interese onih koji su ih izabrali.

Jeste li razgovarali s Bernardićem? Planira li nakon svega ostati u stranci?

I do sada sam razgovarao sa stranačkim kolegicama i kolegama, tako će biti i ubuduće, a sadržaj tih razgovora nije korektno prenositi dalje.

Je li ovo kraj izbacivanjima oponenata ili će ih biti još?

Ovim smo završili prvi, nužan korak u popravku organizacija koje nisu funkcionirale. Sad je na redu drugi, a to je povezivanje i jačanje tih organizacija. Dakle, sad je na redu povećanje, a ne smanjivanje broja članova.

Jesu li po vama zastupnici koji nisu više dio SDP-a potencijalni žetončići HDZ-a? Ranije smo svjedočili da je bilo pretrčavanja HDZ-u i Andreju Plenkoviću.

Nadam se da kolege koji su izabrani na političkoj platformi koja je dijametralno suprotna politici koju provodi Vlada Andreja Plenkovića i HDZ-a neće sutra podržavati tu Vladu. To bi bilo nekorektno prema biračima.

Priča se svašta pa tako i da tzv. Bernardićeva struja neće sjediti skršenih ruku ako ćete se rješavati oponenata u stranci. Navodno idu u novu borbu za stranku. Strahujete li od otpora?

Uvjeren sam da će većina zastupnika ostati u klubu i nastaviti raditi ono za što su ih građani birali. Nadam se da ćemo i dalje zajedno raditi na dobrobit građana. To je ono za što primamo plaću i to je ono što je zadaća svakoga od nas koji sjedi u Saboru, koji je izabran za gradonačelnika, načelnika, župana ili nešto treće.

Imate li informacije da možda netko od njih ne bi htio ostati u saborskom klubu?

Nemam.

Neslužbeno se priča da biste na pokušaj izbacivanja bilo koga iz tzv. Bernardićeve struje mogli ostati bez više od pola saborskog kluba. Što bi to značilo za SDP?

To se neće dogoditi.