Obavijesti

News

Komentari 9

Grbin: Za borbu protiv nasilja nad ženama potrebno je još korigirati zakon i educirati ljude

Grbin:  Za borbu protiv nasilja nad ženama potrebno je još korigirati zakon i educirati ljude

Peđa Grbin rekao je da podržava nove mjere Zakona, ali smatra da se one moraju proširiti jer i dalje nisu dovoljne.

VIDEO

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama komemorira jedan grozan događaj koji se dogodio u ovoj zgradi iza nas. Ono što je dobro je to da ćemo ove godine nakon dugo vremena nakon što su oporbene političke stranke i druge udruge to tražile imati promjene u kaznenom zakonu i zakonu o kaznenom postupku koje će pomoći u borbi protiv nasilja nad ženama, rekao je to predsjednik SDP-a Peđa Grbin na Komemoraciji SDP-a za ubijene žene kod  zagrebačkog Općinskoga građanskog suda u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Komemoracija SDP-a 05:36

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin položio je cvijeće i zapalio svijeće u spomen na žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Dodao je da SDP nove mjere podržava, ali da smatraju da nisu dovoljne.

 - Uz određene korekcije kao što je primjerice proširivanje zone zabrane pristupa, ono što je Hrvatskoj posebno potrebno je edukacija. S jedne strane kroz građanski odgoj i edukaciju našeg društva kako bi se promijenilo i shvatilo koliko se nasilje nad ženama i koliko je nasilje općenito štetno za samo tkivo društva jer ga razara na onim temeljnim osnovima, ali toliko i edukacije onih koji sudjeluju u kaznenim i prekršajnim progonima počinitelja - naglasio je Grbin.

Prisjetio se i govora jedne državne odvjetnice koja je prije godinu dana nakon pokušaja ubojstva rekla "gdje bi došli da kažnjavamo i pritvaramo sve obiteljske nasilnike".

HRejting: HDZ i dalje vodeći, na drugom mjestu 'neodlučni', a prag bi prešli SDP, Možemo i DP
HRejting: HDZ i dalje vodeći,  na drugom mjestu 'neodlučni', a prag bi prešli SDP, Možemo i DP

- Upravo to pokazuje koliko je postupanje onih državnih institucija koje bi se trebale boriti s ovim problemom krivo. Sama promjena zakona bez obrazovanja onih koji će se boriti protiv ovog problema nasilja nad ženama nije dovoljno. Od policijskih službenika preko državnih odvjetnika do sudaca. Mi moramo osvijestiti koliko je ovo veliki društveni problem i koliko je energije, truda rada i volje potrebno uložiti da bi se sa njime obračunali na način kako to naše društvo, naša budućnost traži od nas - zaključio je Grbin.

Iz SDP-a rekli da se nakon 24 godine od užasnog ubojstva počinjenog u brakorazvodnoj parnici hrvatsko se društvo nije odmaknulo od poimanja žene kao muške svojine. Da komemoraciju održavaju svake godine i da se nije puno toga promijenilo.

Doznajemo: Na izbore izlazi i Tomislav Karamarko, na Fejsu već stavio novu fotku i slogan
Doznajemo: Na izbore izlazi i Tomislav Karamarko, na Fejsu već stavio novu fotku i slogan

SDP smatra da ova najava pooštravanja kaznenoga spektra nije dovoljna te da bi se od malih nogu trebalo raditi na smanjenju patrijarhalnog obrasca ponašanja i obiteljskog ali i društvenog života općenito. Smatraju da ova komemoracija svake godine ispočetka, ma koliko bila važna na simboličkoj razini, nije dovoljna. Te da se trebaju potruditi promijeniti patrijarhalni način ponašanja i onoga što ženu svrstava u kategoriju onih drugotnih. Naglašavaju d se oštro protive tome i protivit će se i u buduće upravo takvom ponašanju. 

Na pitanje novinara o tome kako komentira Vladino smjenjivanje direktora HROTE koji je upozorio na viškove domaćeg plina Grbin je rekao da tu vidi veliki problem.

Vlada smijenila direktora HROTE-a: Prvi je upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
Vlada smijenila direktora HROTE-a: Prvi je upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina

- Meni tu djeluje da nije problem kada se krade nego da je problem kada netko upozori da se to dogodilo. To je u stvari to. Nisu problem oni koji su svojim djelovanjem ili nedjelovanjem doveli do gubitka od najmanje 10 milijuna eura u HEP-u, već je problem onaj koji je na to ukazao i svojim adom spriječio da šteta ne bude veća, rekao je Grbin

Abramović je bio prvi koji je upozoravao na nepravilnosti u poslovanju HEP-a što je na kraju rezultiralo aferom plin za cent. Vlada je u četvrtak Nadzornom odboru društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) predložila imenovanje Darjana Budimira za direktora toga društva, do imenovanja direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Na pitanje o mogućoj kandidaturi i vračanju na političku scenu Tomislava Karamarka nije imao komentar.

- To ne zaslužuje nikakav komentar, pa ga neću ni dati, rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe