Obavijesti

News

Komentari 22

Grci su u općem štrajku, traže okončanje oštrih mjera štednje

Grci su u općem štrajku, traže okončanje oštrih mjera štednje
4

Nove oštre mjere štednje, koje su uvjet za odobravanje financijskih sredstava Grčkoj, uključuju već trinaesto smanjenje mirovina od 2010. i smanjenje neoporezivog dijela plaće

VIDEO

Deseci tisuća Grka štrajkaju u srijedu i okupili su se u središtu Atene na ljutitom prosvjedu protiv strogih mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni vjerovnici u zamjenu za program pomoći.

Zabilježeni su izolirani sukobi s policijom, ali je prosvjed bio uglavnom miran.

A demonstrator throws a hammer at riot police during a demonstration marking a 24-hour general strike against the latest round of austerity in Athens

Štrajk su sazvali grčki sindikati javnog i privatnog sektora dan prije predviđenog glasovanja grčkog parlamenta o reformama koje bi omogućile priljev novčanih sredstva iz programa pomoći vrijednog 86 milijardi eura.

Nove oštre mjere štednje, koje su uvjet za odobravanje financijskih sredstava Grčkoj, uključuju već trinaesto smanjenje mirovina od 2010. i smanjenje neoporezivog dijela plaće. One bi trebale biti usvojene nakon godina rezova koji su bacili zemlju u duboku recesiju.

Nezaposlena je gotovo svaka četvrta osoba a među mladima je stopa nezaposlenosti 48 posto.  

Nekoliko domaćih letova je otkazano a javni prijevoz u Ateni je prekinut. Najmanje 15.000 ljudi, među kojima umirovljenici, učitelji, liječnici i odvjetnici, došli su ispred parlamenta.

Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo "'Ne' strogim mjerama štednje, 'da' ublažavanju duga!" i "Vratite nam prava koja ste nam ukrali!". Također su uzvikivali "Oni govore o gubicima i dobicima a mi govorimo o ljudskih životima".

Demonstrators shouts slogans during a demonstration marking a 24-hour general strike against the latest round of austerity in Athens

Dio prosvjednika izrazio je svoju ljutnju na koalicijsku vladu premijera Aleksisa Ciprasa, čija je ljevičarska stranka Syriza došla na vlast 2015. s obećanjem da će zaustaviti rezove.

"Rekli su nam da će okončati stroge mjere štednje", rekao je jedan prosvjednik. "Umjesto toga donijeli su nam katastrofu". 

Sukobi su izbili ispred parlamenta kada je završio mimohod prosvjednika.

Policija je ispalila suzavac na skupinu prosvjednika koji su na nju bacali molotovljeve koktele. 

Riot police walk next to flames from a petrol bomb during a 24-hour general strike against the latest round of austerity in Athens

Deseci letova odgođeni su a neki su i otkazani s početkom četverosatnog štrajka zaposlenike kontrole leta. Grčki su otoci odsječeni od zemlje od utorka kada su u štrajk stupili zaposlenici pomorskih prijevoznika. Oni planiraju završiti štrajk u subotu i do tada trajekti neće prometovati.

Štrajku su se u srijedu pridružili i zaposlenici državne uprave i nastavnici pa su zatvorene škole i muzeji. Liječnici u bolnicama primaju samo hitne slučajeve.

Grčka već sedam godina pokušava izbjeći bankrot a u srpnju mora vratiti više od sedam milijarda eura Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.