Obavijesti

News

Komentari 31

Grčić o strožem nadzoru EK: To je samo nastavak procesa

Grčić o strožem nadzoru EK: To je samo nastavak procesa
3

Mi smo već godinu dana u toj proceduri prekomjernih neravnoteža, kaže ministar EU fondova. Novi korigirani plan nacionalnih reformi napravit će do svibnja, tvrdi

VIDEO

Prije sjednice Vlade odluku Europske komisije o strožem ekonomskom nadzoru nad Hrvatskom komentirali su potpredsjednik Vlade i ministar EU fondova Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac.

- To je nastavak procesa, ništa specijalno. Mi smo već godinu dana u toj proceduri prekomjernih neravnoteža, i priča se nastavlja sa izradom novog programa reformi za iduću godinu. Mi smo napravili određene pomake. Koncentrirani smo isključivo na rezultate. Svaki dan imamo nešto novo kao rezultat tri godine mandata ove Vlade. I tek će se ti pravi rezultati vidjeti. Vide se već svaki dan i u narednim mjesecima će se vidjeti sve bolje i bolje - kaže Grčić koji smatra da je to najbolja poruka svim skepticima te da ih to motivira da dobiju i drugi mandat. 

- Za puno onog što smo radili u ove tri godine i pripremali, ustrajno uvodili red u državi sada je zapravo potrebno još nekoliko godina da se sve to vidi u praksi. Uključujući ovu godinu koja će već pokazati puno toga. Opraštamo dugove građanima, rješavamo švicarski franak. Dakle to je jedno nasljeđe. Otvaramo nove projekte, gospodarski rast je tu, industrijska proizvodnja raste cijelu godinu, izvoz raste dvoznamenkastom stopom - zaključio je i najavio da će do svibnja napraviti novi korigirani nacionalni program reformi na platformi onoga što su ove godine već realizirali.

- Opća ocjena je da je dio reformi proveden i da se u drugom dijelu reforme provode usporeno - kazao je. Za primjer je spomenuo jednu od ključnih reformi - dubinsko snimanje proračunskih rashoda. Taj su proces sada završili i to će biti u velikoj mjeri podloga onoga što će ući u plan za iduću godinu i u smislu reformi u pojedinim sektorima, ali i u smislu utjecaja na proračunski deficit i javni dug. 

'Bilo bi bolje da su se promjene donijele u prvoj godini recesije, a ne u šestoj'

- Zajedno s premijerom i potpredsjednikom za gospodarstvo gospodinom Grčićem donijet ćemo vrlo brzo određene korake koje će Hrvatska prezentirati Europskoj komisiji do četvrtog mjeseca - kazao je Boris Lalovac koji ističe da je svaku promjenu teško činiti u šestoj godini recesije

- Bilo bi bolje da ste to činili u prvoj - kaže i dodaje da su svi nervozni, očekuju zaposlenje i optimizam. Reforme će se morati napraviti, a zbog roka će se morati ubrzati, no još će vidjeti u kojim će to sektorima biti, zaključio je Lalovac. 

Linić: Premijer laže Europsku komisiju

Bivši ministri financija nezavisni Slavko Linić i Ivan Šuker (HDZ) komentirali su posljednje zaključke Europske komisije o tome da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Obojici je ovo potpuno očekivano. 

- Stvari koje se tiču fiskalne politike ne mogu doći same od sebe. Ako ih Vlada nije spremna povući, ovo je realna posljedica. Europska komisija gubi strpljenje - rekao je Šuker, dok je Linić zaključio kako premijer Zoran Milanović laže Europsku komisiju.

- Ako u travnju 2014. potpiše dva dokumenta, prvi je plan reformi, a drugi plan konvergencije, pošalje ih u Bruxelles te ne postupa po njima, to znači da laže - oštar je bio Linić. 

Obojica su kritizirala najave novih mjera iz Vlade.

- To je smiješno. Potrošili smo trećinu proračuna - rekao je Šuker, dok je Linić opet kritizirao vladajuće. 

- Padate na 1,3 milijuna zaposlenih, niste u stanju provesti zdravstvenu, mirovinsku, a još manje socijalnu politiku. Rastu vam dugovi. Ne znamo upravljati imovinom. Dok se samo brinemo o porezima, ne možemo biti efikasni - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...