News

Komentari 5

Grlić Radman uskoro ide u posjet ruskom kolegi Lavrovu

Grlić Radman uskoro ide u posjet ruskom kolegi Lavrovu

Odlazak Grlića Radmana u Moskvu događa se u kontekstu nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, kao i povećanih napetosti između Rusije i Ukrajine te posljedično Rusije i Europske unije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sredinom siječnja odlazi u posjet Rusiji gdje će mu domaćin biti ruski kolega Sergej Lavrov, piše u srijedu Večernji list.

Ruski ministar bio je prije točno godinu dana u Zagrebu, prvi put u 16 godina, i tada je uputio poziv Grliću Radmanu. Uz politički, posjet Grlića Radmana Rusiji ima i gospodarski aspekt, koji će naglasiti i na bilateralnom sastanku s Lavrovom, ali i na susretu s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje rade u Rusiji.

Odlazak Grlića Radmana u Moskvu događa se u kontekstu nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, kao i povećanih napetosti između Rusije i Ukrajine te posljedično Rusije i Europske unije.

Odlazak Plenkovića u Ukrajinu nije izazvao reakcije Moskve koje su se znale čuti prije postupnog otopljavanja odnosa s Hrvatskom, kad su Rusi zagovaranje teritorijalne jedinstvenosti Ukrajine, ali i nuđenje modela i iskustva mirne reintegracije okupiranog teritorija nazivali miješanjem u unutarnje stvari druge države. Hrvatska nije najglasnija, ali je zasigurno među glasnijim zagovornicima Ukrajine i njezina teritorijalnog integriteta, no njezin stav ne izlazi ni milimetra iz okvira stava Europske unije, odnosno svih njezinih 27 država članica.

Večernji list piše da, unatoč razlikama, dvije države veže i zajednički interes, prvenstveno u sigurnosti, ali i još važnije - sličan stav prema Bosni i Hercegovini, državi koja je u sada opet, ususret izborima sljedeće godine, zbog poljuljane stabilnosti predmet zanimanja stranih država.

Glavno obilježje i čvrsto uporište ruskog stava jest potpora Daytonu i načelu pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. Rusija ima specifičan odnos prema Republici Srpskoj, neki mogu reći da je takav njihov stav dobrim dijelom motiviran potporom Srbima u BiH i RS, ali ne smije se zanemariti činjenica da su Rusi vrlo konzistentni u potpori načelu ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Usto, kontinuirano se zalažu za ukidanje Ureda visokog povjerenika.

Hrvatska politika nije sukladna u svakoj rečenici s ruskom politikom u BiH, ali kad je riječ o temeljnom principu Daytona, što je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, dijele istu poziciju. Usto, Rusija je najglasnija i najkonzistentnija među stalnim članicama Vijeća sigurnosti na tu temu, a njezin je stav godinama nepromijenjen, piše Večernji list i dodaje da ne treba zanemariti ni gospodarsku komponentu posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Rusiji.

Najčitaniji članci