Obavijesti

News

Komentari 12

Grlić Radman: 'Zabrinuti smo zbog političke situacije u BiH'

Grlić Radman: 'Zabrinuti smo zbog političke situacije u BiH'

Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija, rekao je Grlić Radman

VIDEO

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, gdje umjesto postizanja dogovora o izbornoj reformi rastu politički sukobi.

“Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija”, izjavio je Grlić Radman u Luxembourgu gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

On je ponovio da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ključna za funkcionalnost zemlje, stabilnost i put prema EU-u.

Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja “predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.

Vijeće i duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija, potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Ministar Grlić Radman je izrazio zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova.

Ministri vanjskih poslova raspravljaju danas u Luxembourgu o pristupu EU-a prema području Zaljeva, odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva i o stanju Etiopiji i Nikaragvi.

Od aktualnih pitanja na dnevnom redu su i Afganistan, Tunis, zapadni Balkan, klimatska diplomacija.

Grlić Radman: 'Bošnjačka manjina je Hrvatskoj dragocjena vrijednost'
Grlić Radman: 'Bošnjačka manjina je Hrvatskoj dragocjena vrijednost'

Iako službeno nije na dnevnom redu sastanka, ministri će sigurno baviti pitanjem instrumentalizacije migranata u Bjelorusiji. Tisuće migranata iz Iraka i Turske doputovalo je zrakoplovom u Bjelorusiju odakle ih režim Aleksandra Lukašenka upućuje na granicu s Poljskom, Litvom i Latvijom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je zatražio sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje iznajmljuju svoje zrakoplove bjeloruskoj kompaniji i koja ih koristi za prijevoz migranata.

“Trebamo uvesti sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje zarađuju novac dovodeći izbjeglice u Njemačku i druge europske zemlje”, izjavio je Maas po dolasku na sastanak.

Međutim, zrakoplovne tvrtke koje iznajmljuju zrakoplove tome se protive i tvrde da imaju zaključene ugovore s bjeloruskom kompanijom Belavia koje ne mogu kršiti.

Razumijevanje za njihovo stajalište pokazuje Irska, koja se zauzima za jačanje sankcija protiv bjeloruskog režima, ali nije sigurna da su sankcije protiv zrakoplovnih kompanija provedive.

“Irska jest za povećanje pritiska i sankcije protiv bjeloruskog režima, ali mi također moramo osigurati da to bude praktično i izvedivo”, rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa