News

Komentari 4

Grmljavinska oluja u Australiji: Vlasti upozoravaju na poplave

Grmljavinska oluja u Australiji: Vlasti upozoravaju na poplave

Vlažno vrijeme rastjeralo je dim koji se tjednima nadvijao nad velikim australskim gradovima no Canberra i Melbourne svrstani su u top 30 najzagađenijih velikih gradova širom svijeta

Grmljavinska oluja i jaka kiša zahvatili su u četvrtak dijelove istočne obale Australije, donoseći nadu da će neki od velikih požara koji su zahvatili tu zemlju biti ugašeni ili barem usporeni.

Vlasti su, međutim, upozorile da kratke i intenzivne grmljavinske oluje mogu dovesti do poplava, a munje do rizika od novih požara.

Meteorolozi predviđaju nestabilno vrijeme u sljedećih četiri do pet dana. Kiša bi u nekim područjima mogla biti obilna, dok bi na drugim mjestima moglo bi pasti tek milimetar ili dva, a za zaustavljanje požara potreba je vlažna i dugotrajna kiša.

Australija se bori protiv najgore sezone požara još od rujna, tijekom koje je smrtno stradalo 29 ljudi i milijuni životinja. Uništeno je više od 2500 domova, a razmjeri opožarenog područja odgovaraju veličini Bugarske.

U saveznoj državi Novi Južni Wales gori još 85 požara među kojima je njih 30 stavljeno pod kontrolu, dok je u Viktoriji aktivno 19 požara, izvijestili su vatrogasci.

Vlažno vrijeme rastjeralo je dim koji se tjednima nadvijao nad velikim australskim gradovima no Canberra i Melbourne svrstani su u top 30 najzagađenijih velikih gradova širom svijeta.

Meteorolozi kažu kako će hladno i mokro vrijeme biti samo privremeno olakšanje te da će se vrućine vratiti u narednim tjednima.

Najčitaniji članci