Obavijesti

News

Komentari 108

'Ako će Split željeti da budem gradonačelnik, bit ću spreman'

'Ako će Split željeti da budem gradonačelnik, bit ću spreman'
1

Don Ivan Grubišić očekivao je više od dosadašnjeg mandata u Saboru, ali se ne kaje zbog odlaska u politiku. Smatra kako još uvijek može učiniti nešto za narod

VIDEO

Očekivao sam da se može učiniti više no što se moglo. Javljao sam se s vremena na vrijeme, ali to je bilo uglavnom popodne kad se ne prenose sjednice, rekao je u emisiji Nedjeljom u 2, don Ivan Grubišić za svoj dosadašnji saborski mandat. Kaže da se ne kaje što je otišao u politiku, jer smatra da još može učiniti nešto za narod.

- Dok radim, živim, a radim za opće dobro, što je politika po svojoj osnovnoj funkciji i zato smatram da je to dobro - kaže Grubišić. Dodaje kako se može biti dobar političar i pošten čovjek. 

O lokalnim izborima: Ni da, ni ne

- Nisam nikome rekao da ću se kandidirati, ali ni da se neću, to ovisi o okolnostima. Još je sedam mjeseci ostalo do izbora i ne želim se zaletjeti. Rekao sam već prije da sam jedan križ stavio na sebe, a da bi dva bila previše. No, zavisit će sve o istraživanjima. Ako će narod zaista željeti da budem gradonačelnik, onda ću biti spreman i na to - rekao je Grubišić.  Na pitanje o svojim godinama (76) kaže da bi bilo pogrešno da jedan čovjek, koliko god mlad bio, sam vodi grad. Dodao je kako Savez za etičku i građansku Hrvatsku ima blizu 500 članova, većinom visoke stručne spreme te da moraju sastaviti listu i prema moralnoj prepoznatljivosti, da na njoj ne budu ljudi koji su bili u kaznenim postupcima i sl. 

- Odluku o lokalnim izborima ćemo donijeti kad se sastane senat Saveza, a to bi moglo biti do Božića  - kaže Grubišić i dodaje da je imao brojne razgovore sa svim političkim opcijama oko suradnje na lokalnim izborima, iako još nisu ni odlučili o angažmanu. Razgovarao je, kaže, i sa premijerom Milanovićem. 

Govoreći o problemima Splita, šturo je rekao kako treba urediti poslovanje gradskih poduzeća, ali i urediti lice grada, misleći na Rivu. Smatra da je loše što Riva nije u kamenu, a i uklonio bi prvi red svjetiljki. 

- One koji dođu na vlast čeka i uređenje istočne obale, a želimo li produžiti sezonu u Splitu, trebat će nam pristanište za kruzere - rekao je Grubišić. 

Na pitanje o usporedbi s Kerumom koji je prije prošlih lokalnih izbora bio najpoželjniji kandidat u anketama, a sada je to on, Grubišić odgovara kako se zaista radi o paradoksima. koji leže u mentalnom sklopu samih građana Splita te u tome vidi problem. Sustav vrijednosti je izvrnut, a najvažniji su Torcida i Hajduk, dodaje Grubišić. 

- Moj stav je da treba raditi timski i analizirati probleme, ali da  ne treba vući poteze pod pritiskom ulice. Kad bi ih analizirali, došli bi do zaključka da je Hajduk jama bez dna - kaže Grubišić na pitanje o jamstvu Hajduku. 

'Zaslužio sam svoju mirovinu'

- Svećenstvo koje sam živio 50 godina godina iz mene nitko ne može izbaciti. Nažalost, moram reći da sam već 14 mjeseci u mirovini, ali nisam dobio ni lipe na račun mirovine. Zaslužio sam ju, bez obzira na dodatna predavanja na fakultetima. Moglo bi se reći da sam išao u Sabor da bih mogao preživjeti, premda to ne bi bila istina - kaže Grubišić.  Iako je obećao da neće uzimati saborsku plaću, kaže kako on i kolega od saborske plaće uzimaju dvije prosječne hrvatske dok ostatak daju u humanitarne svrhe. 

O Milanoviću i Čačiću

- Dobio sam dojam u razgovorima s Milanovićem da je školovan, uvjeren u ono što radi, premda sam ga upozorio da bih neke stvari radio drukčije. On je uvjeren da dobro radi što radi. Mislim da su neke izjave prebrze i nagle i da to nije dobro jer šteti isključivo njemu - kaže don Ivan za premijera, dok o Čačiću ima lošije mišljenje:  "Mislio sam o njemu prije puno pozitivnije, da zna i da će on biti karika koja će voditi Hrvatsku naprijed. Nakon praznih obećanja, sve sam manje uvjeren u njegov način vođenja ministarstva."

Pred sam kraj emisije, don Ivan je komentirao i slučaj fra Šime Nimca te rekao da se sustav vrijednosti izokrenuo i u Crkvi, ako se slažemo da je izokrenut u društvu. Ne odobrava to što je svećenik navodno učinio, ali dodaje da se to tek treba utvrditi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu