Obavijesti

News

Komentari 0

Grupa Končar u prvom kvartalu s 28,4 milijuna eura neto dobiti

Grupa Končar u prvom kvartalu s 28,4 milijuna eura neto dobiti
2

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 210 milijuna eura, što je porast za 38,5 milijuna eura ili 22,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, dok je udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo rekordnih 71,2 posto.

VIDEO

Grupa Končar u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je neto dobit od 28,4 milijuna eura što je gotovo trostruko više nego u istom kvartalu prošle godine, dok su konsolidirani prihodi dosegnuli 210 milijuna eura, a novougovoreni poslovi 387,2 milijuna eura, izvijestila je kompanija u ponedjeljak.

"Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, Končar je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine", istaknuto je u priopćenju u povodu objave financijskih izvještaja za prvi ovogodišnji kvartal.

Kako se navodi, konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 210 milijuna eura, što je porast za 38,5 milijuna eura ili 22,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, dok je udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo rekordnih 71,2 posto.

Jedan od najboljih pokazatelja uzlaznog trenda svakako su novougovoreni poslovi koji iznose 387,2 milijuna eura, a od kojih 83,1 posto ili 321,9 milijuna eura zauzima izvozno tržište. Vrijednost narudžbi je 1,6 milijardi eura i veća je za 177,2 milijuna eura nego na kraju 2023. godine, dok ostvarena neto dobit iznosi 28,4 milijuna eura i gotovo je trostruko veća od ostvarenog rezultata u usporednom kvartalu prošle godine. Ostvarena EBITDA iznosi 34,9 milijuna eura, dok je EBITDA marža dosegnula rekordnih 16,6 posto, izvijestili su iz Končara.

U prva tri mjeseca, navodi se u priopćenju, nastavljen je trend visoke potražnje za elektroenergetskom opremom, a tu su priliku maksimalno iskoristila društva Grupe Končar iz poslovnog područja prijenosa i distribucije električne energije, pri čemu se kao najuspješnije društvo ističu Končar – Distributivni i specijalni transformatori.

"Posebno nas veseli činjenica da novougovoreni poslovi i dalje rastu znatno više od prihoda, a u otvorenim obvezama, 'backlogu', ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli su iznos od blizu 800 milijuna eura. Nastavili smo i s daljnjim ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Končara. Pritom je važno naglasiti kako je CAPEX u prvom tromjesečju ove godine dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi blizu 11 milijuna eura. Iako najveći izazovi za poslovanje predstavljaju neizvjesno makroekonomsko i geopolitičko okruženje, značajan rast ugovorenih poslova koji su temelj za prihode u budućnosti, daju nam realnu osnovu da ćemo nastaviti s daljnjim uspješnim i održivim rastom poslovanja", izjavio je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Iz kompanije su izvijestili da je nastavljen i proces restrukturiranja Grupe Končar te je započet proces pripajanja društava Končar – Inženjering i Končar – Energetika i usluge u sastav Matice (KONČAR d.d.).

"Očekuje se da će novi organizacijsko-operativni model omogućiti jačanje sinergije unutar društava Grupe Končar s ciljem učinkovitije isporuke složenih rješenja s najvećom dodatnom vrijednošću", naveli su iz Končara.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192