News

Komentari 0

Gruzijski ombudsman upozorio: Sakašviliju prijete u zatvoru, ugrožavaju mu se ljudska prava

Gruzijski ombudsman upozorio: Sakašviliju prijete u zatvoru, ugrožavaju mu se ljudska prava

Vlasti okruga Južni Kavkaz prebacile su u ponedjeljak 53-godišnjeg Sakašvilija u zatvorsku bolnicu u Tbilisiju, preko pet tjedana otkako je proglasio štrajk glađu u zatvoru

Zatvorska bolnica u kojoj je smješten bivši gruzijski predsjednik Miheil Sakašvili, koji štrajka glađu, nije odgovarajuće ekipirana, a zatvorski pritvorenici mu prijete i ugrožavaju ga, upozorio je u utorak gruzijski ombudsman za ljudska prava.

"Posebnu pažnju treba posvetiti okruženju u kojem je smješten Sakašvili, a u kojemu se ozbiljno ugrožavaju ljudska prava", navodi u priopćenju ombudsman Nino Lomjaria, prenosi Reuters.

Vlasti okruga Južni Kavkaz prebacile su u ponedjeljak 53-godišnjeg Sakašvilija u zatvorsku bolnicu u Tbilisiju, preko pet tjedana otkako je proglasio štrajk glađu u zatvoru.

Lomjaria, koji ga je u ponedjeljak posjetio, kazao je kako se u njegovoj ćeliji može čuti "izvikivanje prijetnji i uvreda koje predstavljaju jasan psihološki pritisak".

Sakašvili je uhićen 1. listopada nakon što se iz egzila vratio u Gruziju kako bi okupio oporbu uoči lokalnih izbora, u misiji spašavanja zemlje, kako ju je nazvao. Suočen je s kaznom od 6 godina zatvora nakon što je 2018. osuđen u odsutnosti zbog zloupotreba tijekom obnašanja predsjedničke dužnosti 2004-2013., što je on odbacio kao politički motivirane optužbe.

FILE PHOTO: Supporters of Georgian ex-president Mikheil Saakashvili hold a rally in Tbilisi

Agencija RIA javila je da će se njegov slučaj u srijedu naći pred sudom.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za medije da "SAD poziva vladu Gruzije da odmah poduzme korake kako bi se zadovoljile potrebe Sakašvilijeva mentalnog i zdravlja u cjelini". "Nastavljamo pozivati gruzijsku vladu da prema Sakašviliju postupa pošteno i s dostojanstvom te sukladno međunarodnim standardima i gruzijskim zakonima".

U pismu koje su objavili Sakašvilijevi odvjetnici on svjedoči o tome da su ga zatvorski čuvati vrijeđali, vukli ga po podu držeći ga za kosu te ga nekoliko puta udarili u vrat za vrijeme njegova prebacivanja iz zatvora.

Odvjetnik Beka Basilaia optužio je vlasti da su odbile prebaciti ga u javnu kliniku kako je tražio. Po njegovim riječima zatvorske vlasti koriste druge zatvorenike za psihološko zastrašivanje i teror nad njim, osobito one koji su bili ugroženi kampanjom protiv organiziranog zločina u vrijeme dok je bio predsjednik.

Sakašvili je najprominentnija živuća figura u gruzijskoj postsovjetskoj povijesti, a došao je na vlast 2003. i odveo zemlju u rat s Rusijom pet godina poslije.

Njegov slučaj posljednjih je tjedana potaknuo tisuće njegovih pobornika da iziđu na ulice te je pojačao političke napetosti u zemlji s 3,7 milijuna stanovnika.

Državna služba sigurnosti optužila ga je tijekom vikenda za pripremu državnog udara.

Gruzijske vlasti već su objavile da ne misle pomilovati Sakašvilija.

Najčitaniji članci