Obavijesti

News

Komentari 0

Guterres pozvao SAD da ukine ili se odrekne sankcija Iranu

Guterres pozvao SAD da ukine ili se odrekne sankcija Iranu

Guterresov apel dolazi usred rasprava o obnovi sporazuma iz 2015., Prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje brojnih inozemnih sankcija.

VIDEO

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres je pozvao Bidenovu administraciju da ukine sankcije prema Iranu, koje su nametnute radi sprečavanja razvoja nuklearnog naoružanja, te da se vrati odredbama sporazuma iz 2015.

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, u svom je izvješću Vijeću sigurnosti pozvao SAD da proširi i obnovi obveze koje je preuzeo u pitanjima trgovine naftom s Iranom i sprječavanja širenja nuklearnog naoružanja.

- Apeliram na SAD da ukinu ili se odreknu sankcija - rekao je Guterres i ujedno pozvao Iran da se vrati punoj provedbi sporazuma iz 2015.

Guterresov apel dolazi usred rasprava o obnovi sporazuma iz 2015., poznatog pod nazivom “Zajednički sveobuhvatni akcijski plan”, prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje brojnih inozemnih sankcija.

Vijeće sigurnosti je raspravljalo o Guterresovom dvogodišnjem izvješću o implementaciji odluke iz 2015. odnosno o nuklearnom sporazumu između Irana, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije i Kine.

- Posljednjih nekoliko rasprava u Beču pomoglo je iskristalizirati odluke koje moraju biti donesene od strane Irana i od strane SAD-a kako bi se postiglo uzajamno poštivanje zaključenog sporazuma - poručio je Vijeću sigurnosti zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u, Jeffrey DiLaurentis.

Veleposlanik EU-a pri UN-u, Olof Skoog, rekao je da je Unija, koja koordinira pregovore u Beču, ohrabrena time što je SAD “pokazao spremnost” da ukine sankcije vezane uz pitanje nuklearnog sporazuma.

No Skoog je također upozorio da vrijeme ističe i da je potrebno djelovati odmah:

- Jasno je da vrijeme nije na našoj strani i da ono što je moguće napraviti danas možda neće biti moguće napraviti u bliskoj budućnosti. Imamo ograničen prostor za diplomatsko djelovanje i ne bismo smjeli propustiti tu priliku.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovno uveo oštre sankcije nakon čega je Iran, 2019., počeo kršiti neka od dogovorenih ograničenja.

Iran je aktivno radio na svom nuklearnom programu no tvrdio je da je riječ o civilnim projektima te da je spreman prekinuti s tim aktivnostima ako SAD ukine sankcije i vrati se poštivanju sporazuma iz 2015.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.