Obavijesti

News

Komentari 0

Guterres pozvao SAD da ukine ili se odrekne sankcija Iranu

Guterres pozvao SAD da ukine ili se odrekne sankcija Iranu

Guterresov apel dolazi usred rasprava o obnovi sporazuma iz 2015., Prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje brojnih inozemnih sankcija.

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres je pozvao Bidenovu administraciju da ukine sankcije prema Iranu, koje su nametnute radi sprečavanja razvoja nuklearnog naoružanja, te da se vrati odredbama sporazuma iz 2015.

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, u svom je izvješću Vijeću sigurnosti pozvao SAD da proširi i obnovi obveze koje je preuzeo u pitanjima trgovine naftom s Iranom i sprječavanja širenja nuklearnog naoružanja.

- Apeliram na SAD da ukinu ili se odreknu sankcija - rekao je Guterres i ujedno pozvao Iran da se vrati punoj provedbi sporazuma iz 2015.

Guterresov apel dolazi usred rasprava o obnovi sporazuma iz 2015., poznatog pod nazivom “Zajednički sveobuhvatni akcijski plan”, prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje brojnih inozemnih sankcija.

Vijeće sigurnosti je raspravljalo o Guterresovom dvogodišnjem izvješću o implementaciji odluke iz 2015. odnosno o nuklearnom sporazumu između Irana, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije i Kine.

- Posljednjih nekoliko rasprava u Beču pomoglo je iskristalizirati odluke koje moraju biti donesene od strane Irana i od strane SAD-a kako bi se postiglo uzajamno poštivanje zaključenog sporazuma - poručio je Vijeću sigurnosti zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u, Jeffrey DiLaurentis.

Veleposlanik EU-a pri UN-u, Olof Skoog, rekao je da je Unija, koja koordinira pregovore u Beču, ohrabrena time što je SAD “pokazao spremnost” da ukine sankcije vezane uz pitanje nuklearnog sporazuma.

No Skoog je također upozorio da vrijeme ističe i da je potrebno djelovati odmah:

- Jasno je da vrijeme nije na našoj strani i da ono što je moguće napraviti danas možda neće biti moguće napraviti u bliskoj budućnosti. Imamo ograničen prostor za diplomatsko djelovanje i ne bismo smjeli propustiti tu priliku.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovno uveo oštre sankcije nakon čega je Iran, 2019., počeo kršiti neka od dogovorenih ograničenja.

Iran je aktivno radio na svom nuklearnom programu no tvrdio je da je riječ o civilnim projektima te da je spreman prekinuti s tim aktivnostima ako SAD ukine sankcije i vrati se poštivanju sporazuma iz 2015.