Obavijesti

News

Komentari 7

Gvineja je nakon dvije godine proglasila kraj epidemije ebole

Gvineja je nakon dvije godine proglasila kraj epidemije ebole
1

U Gvineji je prema službenim podacima 2536 preminulih na 3804 slučaja zaraze. Posljednji poznati pacijent je djevojčica Noubia čija je majka preminula od virusa

VIDEO

Dvije godine nakon prvog smrtnog slučaja od ebole u zapadnoj Africi, Gvineja je u utorak službeno proglasila završetak epidemije, šest tjedana nakon izlječenja posljednjeg pacijenta, novorođenčeta rođena s virusom. Epidemija je stavila na tešku kušnju tradicionalno nepovjerljive odnose vlasti i naroda, komplicirajući još više borbu protiv širenja bolesti.

Od epidemije ebole, najteže od trenutka prepoznavanja virusa u srednjoj Africi 1976., preminulo je više od 11.300 osoba na oko 29.000 zabilježenih slučajeva, ali te podatke Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra podcijenjenima.

Žrtve su u razini 99 posto koncentrirane u tri susjedne zemlje: Gvineji, Liberiji, gdje je kraj epidemije proglašen u svibnju i rujnu, prije ponovnog izbijanja virusa, i Sijera Leoneu, u kojemu je završetak epidemije proglašen 7. studenoga.

U Gvineji je prema službenim podacima 2536 preminulih na 3804 slučaja zaraze. Posljednji poznati pacijent, djevojčica Noubia, po imenu medicinske sestre koja je pomogla njezinoj majci, preminuloj od virusa, pri porodu u centru za liječenje ebole Liječnika bez granica u Conakryju, proglašen je izliječenim 16. studenoga.

Zemlja službeno proglašava završetak epidemije nakon dva perioda od 21 dana, što je maksimalno trajanje inkubacije virusa, bez novog slučaja nakon drugog negativnog testa na posljednjem ozdravljenom pacijentu.

No, opasnost ostaje i iza ta 42 dana zbog opstanka virusa u nekim tjelesnim tekućinama, posebice spermi, gdje može preživjeti do devet mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca