Obavijesti

News

Komentari 130

Hajdaš Dončić o porukama Turudića i Rimac: Kao da su na nekom jeftinom erotskom sajtu

Hajdaš Dončić o porukama Turudića i Rimac: Kao da su na nekom jeftinom erotskom sajtu

Govoreći o porukama između Turudića i Rimac, Siniša Hajdaš Dončić kaže kako je sada loptica na premijeru Plenkoviću te ga zanima kako će on reagirati

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Grmoja: Institucije su okupirane i korumpirane

Mostov zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju kako objavljene poruke suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac pokazuju da su nam institucije okupirane i korumpirane, te je pozvao predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e.

Sve ovo što se događa potvrđuje da su naše institucije okupirane i korumpirane. Zanimljivo je da sada izlaze poruke i dokazi o druženju Turudića s Mamićem i Josipom Rimac, a da je taj isti Turudić prolazio sigurnosne provjere, rekao je Grmoja Hini.

Jutarnji list je danas objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

Još je zanimljivije, kaže Grmoja, da odvjetnici Josipe Rimac tvrde da poruke koje su objavljene u javnosti nisu iz spisa. "Sve ovo što se događa nama u Mostu daje još veći motiv da nakon promjene vlasti uzdrmamo temelje okupiranog i korumpiranog DORH, ali i okupirane SOA-e koja je u službi kriminala i tajkuna poput Vujnovca", poručio je 'mostovac.

Opetovao je poziv predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e "koju već dulje vrijeme odbija sazvati iako postoje ozbiljne indicije da vodstvo SOA-e ne sudjeluje u borbi protiv organiziranog kriminala nego je službi tajkuna Vujnovca i njegove okupacije hrvatskog gospodarstva".

13.30

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, "ne da ne smije biti glavni državni odvjetnik već ne bi smio biti niti sudac" te je pozvao predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

"Osoba koja se na ovaj način dopisuje s jednom osumnjičenicom umočenom u niz afera, koja se u noćnim satima sastaje s ljudima koji su netom pušteni iz zatvora, ne da ne smije biti na čelu državnog odvjetništva, nego ne smije biti pravosudni dužnosnik", rekao je Grbin u nedjelju u Opatiji.

Naime, Jutarnji list je danas objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

Grbin je kazao kako predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića i zatražiti njegovo razrješenje. "Očekujem da to već sutra naprave. On ne smije biti u pravosuđu i ne smije zagađivati onaj minimum povjerenja koje je u te institucije u Hrvatskoj ostalo", poručio je čelnik SDP-a.

Da je Lex AP na snazi, kaže Grbin, on bi danas progonio one koji su se drznuli objaviti poruke. "A ja mislim da su za 'radost' i 'ljepotu' naši mediji i građani trebali saznati", ustvrdio je referirajući se na međusobno oslovljavanje Trudića i Rimac u porukama s 'di si radosti' i 'di si lipa'.

Poručio je i da će, ako vladajući uspiju skupiti glasove 'svojih satelita, podanika i žetončića da se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika', nakon izbora "pokrenuti postupak za njegov opoziv".

"Škare Ožbolt: Sanader ga je zvao naš dečko"

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za HRT se prisjetila imenovanja sudaca za vrijeme svog mandata kada je jedan od kandidata za predsjednika Županijskog suda bio Ivan Turudić. Kaže kako u to vrijeme sigurnosne provjere nisu bile obvezne.

- U to vrijeme ja nisam imala njegovu sigurnosnu provjeru, niti su sigurnosne provjere tada bile obvezne za suce ili predsjednike sudova 2004. godine. Tada je ministrica pravosuđa imala u svojoj nadležnosti imenovanje predsjednika sudova, rekla je.

- Ta koordinacija išla je uvijek s Vrhovnim sudom. U moje vrijeme, kad sam bila ministrica - koordinirala sam uvijek svoje aktivnosti s Vrhovnim sudom. Tada su bila tri kandidata i niti jednom nije dao posebnu naklonost ili signal da ga se imenuje. Međutim, dolazile su kojekakve informacije i iz samog Vrhovnog suda da on (op. a. Turudić) nije osoba koja surađuje ili koja bi bila dobra za upravljanje sudom, prisjetila se.

Na pitanje o detaljima, Škare Ožbolt je odgovorila kako "neke stvari nisu za objaviti u ovakvoj emisiji".

- To je bilo vezano na pitanje s Hrvojem Petračem, rekla je ne otkrivajući detalje.

Na pitanje je li ta činjenica ostala visjeti u zraku, odgovorila je da bi za to trebalo zatražiti skidanje povjerljivih podataka.

- To bi trebali zatražiti skidanje povjerljivih podataka sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kada je bilo riječi o tome. Nakon te sjednice ja nisam htjela imenovati njega kao predsjednika Županijskog suda, to samo mogu reći i ništa dalje, dodala je.

Na pitanje zašto je bivši premijer Ivo Sanader inzistirao na imenovanju Ivana Turudića te zašto je baš zašto je baš on bio "Sanaderov dečko", odgovorila je kako o tome ne može govoriti, ali i dodala kako je na nju vršen pritisak.

- Zvao ga je (op. a. Turudića) naš dečko. Ne mogu o tome govoriti. Ono što mogu reći je da je radio pritisak na mene. To vam može reći i Mladen Bajić i Luka Bebić i Vladimir Šeks i svi oni koji su bili na sastanku. Nisam ga htjela imenovati iz razloga koji, kada bi se skinule oznake tajnosti - onda bi se vidjelo, rekla je.

- Nakon toga mi je Sanader u jednom telefonskom razgovoru zajedno sa Šeksom rekao - ili ga imenuj ili snosi posljedice. I ja sam snosila posljedice, smjenio me s mjesta ministrice pravosuđa, kazala je.

11.45

Oglasio se i odvjetnik Josipe Rimac

-Poruke koje su objavljene nisu dio niti jednog spisa kaznenog predmeta koji se vodi protiv gospođe Pleslić što implicira da se radi o tajnim podacima koje posjeduju privilegirane osobe i čija objava po mom sudu služi, a uzimajući u obzir vremenski kontekst, isključivo diskreditaciji gospodina Turudića u smislu njegovog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika - rekao je za RTL.

Više pročitajte ovdje

10.55

Puljak: Takav čovjek ne smije biti izabran za državnog odvjetnika

Ivica Puljak je na presici stranke Centar u Zagrebu također komentirao poruke, ali i slučaj okršaja svog zamjenika s investitorom i izvođačem radova u Splitu.

- Jedan investitor za kojeg postoje ozbiljne indicije da je povezan s kriminalnim miljeom počeo je raditi nezakonite i nelegalne stvari u Splitu. Na to nije reagirala ni inspekcija niti itko od državnih struktura koji su trebali reagirati. Jedini je reagirao moj zamjenik Bojan Ivošević. Otišao je tamo i pokušao spriječiti da se nelegalne stvari događaju. I sad zamislite, policija koja je došla po pozivu je privela njega. A onda su obični policijski službeni pristojno, pošteno i odgovorno radili svoj posao, dok nisu reagirali neki od viših državnih službenika koji su isto tako vjerojatno povezani s tim kriminalnim miljeom. Zamislite da se ovo događa u bilo kojoj drugoj uređenoj državi, da oni koji provode red budu privedeni, a oni drugi zaštićeni - rekao je Puljak te nastavio o porukama.

- Drugi slučaj je izbor glavnog državnog odvjetnika koji je sad i dokazano povezan s kriminalnim miljeom. Dokaze je predočio ni manje ni više nego predsjednik države. I što rade Plenković i vlada? Omalovažavaju cijeli taj slučaj i imaju ozbiljnu namjeru izabrati čovjeka povezanog s kriminalnim miljeom za glavnog državnog odvjetnika. Tako šalju poruku svima koji su umočeni u kriminal da će ih ova HDZ-ova država zaštititi - kaže.

- Zamislite što bi se dogodilo običnim građanima da se sukobe s nekim kriminalcima koji su povezani s HDZ-om, ta ih država ne bi zaštitila. A ne mora biti tako. Mi smo ovih dana u Splitu pokazali da se velike stvari mogu napraviti i kad nemate podršku države, samo ne trebaju smetati. Ne trebaju nam pomagati. Započeli smo najveći projekt u zadnjih 45 godina - rekonstrukciju plaže Žnjan - rekao je Pulja.

- Ovih dana su se svi digli na noge da spriječe izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika, a važnije od svega je spriječiti izbor Plenkovića. To mogu napraviti građani na izborima - kaže Puljak te je nastavio komentirati poruke.

- Ova prepiska je samo još jedan dokaz da je Turudić povezan s kriminalnim miljeom u Hrvatskoj. Ne samo da je taj dokaz jasan i snažan nego je i dokaz da je lagao. Takav čovjek nikako i nikad ne smije biti izabran za glavnog državnog odvjetnika. Nažalost, u saboru očekujem da ga HDZ i njegovi poslušnici izaberu, ali važnije je da se svi zajedno potrudimo da se Plenkovića ne izabere na sljedećim izborima - dodao je.

Komentari 130