Obavijesti

News

Komentari 40

Hakeri s mirovinskog: Izbrisali im identitete zbog krive šifre

Hakeri s mirovinskog: Izbrisali im identitete zbog krive šifre
1

Pomiješani su OIB-ovi osoba, a nezaposlenima u radnom iskustvu pišu poslodavci i poslovi koje nikad nisu radili. HZZ je indirektno prebacio odgovornost na druge

VIDEO

Trebalo je to biti kratko javljanje na burzu rada, a pretvorilo se u cjelodnevno dokazivanje da sam ja doista osoba s osobne iskaznice koju imam. 

Priča nam to fotoreporter Borna Filić. Na Zavodu za zapošljavanje su mu rekli da je na njegov OIB i JMBG upisan sasvim drugi gospodin koji živi u Glini. Donekle brzo uspio je dokazati službenici na Zavodu za zapošljavanje da je to on. Slijedio je obilazak policije koja je zaključila da je vjerojatno netko u Glini pogriješio u pretipkavanju. 

Ovo je samo jedna od čudnih priča sa Zavoda za zapošljavanje. 

Slobodni novinar Vojislav Mazzocco ostao je nedavno šokiran kad je došao na razgovor u Zavod. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Službenica ga je obavijestila da mu u radnom iskustvu piše da je radio kao profesor filozofije kod obrtnika bravara. Zatim je bio urednik u tvrtki za autogume. I na kraju glasnogovornik limara. 

Sve su to potpuno netočni podaci. 

- Saznao sam i da sam jedno vrijeme vođen kao nižeklasificirani radnik iako sam na svim poslovima imao visoku stručnu spremu -­ kaže nam Mazzocco. 

I potpisnik ovih redaka otišao je provjeriti svoje radno iskustvo. Pa iako je od pet godina provedenih u Poslovnom dnevniku tri radio s visokom stručnom spremom, a dvije sa srednjom, otkrio je da je cijelo vrijeme za naše institucije bio nižeklasificirani radnik. 

Kako smo doznali od izvora sa Zavoda za zapošljavanje, za pogreške je kriv Zavod za mirovinsko osiguranje. Naš izvor smatra da su oni griješili u prekucavanju iz radnih knjižica i šiframa poslova. Saznali smo tako da je jedan nezaposleni otkrio da je umjesto tajnika ispalo da je bio tajnik Hrvatskog sabora. U Zavodu za zapošljavanje tvrde da nisu krivi. 

- OIB dobivamo od Porezne uprave, a radno­pravni status utvrđuje Zavod za mirovinsko osiguranje. 

Surađujemo sa svima na ispravljanju pogrešaka - odgovorili su nam. 

U Zavodu za mirovinsko tvrde da nisu uopće prekucavali knjižice i da nisu krivi. Kažu da se ne radi o poslodavcima za koje zaposleni nisu radili, nego su ti poslodavci promijenili naziv, adresu ili su pravni sljednik. A oni nisu dužni unijeti te promjene. U našem primjeru taj odgovor ne stoji. Što vama piše? Možete provjeriti preko sustava e­građani i prijaviti pogrešku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina