Obavijesti

News

Komentari 7

Halo, banka. Dva puta su mi naplatili račun. Što da radim?

Halo, banka. Dva puta su mi naplatili račun. Što da radim?
1

"Kupovala sam u jednoj od DM prodavaonica u Zagrebu, gdje mi je blagajnik slučajno dvaput naplatio iznos koji sam plaćala karticom tekućeg računa"

VIDEO

Kupovala sam u jednoj od DM prodavaonica u Zagrebu, gdje mi je blagajnik slučajno dvaput naplatio iznos koji sam plaćala karticom tekućeg računa. Nakon toga mi je izdao račun na koji je udario pečat firme i rekao da se javim u svoju banku kako bi mi vratili novac. Je li to baš tako jednostavno, pitala se čitateljica, inače klijentica Erste banke.

- Klijentica nam se treba što prije javiti i reći što se dogodilo. Može nas nazvati ili poslati e-mail ako nema vremena dolaziti u poslovnicu. Nakon što primimo reklamaciju, najprije u svom sustavu provjeravamo podatke o korištenju predmetne kartice tekućeg računa, a potom kontaktiramo prodajno mjesto, koje jedino može utvrditi je li došlo do neopravdanog, odnosno dvostrukog terećenja kartice - rekli su u Erste banci.

Dodaju da se novac na klijentov račun, u slučaju kad se potvrdi neopravdano naplaćivanje, uplaćuje u kratkom roku, a ista je procedura i kad se, primjerice, radi o plaćaju kreditnim karticama. Dvostruko terećenje računa vrlo jednostavno rješavaju i u Hrvatskoj poštanskoj banci. Također im je dovoljno reklamaciju poslati mailom ili pozivom na besplatan broj HPB kontakt centra.

- Kad s trgovinom ili nekim drugim prodajnim mjestom ne možemo provjeriti ima li osnove za reklamaciju, tad od klijenta zatražimo kopiju potvrde o plaćanju - napominju u HPB-u, gdje klijentima savjetuju da čuvaju sve potvrde o plaćanjima i pokušajima plaćanja. Procedura je ista i u Addico i Splitskoj banci. dok klijenti OTP-a i Sberbanka ipak moraju doći u poslovnicu.

- Klijent mora doći u banku kako bi popunio i potpisao obrazac namijenjen za reklamaciju, odnosno storniranje transakcije - rekli su u OTP-u. U Sberbanku je uz obrazac za reklamaciju nužno priložiti kopiju računa i potvrde sporne transakcije. Klijenti Croatia banke u poslovnicu trebaju donijeti račun ili potvrdu o plaćanju iz koje je vidljivo da je nalog duplo proveden i zatražiti storniranje. U Privrednoj banci Zagreb naglašavaju kako je izuzetno važno za klijenta da se banci što prije obrati nakon dvostrukog terećenja kartice.

- U slučaju da je dvostruki trošak u trenutku kad nam se klijent obrati već fakturiran, stornirana transakcija bit će mu vidljiva u sljedećem mjesečnom računu - tvrde u PBZ-u.

Čitateljica koja nam se javila ipak je osobno otišla u Erste banku i predala im račun koji joj je dao trgovac u DM-u. Novac joj je na račun vraćen u roku od nekoliko dana nakon reklamacije.     

Iznos plaćen karticom vraćaju i kad ne želite kupljeni uređaj

U Elipsu sam kupio sobnu antenu, no kad sam došao kući, shvatio sam da ne radi. Vratio sam se u trgovinu i vratio uređaj. Nisam htio novi već sam zahtijevao povrat novca, tvrdi naš čitatelj.

Kako je antenu platio kreditnom karticom, trgovac mu u trenutku reklamacije nije mogao odmah isplatiti novac. Kopiju računa proslijedio je u računovodstvo firme, a kupcu je novac za uređaj vraćen na karticu u roku od tjedan dana. U slučaju kad se plaća gotovinom, a naknadno se kupac odluči vratiti uređaj, novac mu se isplaćuje odmah.

Isto i kad se plaća kreditnom karticom

Procedura s reklamacije, odnosno povrata novca za dvostruko terećenje računa, isto je kad klijent plaća karticom tekućeg računa ili kreditnom karticom. Dakle, banku treba obavijestiti u što kraćem roku, nakon čega ona provjerava s prodajnim mjestom što se dogodilo. Ako je klijent odnosno kupac u pravu i trgovac to potvrdi, banka mu novac vraća na račun u što kraćem roku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...